Richard Mille slår rekord med världens tunnaste armbandsur

Text: Albin Johansson


Det var inte länge sedan Bulgari presenterade sin Octo Finissimo Ultra, vilket med lanseringen blev världens tunnaste armbandsur med en tjocklek på svindlande tunna 1,8 mm. Med denna klocka tog Bulgari över tronen från Piaget och när vi inte trodde att en klocka kunde bli tunnare, presenterade precis Richard Mille sin senaste skapelse RM UP-01 Ferrari på 1,75 mm.

Eqotime har ögonen öppna för all innovation inom urmakerikonst. Nedan följer vad vi vet om modellen.


Limited Edition i samarbete med Ferrari

Som namnet avslöjar har biltillverkaren Ferrari haft ett finger med i spelet. Richard Mille har en stark koppling till motorsport och sponsrar bland annat F1-förare. Richard Mille och Ferrari började sitt samarbete 2021 och detta är deras mest prestigefyllda skapelse hittills. Med en klocka i den här storleken har en del kompromisser behövt göras för att få ner höjden, men när man ser närmare på specifikationerna ser man att Richard Mille och Ferrari tagit fram denna klocka för att den ska kunnas användas ”på riktigt”. Hela 6000 timmar lades ner av teamet bakom klockan för att komma fram med slutprodukten och trots sin tunnhet är klockan vattentät, om än enbart till 10 meter, samt byggd för att stå emot G-krafterna som en förare upplever under ett race.

Om vi tar en titt på urtavlan ser vi att det är långt ifrån en traditionell design som Richard Mille och Ferrari valt för UP-01. Visning av timme och minut är placerad nedsänkt vid klockan 12. Till höger om denna finner vi ett öppet balanshjul och direkt under balanshjulet finns Ferraris logotyp. Vänster sida av boetten tas upp av två nedsänkta hjul som agerar kronor, vilket vi kommer till lite senare i texten.

Urtavlan blir i sin konstruktion en del av boetten för att spara plats, vilket är en del av receptet för att få klockan så tunn som möjligt.

Med en så tunn klocka som denna kan man lätt tro att Richard Mille löst tunnheten genom att göra boetten till en del av urverket likt tidigare rekordhållare gjort. Tvärtom sitter imponerande nog urverket inuti boetten likt en helt vanlig klocka. En av de primära tankarna bakom detta var att skydda urverket så att klockan ska kunna användas både till vardag och för lite tuffare tag, vilket är ett signum för klockor från Richard Mille.

Det har däremot behövt göras en del andra tekniska lösningar och den mest framträdande är avsaknaden av en traditionell krona. Istället sitter det två stycken hjul placerade till vänster på klockans framsida. Det övre hjulet är enbart till för att ställa in om man ska vrida upp urverket eller ställa in visarna och det nedre skruvas också för att ställa in visarna, men även för att dra upp klockan beroende på vilket läge det övre hjulet är inställt på. W står således för winding och H för hand setting.

Klockan är gjord i Grade-5-titan, vilket är ett extremt hållbart och lättviktigt material.Eqotime applåderar Richard Mille och Ferrari för den här modellen och gillar tanken med att världens, just nu, tunnaste klocka ändå produceras i en relativt stor serie med en tanke om att den faktiskt ska kunna användas. Om klockan är prisvärd och estetiskt tilltalande tror vi dock ligger i betraktarens öga.


Tekniska specifikationer

Märke: Richard Mille
Modell: UP-01 Ferrari

Diameter: 51 x 39 mm
Tjocklek: 1,75 mm
Boettmaterial: Titan (Grade 5)

Vattentäthet: 10 m
Armband: Svart gummi

Urverk: In-house caliber
Komplikationer: Datum
Gångreserv: 45 h
Uppvridning: Manuellt

Pris: 1 700 000 CHF


Läs mer om modellen hos Richard Mille