Bildspecial: Arnold & Son hos INDP Watches

Text/Foto: Aleksandar Mladenovic


Den svenska auktoriserade återförsäljaren av independent watchmaking, INDP Watches har nyligen fått in en hel del trevliga klockor från Arnold & Son som vi tagit en närmare titt på.

I våra tidigare besök hos INDP Watches så har vi tittat närmare på varumärken som Czapek, Armin Strom och Bovet – missa inte dessa om ni är intresserad av independent watchmaking.


INDP Watches

Företaget startades för att främja independent watchmaking i Sverige och Norden. I ett nybyggt showroom på Karlavägen i Stockholm erbjuds allt ifrån Czapek, Blaken, Arnold & Son, Bovet, Armin Strom, Angelus, GoS Watches, Reservoir och Franck Muller -klockor, till konst från Richard Orlinski. Bakom INDP Watches står ett gäng independent-entusiaster som vill få upp intresset för independent watchmaking. INDP Watches är auktoriserad återförsäljare för alla varumärken de saluför, men kan även vara behjälpliga i frågor kring andra varumärken från independent-världen. Många andra tillverkare tillkommer under året, så håll ögonen öppna och följ dem på Instagram.


Arnold & Son Eight-Day

Eight-Day-kollektionen är inspirerad av de marina kronometrar som grundaren John Arnold blev känd för under 1700-talets andra hälft och vad man kan kalla deras instegskollektion.

Modellen finns tillgänglig både på läderband och länk i stål samt med urtavlor i svart, silver och blått. Boetten som har en del trevliga detaljer (titta på bandhornens sidor) mäter 43mm i diameter och är strax under 11mm tjock. Inuti klockorna tickar in-house kalibern A&S1016 vilket är ett vackert dekorerat manuellt urverk med 8 dagars gångreserv.

Urtavlorna har ett vågigt guilloche mönster och är sedan lackerade vilket skapar en härlig lyster. Gångreserven återfinns kl 12 på urtavlan och subsekund samt datum kl 6.

Svenska listpriser för modellerna:

Eight-Day på länk – 175,000kr
Eight-Day på läderband – 165,000kr


Arnold & Son Perpetual Moon

En av de starkast förknippade designelementen med Arnold & Sons klockor är deras överdimensionerade månfaser. Perpetual Moon återfinns i tre storlekar: 42mm, 41,5mm och 38mm. Skillnaden mellan de två första är en omarbetad boett där den mindre av de två är en av deras senaste uppdateringar inom kollektionen.

Låt oss börja med nyheten Perpetual Moon 41,5 Gold med dess magiska ”Stellar Rays”-urtavla. Modellen återfinns i två versioner: 18k roséguld eller platina (limiterad till 28 ex). Boetten är 11,3mm tjock och klockan drivs av deras in-house kaliber A&S1512 som går att beundra genom bakboetten med safirglas. Urverket är manuellt och har 90h gångreserv med månfas-indikator även på baksidan för att enkelt kunna ställa in komplikationen.

Den andra modellen i storleken 42mm och har en urtavla tillverkad av stenen obsidian och just denna härstammar från Mexiko. Denna modell är som sagt något tjockare än den nya versionen i 41,5mm och mäter 11,43mm i tjocklek. Den drivs av samma urverk som Perpetual Moon 41,5 och är limiterad till 28 exemplar.

Sist ut av de klockor vi tog del av från Perpetual Moon-kollektionen är denna i en 38mm stor boett som är beprydd med diamanter och som riktar sig in mot kvinnor (men som sitter lika bra på en manlig handled i vårt tycke). Urtavlan är riktigt trevlig och är tillverkad av pärlemor som blivit tonats i en blå nyans som verkligen fångar ens uppmärksamhet.

Svenskt listpris för Perpetual Moon 41,5mm i roséguld är 430,000kr och för Perpetual Moon 38 590,000kr. För den limiterade versionen med obisidian urtavla (28 exemplar) så kostar den 430,000kr.


Arnold & Son Nebula

Nebula-kollektionen är något av en favorit hos redaktionen. Modellen har varit i produktion sen 2016 och har sen dess uppdaterats estetiskt men även introducerats i en mindre storlek om 38mm (den större mäter 41,5mm). Det är en klocka som lika trevlig att titta på från framsidan likväl baksidan. Urverket har en väldigt tilltalande symmetri och trevliga proportioner på armen.

Nytt för i år är att den större versionen i 41,5mm nu återfinns i en lite sportigare take med större delar av urverket i en blå PVD-behandling och på ett blått ”ballistic” gummiarmband och länk i matchande utförande. Denna modell mäter 8,73mm i tjocklek och drivs av ett väldigt snyggt finisherat manuellt urverk, kaliber A&S5201 med 90h gångreserv.


Den mindre versionen om 38mm finns i både stål och roséguld och är något tjockare med sina 8,91mm. Kalibern är densamma, dock med annan beteckning A&S5101, antagligen pga. de olika behandlingarna av urverkets beståndsdelar.

Svenska listpriser för modellerna:

Nebula 41,5 Svart i stål på länk – 211,000kr
Nebula 41,5 Svart i stål på gummiband – 199,000kr
Nebula 41,5 Svart i stål på läderband – 201,000kr

Nebula 41,5 Blå i stål på länk – 211,000kr
Nebula 41,5 Blå i stål på gummiband – 199,000kr

Nebula 41,5 i roséguld på läderband – 375,000kr (limiterad till 88 ex)

Nebula 38 i stål på läderband – 201,000kr
Nebula 38 i roséguld på läderband – 350,000kr (limiterad till 88 ex)


Arnold & Son Globetrotter

Globetrotter-kollektionen är Arnold & Sons tolkning av en så kallad ”world timer”. Center of attention är naturligtvis den stora jordgloben i mitten av urtavlan som är kupad och ger en väldigt häftig tredimensionell effekt. Till skillnad från ”vanliga” world-timers (dom med roterande 24h skala och med städer från världens 24 tidszoner) så roterar jordgloben i klockan ett varv per 24h och tiden i övriga tidszoner utläses med hjälp av den fasta 24h skalan och tim/minut-visare som är de röda trianglarna. Något svårare att använda om man inte har bra grundkunskaper inom geografi, men fortfarande en väldigt häftig klocka med en unik take på världstidsvisning.

Klockan i sig mäter 45mm i diameter och är 17,23mm tjock (mätt till högsta punkten av det välvda safirglaset). Inuti klockan tickar ett automatiskt urverk kaliber A&S6022 med 45h gångreserv. Den finns tillgänglig i tre versioner: stål med blå urtavla (limiterad till 88 ex), stål med silvrig urtavla (ej limiterad) samt en version i roséguld som är limiterad till 28 ex.

Svenskt listpris för modellen i stål är 250,000kr (88 exemplar) och i roséguld 630,000kr.


Arnold & Son Time Pyramid

Vi jobbar oss steg för steg upp mot de mer komplicerade klockorna från tillverkaren. Time Pyramid är en klocka som likt sitt namn har ett urverk med en arkitektur som påminner om en pyramid. Rent komplikationsmässigt så innehåller inte klockan några större komplikationer förutom de två gångreservsindikatorerna på var sida av urtavlan, men själva arkitekturen och finisheringen av det skeletterade urverket är en riktig fröjd för ögat.

Men vänta nu, hur fungerar de där två gångreservsindikatorerna egentligen? De två fjäderhusen i botten av urverket, på var sida om den urtavlan, är sammanlänkade till varandra och överför energi från den ena till den andra vid behov, vilket innebär att när den ena indikatorn ”tankas på” så ”dräneras” den andra. Anledningen till detta är att när det ena fjäderhuset dräneras på energi så tappar klockan precision, vilket innebär att det andra fjäderhuset agerar som en backup för att reglera dränaget så att klockan inte tappar för mycket precision. Mycket nördigt, vi vet. Dock väldigt coolt.

Klockan mäter 44,6mm i diameter och finns tillgänglig både i stål och roséguld. Svenskt listpris är 360,000kr och 490,000kr för stål respektive roséguld.


Arnold & Son DSTB

DSTB står för Dial Side True Beat (även känt som dead beat seconds eller seconde morte). Vad innebär det då? Det innebär att vi har en mekanisk klocka med en sekundvisare som tickar, precis som på en batteridriven klocka. Varför skulle man vilja att ens dyra mekaniska klocka kan misstas för en billigare batteridriven sådan? I Arnold & Sons fall så finns det en koppling till det marina, då förr i tiden denna typ av komplikation användes för att bestämma longituder exakt. Ännu en extremt nördig komplikation som i detta fall är helt synlig, hela mekanismen, för bärarens ögon.

Boetten mäter 44mm och finns även i detta fall tillgänglig i både roséguld och stål. Urverket är automatiskt med en gångreserv om 45h.

Svenskt listpris är 366,000kr och 570,000kr för stål respektive roséguld.


Arnold & Son Ultrathin Tourbillon

Sist ut av de klockorna vi fick ta del av var deras Ultrathin Tourbillon. En modell som återfinns i flertalet olika utföranden i både platina och roséguld. Boetterna mäter 41,5mm och är 8,3mm tjocka inkluderat det välvda safirglaset. Smäckra och läckra!

Kalibern A&S8300 är en manuell sådan med en imponerande gångreserv om 100h och en 60 sekunders flying tourbillon.

Modellen vi tog del av var en utgången modell tillverkad i palladium med en svart lackerad urtavla.För att komma i kontakt med INDP Watches kan ni kontakta dem här , ring på +4687647710 eller maila direkt på info@indp.se

Och för mer information om Arnold & Son och deras klockor besök deras hemsida