5 Prisvärda Rolex-klockor

Text: Filip Ericsson


Rolex är världens mest eftertraktade klockmärke, något som har lett till orimliga priser på begagnade klockor såväl som skral tillgänglighet på nya. Modeller som Daytona, Submariner och GMT Master har blivit ouppnåeliga för många entusiaster. Men det finns hopp: andra klassiska Rolex-modeller finns för riktigt rimliga belopp. Eqotime listar fem klassiker som inte gör dig ruinerad! 


Rolex Air-King ref. 14000, 1989–2007 

Rolex Air-King ter sig som en udda fågel i märkets ikoniska produkthistoria. Modellen har ursprung i de pilotklockor som företaget levererade till det brittiska flygvapnet under andra världskriget. 1946 förblev den en civil modell och först då fick den sitt namn. 

Modellutveckling skedde kontinuerligt och 1958 innebar en milstolpe. Då introducerades Air-King ref. 5500 som kom att tillverkas i mer än 30 år.  

Urtavlan erhöll nu det stringenta formspråk som de flesta förknippar med Air-King, samt den berömda Oyster-länken (i stället för det tidigare läderbandet), uppdateringar som på riktigt skulle popularisera modellen. 

En ny variant kom 1989 med referens 14000, och nu är vi inne på klockan för dagen. Air-King erhöll safirglas och ett nytt, modernt urverk (Caliber 3000) medan ännu ett nytt urverk infördes år 2000 (Caliber 3130) i enlighet med uppdateringarna för övriga Rolex-programmet. Produktionen av denna generations Air-King pågick i hela 28 år. 

Air-King spelade länge rollen som instegsklocka hos Rolex, en roll den delade med systermodellen Oyster Precision. I princip utgjordes Air-King av en Oyster Perpetual som saknade kronometer-certifikat, vilket dock infördes i början av 00-talet. 

Boetten med sina modesta 34mm hängde med till modern tid och Air-King har därmed fungerat som unisex-ur för både damer och herrar med faiblesse för stryktåliga, chosefria armbandsur för livslång tidmätning.   

Dock har den, sitt ursprung till trots, aldrig fungerat som pilotklocka i verklig mening, utan som ett enkelt men välgjort vardagsur för köpare med ordnad ekonomi och inte alltför grova handleder – och som trots allt vill sola sig lite i märkesglansen.  

Air-King är anspråkslöshet, diskretion och kvalitet i en lyckosam förening med ett rimligt pris. Men billig är den förstås inte, taget ur sitt sammanhang. Det är aldrig en Rolex.  

Priserna börjar på cirka 40 000 kronor för en klocka i den moderna 14000-serien i bra skick. Och utbudet är gott; i spannet 40–45 000 kronor finns mycket att välja på, åtminstone om man vidgar sökandet till kontinenten.  

Den som anser att 34mm är för nätt bör ändå prova ett exemplar någon gång. De ter sig större än vad måtten indikerar, troligtvis tack vare Oyster-boettens relativt långa luggar. Undertecknad, som bär en 42mm-dykarklocka till vardags, bär faktiskt upp en Air-King utan att det vare sig känns eller ser märkligt ut! 


Rolex Oyster Precision ref. 6426, 1960–1988  

För att erbjuda en lite mindre kostsam instegsklocka som komplement till sin framgångsrika Oyster Perpetual släppte Rolex cirka 1953 modellen Oyster Precision. Den behöll den välbyggda och vattentäta Oyster-boetten men fick nöja sig med ett urverk som saknade automatisk uppvridning såväl som kronometer-beteckning.  

I övrigt var den alltså närmast identisk med Oyster Perpetual, med signatur-boetten på 34mm – en sedvanlig herrstorlek under 50- och 60-talen – och samma typ av stållänk alternativt läderband.  

Till skillnad från de dyrare, automatiska Oyster-uren stannade dock Precision i växten, och därmed förblev standarddiametern 34mm ända fram till modellens nedläggning 1988. Dock ska sägas att en 36mm-variant salufördes parallellt vissa år, men den är relativt ovanlig. Och dyrare.  

Inuti Oyster Precision sitter Caliber 1210 av Rolex eget fabrikat. Det utkom i början av 50-talet och är ett manuellt uppdraget verk med 17 juveler, goda 58 timmars gångreserv och en puls på moderata 18 000 svängningar per timme. Kronometercertifikat saknas som sagt men 1210 anses som exakt såväl som ytterligt tillförlitligt. Ett perfekt urverk för nybörjarsamlare alltså.  

Oyster Precision i gott skick startar kring 20 000 kronor medan riktigt fina exemplar fås för kanske 30 000 och däröver.  

Modellen är inget för den som vill synas och uttrycka sig genom sitt armbandsur. Helt osynligt går den nämligen till sitt värv på handleden. Oyster Precision är kanske det enklaste, mest asketiska armbandsur märket någonsin byggt, avskalat som ett munkkloster. Samtidigt är det Rolex rakt igenom med den kvalitet och tillförlitlighet som förväntas. Ett klipp! 


Rolex Oysterdate ref. 6694, 1963–1988 

Oysterdate är syskon till ovanstående Precision med skillnaden att den har datumfunktion under ett väldigt Rolex-typiskt cyklopglas, samt att den möjligtvis är något mer känd och vanligt förekommande än sin datumlösa broder. Därmed är Oysterdate den legendariska Datejusts fattiga kusin! 

Även här pratar vi alltså om en manuellt uppdragen instegsklocka som saknar kronometer-status och som mäter 34mm i diameter. Oysterdate drivs av Caliber 1215, identiskt med ovanstående 1210 fast med datumfunktion.  

Det ska nämnas att glaset på så här gamla klockor är av gammaldags plexi, något Oysterdate delar med alla Rolex-ur ända fram till 1988. 

Priserna för Oysterdate speglar Oyster Precision och utbudet är nog ännu större. Ett omfattande urval av vettiga exemplar kan hittas för under 30 000 kronor, om man tar sig tid och letar på den europeiska marknaden.  


Rolex Datejust ref. 1601, 1959–1988  

Den som har lite mer att spendera på sin vintage-Rolex, men som samtidigt önskar stanna inom rimlighetens gräns, sneglar förstås mot en av de verkliga ikonerna: Oyster Perpetual Datejust.  

Modellen föddes 1945 som en utveckling av Oyster Perpetual vilken utkommit redan 1931, och utmärkte sig med att vara världens första armbandsur med automatisk uppvridning och datumfunktion – enligt Rolex. 

Genom introduktionen av alla sportklockor under 50-talet såsom Daytona, Submariner och GMT Master förblev Oyster-modellerna en mer dressig linje hos Rolex. Men någon utpräglad dressklocka blev den aldrig, för under det tidvis pråliga skalet var de lika stöttåliga, robusta och vattentäta som instrumentklockorna. Och därför har Datejust alltid haft en stor dragningskraft för alla möjliga köpargrupper. 

Datejust 1601 utkom 1959 och torde vara den mest frekvent eftersökta och förekommande vintage-Rolexen av dem alla. Det var nu som modellen erhöll den form och de detaljer som vi känner igen hos Datejust ännu idag. 

Boetten mäter 36mm, en diameter som Datejust fortfarande erbjuds med, och torde utgöra de mest ultraklassiska måtten för modellen. Och formelementen är så Rolex-mässiga de kan bli. Den så igenkännliga jubilée-länken, urtavlans rättframma visare och indikatorer, det egenartade cyklopögat över datumet och den räfflade bezeln; alla skapar de den ikoniska Datejust-formen. 

Inuti sitter Caliber 1565 eller 1575 beroende på årsmodell. De automatiska urverken producerades av den schweiziska tillverkaren Aegler som länge samarbetade med Rolex, har 42 timmars gångreserv och slår med blott 18 000 svängningar per timme.  

Caliber 1575 tog över 1965 där den huvudsakliga förändringen utgjordes av ett högre varvtal (19 800/timme) medan hackningsfunktion tillkom 1972. Skottsäkra urverk vilken version man än landar i, och till skillnad från ovanstående instegsklockor är Datejust alltid en kronometer. 

1977 uppdaterades Datejust något och begåvades då med femsiffriga referensnummer. Samtidigt introducerades ett uppdaterat urverk i form av Caliber 3035 som slog med 28 800 svängningar per timme och gav 48 timmars gångreserv.  

Datejust 1601 och dess familjemedlemmar kom att tillverkas ända fram till 1988 med endast mindre detaljförändringar under årens lopp. Det innebär förstås att utbudet är enormt, liksom dess utföranden med en myriad olika utseenden hos urtavlorna. 

Priserna är högre än för Oysterdate men kan fortfarande betecknas som rimliga. En bra Datejust av 1601-generation börjar vid cirka 40 000 kronor och i spannet 40–50 000 ter sig utbudet närmast oändligt.  


Rolex ref. Datejust 16200, 1989–2005  

Kan man tänka sig att spendera ännu lite mer på sin begagnade Rolex bör man snegla mot Datejust av den modernare 16200-generationen. Safirglas, nytt urverk, slät bezel och Oysterlänk helt i borstat stål ger en modernare såväl som mer informell klocka.  

16200-serien är dessutom artikelförfattarens egen favorit. Den är så stringent och proper i formen att den är sensuell bara därför medan dess modernare teknologi dessutom gör den utmärkt att bruka till vardags fortfarande idag.  

Självklart finns 16200 även med den Rolex-typiskt räfflade bezeln, jubilée-länk och tvåtonsutförande stål/guld för den som vill, samt i vanlig ordning med ett stort urval av utföranden hos urtavlorna. Då gäller också andra slutsiffror i referensnumret ska nämnas. 

Även 16200 mäter 36mm och är tät till 100 meter. Eller var det när den var ny åtminstone. En tätningsservice är nog på sin plats om man ämnar utsätta sin begagnade Datejust för väta, såsom med alla äldre klockor.  

Inuti finns Rolex Caliber 3135, en legendar bland Rolex-verk som har motoriserat varenda Rolex-ur under flera decennier. Urverket utkom 1988 och ger 48 timmar gångreserv. Superlative Chronometer-certifierat, exakt, pålitligt och stöttåligt som få. Mer skottsäkert än 3135 blir det helt enkelt inte.   

Utbudet är omfattande och priserna startar strax över 50 000 kronor för vettiga exemplar. Med skicket stiger förstås priserna. Bara att välja och vraka bland material, bezels, urtavlor och länkar!