Hands-on: Helgjuten BB58 i brons från Tudor?

Foto: Daniel Staaf


Att Tudor har rosat marknaden med en mängd varianter av sin Black Bay-modell har knappast undgått någon. Variationerna är många och vi kan med fog säga att det nog finns en Tudor Black Bay för de allra flesta. En variant som redaktionen tidigt fastnade för lite extra för är BB58. Vi gillar framförallt storleken (39mm) och retroflörten med snowflakevisare. Att BB58 kommer på skön länk är också ett plus. När BB58 nyss släpptes i en bronsversion med full länk så blev vi minst sagt begeistrade. Och när Eqotime’s fotograf Daniel Staaf fick chansen att klämma på och fotografera nytillskottet riggades det raskt en fotosession.

Snabba intryck

Tudors senaste Black Bay-släpp är minst sagt speciellt. Det som kanske är mest speciellt är materialet i länken och boetten. För ett tag sedan släppte Tudor samma modell i en silverlegering som togs emot väldigt positivt. Och nu utvecklar man alltså konceptet med en klocka i brons. Vad som möjligen skiljer ut bronsmaterialet är sammansättningen och ytbehandlingen som gör att boetten och länken inte kommer att ärjas riktigt lika snabbt som många andra bronsklockor.

Om detta är bra eller dåligt är naturligtvis subjektivt men det är säkert många som föredrar en mer långsam patinering av boetten framför en snabb transformation till skeppsvrak. Oavsett vart man står i frågan så kan nog de flesta enas om att klockan med sin bruna tavla och vridring är oerhört fin i opatinerat skick. Några positiva saker vi reagerade på var dels att materialet i klockan fick den att kännas en smula mer robust än den vanliga stålvarianten. Finishen på boetten känns riktigt bra och även länken känns väldigt välbyggd. En positiv förbättring är också att låset har utrustats med ett quickset. Tudor har också lyckats med att få till den bruna färgen på tavlan och vridringen. Harmonin moot bronsfärgen blir fenomenal. Efter några timmars fotografering och närkontakt med klockan kan vi inte annat än applådera det här fina släppet från Tudor. Egentligen kan vi bara komma på ett problem med BB58 Bronze. Det är att den är sk boutiqe-edition och bara säljs i ett mindre antal utvalda Tudorbutiker. Så det är högst oklart om den kommer att vara tillgänglig hos någon Svensk återförsäljare.Snabbfakta

Tillverkare och modell: Tudor Black Bay 58 Bronze
Referens: M79012M-0001
Storlek: 39 mm
Urverk: Calibre MT5400 (COSC)
Listpris: 45 160 kr