Hands-on: Panerai Luminor Due 38mm

Text/bild: Mia Litström


För första gången lanserar Panerai tre modeller i pastellfärgerna, grönt, blått och rosa i bleka toner. En riktig sommarflört och perfekt för de som älskar somriga färger i kombination med stål. Eqotimes Mia Litström har bekantat sig närmare med en av modellerna.


Att sätta färg på urtavlan har blivit riktigt populärt och speciellt rosa och turkos och det är skönt att se att Panerai inte följer den mastiga turkosa trenden utan fortsätter med sin linje med ljuvlig medelhavskänsla och tar fram urtavlor med behagliga mjuka pastelltoner. Det snygga är också att färgen på urtavlan inte är jämnt utan här är färgen som mörkast i den nedre delen och tonar ljusare uppå mot klockan 12. Det gör den mer levande och mer eget i designen. 

Den modellen jag har tittat på är den med rosa urtavla ref. PAM01319, som är som en sommardröm. Romantiskt ljuv i sina toner och eftersom jag personligen tycker att rosa är självklarhet, gärna i puderton, precis som försommarens första pioner eller som ett franskt, gott och lättdrucket rosévin är det denna som är den mest tilltalande i trion. Att urtavlan dessutom lättas upp i nyans med arabiska siffror i vitt gör det hela ännu bättre.

Snyggt är också urtavlan, en så kallad sandwich dial, med två nivåer. Siffrorna och index ligger i en lägre nivå, med en egen disk med självlysande material, placerad precis under den rosa urtavlan. En teknik som historiskt sätt är ett signum för varumärket vilket togs fram för att dykararna i italienska marinen skulle kunna läsa av tiden på bästa sätt under vatten. Det är riktigt snyggt i detta utförande och kombination, vitt till rosa pastell är prefekt.

Klockan är i storlek 38 mm med boett och länk i stål. Just 38 mm är den storleken som passar många handleder men med sin fyrkantiga form på boetten upplevs den större. Den tar mer plats på handleden vilket inte är negativt utan bara positivt. En Panerai ska ta plats på handleden och man väljer inte en Panerai för att vara diskret. En annan detalj, som verkligen är ett lätt igenkänningstecken för varumärket, är låsningen för kronan. Bågen som skyddar kronan är det starkaste signumet för deras klockor och per automatik blir klockan också något större med den och framförallt mer utstickande i utseendet.

Nu kommer vi till det som är mer annorlunda och det är att den är med länk, inte så vanligt på deras klockor utan det är oftast läder eller gummi. Luminor Due finns sedan tidigare med denna länk och modellserien är mer dressad och nättare i sin stil samt storlek. Inspiration till länken har tagits från designen på deras skydd för kronan där delar av länken har samma form som bygeln. Ingen nyhet men en rolig detalj att lyfta där mixen av borstad och polerad yta har fått en bra balans. Vid länkens öppning är det också snyggt graverat OP som står för ursprungsnamnet Officine Panerai.

Klockan har ett automatverk, kaliber P.900, som har en 3-dagars kraftreserv vilket även gäller för deras tidigare Due modeller. Verket visar minuter, timmar samt sekunder vid kl. 9 och vid kl. 3 är datumvisningen placerad. Boetten är vattentät till 50 meter (trots vad som står på baklocket på denna klocka) och skyddet för kronan är snyggt polerat och baksidan i borstat stål är stängd.

Sammanfattningsvis var det ett ytterst smart drag av Panerai att ge Luminor Due härligt ljusa pastellfärger. Likaså valet av boettstorleken om 38 mm som ger klockan en mer bredd vilket gör den klädsam för många handleder, både manliga och kvinnliga. Som jag nämnt tidigare är jag personligen mycket förtjust i den puderrosa nyansen. Men de gröna och blå är också väldigt somriga och läckra. Att den är på länk är också ett smart drag för det finns också färgstarka armband i satin till denna modell men den kombinationen ger inte alls samma härliga känsla. Det blir för mycket färg och den mjuka pastellen tappar sin finess. Satinband passar i mitt tycke mycket bättre till mer eleganta aftonklockor. Den här är bara superläcker som den är, den ska inte krånglas till utan ska absolut vara med stållänk.

En viktig detalj är att vid köp se till att länken blir perfekt inställd efter handleden. Länken är läckert bred, har samma bredd runt om och klockan är rejäl för de smalare handlederna, precis som den förväntas vara, men det är mindre klädsamt om den sitter löst och nästan snurrar. När länken är perfekt inställd för handleden är den riktigt läcker.

Luminor Due 38 mm i pastell säljs exklusivt i deras butiker och produktionen kommer ligga på 500 exemplar per år och färg. Priset är 8,000 euro.


Läs mer om klockorna hos Panerai