Hands-on: Laco Augsburg 39 – Instegspilot med alla rätt

Text:/Foto: Aleksandar Mladenovic


För nästan 100 år sen började Laco att tillverka klockor i Pforzheim. Den tyska klocktillverkaren var en av fem som tillverkade klockor till de tyska piloterna under andra världskriget. I samarbete med Laco tar vi en titt på en av deras moderna pilotklockor i instegssegmentet – Augsburg 39.


Lite kort om Laco

Det finns en uppsjö av tillverkare som producerar pilotklockor på marknaden. Från ett par tusenlappar upp till många tusenlappar. Laco är en tillverkare som dels erbjuder klockor inom deras ”Pilot Watches Basic”-kollektion med priser från dryga 3,000kr upp till cirka 5,000kr och även inom deras ”Pilot Watch Original” med priser från cirka 10,000kr upp till 50,000kr för deras ”riktiga” B-Uhr om 55mm.

Detta är då bara pilotklockorna vi pratar om, de erbjuder allt från klockor i det dressiga segmentet till riktigt hårda dykare.

Modellen vi har tagit en närmare titt på idag är en av deras bästsäljare och deras instegsmodell – Augsburg i en storlek om 39mm.

Vad som är viktigt att nämna direkt är att Laco erbjuder många olika versioner av sina modeller. Oftast i minst två storlekar (Augsburg finns även som 42mm) men det går även att göra en del uppgraderingar till t.ex. urverket samt att lägga till en personlig touch i form av en gravering på boettsidan eller rotorn.


The basics

Klockan vi har haft i handen och på armen är den mest basala versionen de erbjuder av Augsburg.

Boetten är helt i rostfritt stål och har genomgående en borstad finish. Längden på boetten är 46,5mm och den är 11,55mm tjock. Safirglas återfinns både fram och bak på klockan och urtavlans typiska layout med stora index och visare är fyllda med SuperLuminova.

Det är en automatisk klocka som drivs av deras Laco 21 kaliber vilken är baserad på ett Miyota 821A (som går att uppgradera till Miyota 8315).

Klockan levereras på ett band i kalvläder med de typiska nitarna som återfanns på B-Uhren på 1940-talet.

Boetten

Den 39mm stora boetten är som sagt helt i rostfritt stål och vi gillar det faktum att den är helt i borstat utförande. Detta känns helt rätt på en ”tool-klocka” som faktiskt en pilotklocka är.

Bandhornen har en utformning som gör att dom kramar om handleden fint och tack vare det och dess längd på 46,5mm gör att Laco Augsburg 39 bär bra även på mindre handleder.

Kronan har den klassiska designen som återfinns på originalen från 1940-talet och som är ett klassiskt designelement för denna typ av klocka.

Klockans höjd om 11,55mm känns varken tjock eller tunn utan den har en bra tydlig närvaro på handleden och känns inte för klumpig. På det stora hela är boetten välbyggd med en finish som är klart väl godkänd för en klocka i den här prisklassen.

Urtavlan

Urtavlan har en klassisk layout för en pilotklocka – stora tydliga arabiska index med tjocka minutmarkeringar och triangeln klockan 12. Visarna har också den typiska designen och är formade som ”svärd” och fyllda med SuperLuminova.

Urtavlan är matt, svart och lite grynig. Kontrasten mellan de gröna indexen och visarna mot det svarta ger en klocka med tydlig läsbarhet.

Urverket

Urverket är kanske ingen kioskvältare, men det är en arbetshäst som gör jobbet mycket väl. Urverket som sitter i klockan är ett Miyota 821A med 42h gångreserv och automatisk uppvridning. Det går att uppgradera urverket till ett med lite högre standard (Miyota 8315) som har finare finishering och blånerade skruvar för 55 euro. Det dyrare urverket har samma specifikation på gångavvikelse (-10/+20s per dag) men du får en större gångreserv (>60h).


Bandet

Läderbandet är gjort av kalvskinn och tillverkat i Tyskland. De klassiska nitarna finns vid varje ända av bandet närmast boetten, en kul touch som är tagen från det förflutna. Bandet är ganska styvt från början men gav med sig rätt bra ändå under den korta tiden vi bar klockan.

Något som vi reagerade på var dock att bandbredden är ganska smal kontra klockans boett, det kändes lite klent om man får uttrycka sig så. Bandbredden är 18mm men vi tycker att en bandbredd om 20mm hade harmoniserat bättre med boetten.

Spännet är ett törnlås med Lacos logga graverad.


På handleden

Som tidigare nämnt sitter klockan bra på normalstora handleder så som något mindre. Boetten är gedigen och välbyggd och ger ett solitt intryck på handleden. Tjockleken är varken för tjock eller för smal, dimensionerna känns helt rätt för en modern och robust pilotklocka.


Sammanfattande tankar

Om du är på jakt efter en pilotklocka i lägre prisklass så bör Laco absolut vara på din radar. Intrycket är väldigt bra för en klocka runt 4,000kr. En god läsbarhet med bra kvalitetskänsla och tilltalande design. Från oss på Eqotime är det en solklar tumme upp. Det enda negativa vi kommer på är, i vårt tycke, det lite för smala bandet. Det hade sett mer harmoniskt ut med ett bredare band och vi tror det hade bidragit till en bättre känsla på handleden och mer tilltalande för ögat.

För mer information om klockan, besök Lacos hemsida.


Tekniska specifikationer

Märke: Laco
Modell: Augsburg
Referensnummer: 861988

Diameter: 39mm
Tjocklek: 11,55mm
Boettmaterial: Rostfritt stål

Urtavla: Mattsvart
Vattentäthet: 50m
Armband: Läderband i kalvskinn med nitar

Urverk: Laco 21 (Miyota 821A bas)
Komplikationer: –
Gångreserv: 42h
Uppvridning: Automatiskt

Pris: 340 euro med basurverket