Junghans – Tysk klockhistoria återlanseras i Sverige

Text:Filip Ericsson Foto: Junghans


Junghans, grundat 1861 i sydvästra Tyskland. Känt för sin klassiska välavvägda design har de i modern tid utvecklats till ett varumärke med hängivna följare. Eqotime berättar historien och försöker fånga Junghans själ av idag. 

Entreprenören Erhard Junghans inledde sin horologiska bana med produktion av delar till urverk och vann snabbt framgång tack vare utvecklingen av moderna, effektiva tillverkningsmetoder. Efter några år började företaget tillverka egna bords-, vägg- och golvklockor. Redan 1903 var man störst i världen med 3000 anställda och tre miljoner producerade klockor per år. Som mest hade man över 10 000 anställda i företaget. 

1927 lanserade Junghans sitt första armbandsur,  kort efter kom den modell som skulle definiera märket ända fram till idag: Meister. Det handlade om en stilren herrklocka vars krav på kvalitet och precision lär ha givit den dess namn. Denna modell finns fortfarande kvar i tillverkarens produktutbud 2024.

Just precision var centralt för Junghans och under 50-talet var man världens tredje största tillverkare av kronometrar, efter Rolex och Omega. Märkets internt utvecklade och producerade urverk i den så kallade J-serien vann vid den här tiden stor respekt på marknaden.

1956 förblev man officiell leverantör till den västtyska försvarsmakten och tillhandahöll kronografer till de tyska stridspiloterna. Inuti tickade Junghans egna, högt ansedda Caliber J88 med manuell uppvridning – omhuldad bland entusiaster idag. 

Under slutet av 50-talet inledde Junghans samarbete med formgivaren Max Bill som ritade en fräck köksklocka åt märket.  

1961 möttes nästa milstolpe då en ny serie Max Bill-designade armbandsur lanserades. De nya klockorna följde slaviskt Bauhaus-filosofin, den minimalistiska formskola som uppkommit i Tyskland i början av 1920-talet och som med sin enkelhet och effektivitet stod i bjärt kontrast till den samtida designskolan Art Deco med sin dekorativa rikedom (läs Jaeger-LeCoultre Reverso!). 

Innovationslustan fortsatte därefter att prägla märket och 1990 förblev man först i världen med ett soldrivet och radiokontrollerat armbandsur: MEGA. 

Ett soldrivet urverk innebär att ljus – det kan vara från solen eller en lampa – penetrerar urtavlan och omvandlar ljuset till elektrisk energi, som sedan lagras i klockan. Något batteri behövs alltså inte. Radiokontroll innebär att tiden ställs in automatiskt genom att ta emot signaler från atomuret i Braunschweig i Tyskland.  Junghans ägs av den lokale affärsmannen Hans-Jochem Steim och hans son Hannes Steim, som idag vakar över ett oberoende företag med lite över 100 anställda. 

I dagsläget produceras prisvärda kvalitetsur med framför allt mekaniska urverk och ett starkt fokus på företagets rika arv. 

Nuvarande kollektion 

Den som går igenom Junghans hemsida finner ett digert utbud fördelat inom ett antal modellserier. Både kvarts och mekaniska klockor erbjuds och priserna är konkurrenskraftiga i ett spann om cirka 5000–35 000 kronor.  

Historien går som en röd tråd genom kollektionen, där varje modellserie hämtar inspiration från svunna tider. 

Meister är märkets äldsta modellserie och tillika den som mest ska personifiera högtstående formgivning och horologi. 

Modellen säljs uteslutande i stål, men i många utföranden som time only, kronograf och worldtimer, med flera boettstorlekar, urtavlor och armband. Bara att välja.  

Urverken kommer uteslutande från schweiziska ETA eller Sellita, något som säkrar god kvalitet i kombination med vettiga priser, hos Junghans såväl som hos så många andra tillverkare. 

Pilot: Märkets Pilotklockor tar inspiration från 50-talets officiella pilotur. De saluförs som Pilot Automatic och Pilot Chronoscope, den senare en kronograf vars urtavla ligger mycket nära originalformen. Piloturen har även den utmärkande, 12-sidiga och vridbara bezeln som gör dem så igenkännliga också på håll.  Boetterna mäter rejäla 43.3mm i diameter och klockorna drivs uteslutande av automatiska urverk. Glasen är safir och vattentätheten till goda 100 meter. 

FORM utgör en mer informell serie, ett armbandsur som enligt företaget ska passa till alla situationer, för damer såväl som herrar. Form är lite sportigare än Meister och har mer vågade utföranden såsom boetter i titan eller PVD-behandling i svart. Modellen säljs främst med automatiska urverk, men finns även som kvarts. 

1972 är en hyllning till OS i München 1972 där Junghans fick den äran att agera officiell tidtagare. Företaget bidrog även med egenutvecklade mätinstrument under tävlingarna. 

Serien utgörs av ett gäng sportiga kronografer, där varianten 1972 Competition är en närmast psykedelisk rekreation av “Olympic Bullhead”, originalklockan från 1972. 

Competition har samma lätt ovala boett med knappar och krona på ovansidan klockan, precis som hos originalet. Måtten är rejäla, med 45.5x41mm i diameter och 14.5mm i höjd. Under skalet finns ett automatiskt kronografverk i form av det renommerade Sellita SW510.

Max Bill är förstås en hyllning till Junghans samarbete med den samme liksom till själva Bauhaus-filosofin i sig. Det handlar om en serie minimalistiskt formade armbandsur som erbjuder ett stort antal versioner: enkla tre-visare med automatiska verk eller kvarts, herrstorlekar på 34 eller 38mm, kronografer, soldrivna varianter och kvartsdrivna damur, med mera. 

Force Mega Solar slutligen handlar om modernt formade klockor direkt besläktade med det framåtblickande originalet från 1995. De är därmed utförda i svartfärgad keramik och drivs uteslutande av Solar-urverk.  

Boetten mäter 40.4mm i diameter och smidiga 8.2mm på höjden. Armband i gummi eller länk i keramik erbjuds. 

Nylansering i Sverige 

Junghans har tidigare saknat svensk representation men det är nu på gång i form av Hubert Agency. Den som vill veta mer följer med fördel nyhetsflödet på Eqotime i höst!