Årets trevligaste re-issue redan nu? Sinn 158 är här.


Sinn öppnar 2020 starkt med släppet av Sinn 158. Få klockor är så omtyckta som de kronografer som användes av Tyska krigsmakten Bundeswehr. En kronografmodell känd som Heuer 1550 SG. Grundaren av den Tyska klocktillverkaren Sinn, Helmut Sinn, köpte upp lager från produktionen av Bundeswehr-kronograferna och producerade en egen variant som sedan som Sinn 155 Bw. Detta skedde i två omgångar, båda i limiterade upplagor. Den första 2005 och den andra 2008. Nu lanserar man uppföljaren Sinn 158.

Den nya versionen, Sinn 158 är true to type och därmed en hyfsat välväxt pjäs med sin 43 mm stora boett. Till detta har man adderat kupat akrylglas och en bezel av anodiserat aluminium. Urverket är ett automatiskt SW510-verk från Sellita med datumvisning kl 6. Såväl index som tim- och minutvisare har luminova och kronografens sekund- och minutvisare är röda.Allt som allt har man, enligt vår mening, lyckats med en trevlig re-issue av en riktig klassiker. Att den klarar ett tryck på 10 bar gör den dessutom klart badbar.

Sinn 158 är limiterad till 500 exemplar och de första exemplaren har redan börjat levereras till kunder. Så även i Sverige. Enligt Richard Dahlgren på Erikson Urhandel, Sveriges enda auktoriserade återförsäljare för Sinn har de första exemplaren redan sålts.

De första exemplaret levereras nu i veckan, berättar Richard. Och fler exemplar lär det bli. Det är ganska många som hört av sig och lagt beställningar.

Här på EqoTime har vi en liten soft spot för Sinn och vårt omdöme är att Sinn 158 inte bara är snygg utan också känns rimligt prissatt med sitt Svenska listpris om 27 500 kr.Ett stort plus från vår horisont är att man skippat fejkpatineringen som annars brukar vara populärt när det handlar om re-issues. Istället verkar Sinn ha lyckats med en trevlig uppgradering av en från början minst lika trevlig modell.