Oskar Pascal. Världens hårdaste klocka?

Text: Britta Rossander


Sommarens första svenska klocknyhet är designad av två svenska bröder, Jakob och Petter Paulin, i samarbete med schweiziska urverkskonstruktören Cyrano Devanthey. Tillverkningen sker i Fleurier, La Chaux-de-Fonds och i Genève. Varumärket heter Oskar Pascal och den 18 maj kom de två första klockorna till Sverige. Eqotime var som första media på plats för touch and feel. Och jag kan meddela att klockorna ligger bra i handen, känns rejäla, är i avskalad skandinavisk design och ger mig en liten känning av Porsche design gjord av IWC på 1980-talet. Killarna, Jakob och Petter Paulin, har var och en 20 års erfarenhet inom sina respektive områden (produktutveckling, maskinteknik och varumärkesbyggande och produktdesign) men de har aldrig tidigare arbetat ihop. Oskar Pascal är deras pilotprojekt och de har lagt ner själ och hjärta i det, i deras presentation står: Oskar Pascal 480 Chrono Limited Edition är designad för de som trotsar gränserna för vad som är möjligt.

Jacob byggde, innan han ens fyllt tolv, ett vindkraftverk hemma på tomten. Han konstruerade också ett kodlås till dörren till sitt rum och byggde sig en egen elbil. Så har det fortsatt för att nu resultera i det de kallar världens hårdaste klocka tillsammans med brorsan.

– Är man besatt har man för länge sedan passerat stadierna extremt intresserad, nördig och besjälad, säger Jakob.  

Allt är mekaniskt, ingen laddning eller uppkoppling så långt ögat kan nå. Skönt tycker jag som inte är så på för uppkopplade klockor. Killarna har dammsugit Schweiz för att få fram de bästa samarbetspartnerna och Cyrano Devanthey står som sagt för konstruktionen i boetten och för länken som är special för att passa klockornas ”behov”.Världens hårdaste boett?

Boetterna är 3D-printade i ZR01. En metall som används av NASA till att göra speglar på satelliter och borrhuvud för Nasa Mars Rover. Den ultrahårda boetten poleras åtta gånger tills ytan blir spegelblank. Till skillnad från andra metaller har ZR01 en störd atomstruktur vilket ger unik styrka och hårdhet. Den är inte magnetiskt och har en extrem hårdhet med sina 483 på Vickers-skalan. Alltså fyra gånger högre än flygplansaluminium och tre gånger starkare än rostfritt stål.

– Det är en metall som är hård seg och strak och ska inte att bladas ihop med de material Rado använde tidigare som är syntetisk diamant som kan spricka om man har otur och tappar sitt ur, säger Jakob som är mest materialkunnig.Verk från Vaucher

En av de bästa tillverkarna av mekaniska verk, Vaucher Manufacturer Flerurier, står bakom urverken som stoppas i. Att få sina verk tillverkade av dem är ingen lätt sak. De nagelfar sina eventuellt blivande kunder med lupp och mycket närgångna frågor under en lång och utdragen process. Många blir avvisade men svenskarna lyckade passera nålsögat som på Hermès (ägarna) vis är väldigt litet.

– Något vi är mycket glada för, säger Petter när han försiktigt packar upp klockorna.Pod

 Till klockorna hör om man vill olika Pods (lätt att blanda ihop med podd). Det är en mekanisk tillsats som placeras som typ en UTC tavla á la nygamla Breitling Chronomat.

Compass Pod är utrustad med en Francis Barker SAS-knappkompass med fullständiga militära specifikationer för överlevnadsanvändning. Kompassen ingår som en standard NATO-artikel specificerad av brittiska armén. Kompassen är konstruerad för att hålla under de tuffaste situationer andra världskriget kunde bjuda på. Den lär ska ha kunnat sväljas av tillfångatagna militära piloter som sedan kunde återanvända den som vägvisare under flykt. Och den funkar bra ända ner till –40 ° C.  Aktivitets Pod är utrustad med en mekanisk aktivitetsspårare. Ett safirglas skyddar den lilla urtavlan med daglig aktivitetsskala från 0–100. För individuellt mål är det kalibrerat på baksidan av poden. Denna Pod är utvecklad i samarbete med Jean-François Mojon på Chronode i Schweiz. En av världens mest erfarna urmakare för mekaniska verk med ett förflutet som chef på IWC och som konstruktör av verk för bland annat HYT, MB&F och Czapek. Länkarnas system har utvecklats och testats av Oskar Pascal och består av skräddarsydda länkar och insatser för Pods och läderband. Banden går att byta genom att skruva med det verktyg som följer med klockan när den köps.

– Vårt Pod-system bygger på några grundläggande principer: modularitet, fokus och användarvänlighet. Ingen anslutning, ingen laddning, ingen mobilapp. Ett framtidssäkert system där du enkelt kan ändra och lägga till nya Pods, säger Petter.


Automatisk kronograf

Verket OP-X är en automatisk kronograf med 50 timmars kraftreserv, 189 delar, 28 juveler och 4 Hz (28’800 A/h). Timme och minut i mitten. Liten sekund vid klockan 3, 60 sekundsräknare i mitten, 30 minuters vid klockan 9 och 12 timmars räknare vid klockan 6. Till detta kommer datumfönster vid klockan halv fem. Stora sekundens visare är av kolfiber vilket är väldigt kinkigt i produktion.

– Eftersom vi ville ha minimalistisk design var vi tvungna att tänka annorlunda och tog, tvärs emot alla råd vi fick, fram en visare i kolfiber som väger 0,002 g men som är starkare än en i stål. Vi har gjort den knallblå för att den tros sin slanka form ska vara väl synlig.

Banden är handsydda i Genève i svart eller brunt kalvskinn.

Killarna säger att eftersom bergsbestigaren George Mallory svar på frågan om varför han ville bestiga Mount Everest var: ”Därför berget finns där”. Så är deras svar på varför de gör världens hårdaste klocka: ”för att ingen annan har gjort det”. 

Klockorna kostar från 38 500 € till 48 400 €. Klockorna är individuellt numrerade och i dagsläget är verk till 25 exemplar producerade. Pod kostar 3 150 – 3 650 €