Eqotime tar ett snack med Monchard Watches

Av: Johan Sehlstedt
Bilder: Monchard


Antalet oberoende klocktillverkare i Sverige har ökat under senaste åren – Monchard Watches är en av dessa aktörer. Deras klockor är stilrena täcker in elementen land, hav och himmel. Eqotime’s Johan Sehlstedt tar pulsen på Oskar Gydell från Monchard.


Skytoucher Automatic

Vi börjar med en kort historik: Monchard startade 2015 då verksamheten grundades av bröderna Oskar och Gustav Gydell samt Jonathan Belvér. 2016 kom första modellen av Skytoucher GMT sedan har klockfamiljen växt stadigt. Den innehåller både kvartsare och mekaniska klockor. De modeller som finns är: Skytoucher Automatic, Skytoucher GMT, Trenchhunter och Oceantimer. Oskar berättar:

Vi håller just nu på med lite olika typer av koncept som dykare, kronografer, klassiska… Vilken det blir har vi inte bestämt oss för än. Men trycket är ju stort både för dykare och kronografer.


Monchard Oceantimer

Klara med kickstarter

Kickstarter är en av de möjligheter till finansiering som många använder när de startar med produktion av klockor. Monchard har använt sig av tjänsten men ändrat riktning.

– Vi känner att vi är klara med kickstarter nu. Vi har andra kanaler vi vill jobba med. Ibland är det klart bra att ha ”pre-orders” för att se hur marknaden tar emot produkten.

Under åren sedan starten har Monchard byggt upp sitt varumärke och samlat på sig en mängd kunskaper. Vi ber självklart om tips för de som går i tankar att starta upp ett klockmärke

– Börja småskaligt. Ha tålamod. En bra produkt tar tid. Vi lägger ett år, i snitt, på varje modell innan vi har den till försäljning. Det tar mycket längre tid än man tror. 


Monchard Skytoucher Automatic

Tillverkar inte något de själva inte skulle ha på oss. 

Att lyckas med ekvationen i uppstarten kräver åtskilliga timmar av hårt arbete. Oskar delar med sig av sin filosofi.

– Det kommer fram fler märken hela tiden. Intresset för microbrands blir större och konkurrensen hårdnar. Vi känner oss säkra med våra produkter. Vi är petiga och tillverkar inte något vi själva inte skulle ha på oss. Jag tror också därför många av våra kunder är återkommande och köper mer än en gång – ett av de bästa betygen man kan få enligt mig. 


Monchard Oceantimer

– Jag kommer ihåg den första samplen vi fick hem från en fabrik. Jag tänkte, vad fan har vi gett oss in på, det här kommer aldrig gå. Men jag är väldigt glad över att vi har fortsatt kämpa och att vi ser hur bra det kan bli om man aldrig ger upp, berättar Oskar.

Framtidsutsikterna för Monchard Watches i en tid då världen skakas av allehanda händelser är enligt Oskar positiva och han avslutar med att ge oss en femårs-vision.

– Vi har förhoppningsvis fler modeller och har kanske ett fint showroom på olika ställen runt om i världen! 


Monchard Trenchhunter

Fem snabba till Oskar

Flygare eller Dykare:  Dykare

Svart eller vit urtavla: Vit

Manuell mekanisk eller Automat: Automatisk

Nato eller mesh: Nato

Med eller utan datum: Utan datum


Johan Sehlstedt bloggar till vardags på bloggen Tid till Förfogande och skriver regelbundet på eqotime.com


För den som vill läsa mer om klockorna från Monchard rekommenderas en titt på diskussionsforumet klocksnack.se, där pågår just nu en passaround där forummedlemmar testar några modeller från Monchard.