Watches

Watches

Urbildningsradion

Varje vecka sätter vi oss i studion tillsammans med en spännande gäst och ett nytt ämne att fördjupa sig i. Högt som lågt, allt som rör klockor riskerar att dyker upp i Urbildningsradion.

Watches

   

Jättevåg av nya klockor när Seiko firar 140 år – ”Alltid ett steg före de andra”

I år är det 140 år sedan 21-åringen Kintaro Hattori grundade Seiko. Ett företag som han ägnade resten av sitt liv åt att utveckla till Japans största klocktillverkare, under mottot ”Alltid ett steg före de andra.” Under det pågående eventet Grand Seiko/Seiko Online Summit 2021 har företaget släppt över 50 nya modeller. Eqotimes Ola Jacobsen guidar dig bland de mest intressanta nyheterna.

  

HYT ansöker om konkurs

Pandemin och det ekonomiska läget i dess spår fortsätter skörda offer i klockbranschen. Nu ansöker klocktillverkaren HYT om konkurs. Eqotimes Britta Rossander berättar mer.

    

Grand Seiko firar 140 årsjubileum med ett gäng nya klockor

Just nu pågår Grand Seiko och Seikos årliga event Grand Seiko och Seiko Online Summit 2021, som i år kretsar kring tillverkarens 140-årsjubileum. Eqotimes Ola Jacobsen deltar i eventet och här är hans rapport om nyheterna från Grand Seiko.

   

Onsdagskrönika: Episkt lådfynd i Hälsingland

Häromdagen såg Eqotime’s skribent Hans Persson en bild i sitt social media-flöde och hajade till. Bland alla roliga klockor såg han en Audemars Piguet-kronograf som han kände igen. Hans Persson ger er hela historien om hur en kronograf från AP går från skrotlåda till toppnummer hos Bukowskis.

    

Ännu mera bilar och klockor! Ferrari & Richard Mille

Nu duggar det tätt av bilsamarbeten inom klockvärlden. Vi fick nyligen se Tag Heuer och Porsche i nytt samarbete. Och för några dagar sedan kom informationen om att Girard Perregaux blivit partner till Aston Martin. Senast ut är Richard Mille som gör gemensam sak med Ferrari efter det att Hublot lämnat bilarna till förmån för konsten.

   

Bilar & klockor, Aston Martin + Girard-Perregaux

Bilar och klockor känns ofta som en given kombination. Och idag kom ett pressmeddelande om ytterligare ett samarbete. Nu är det äntligen officiellt att Girard-Perregaux kliver in som officiell tidtagare och samarbetspartner för Aston Martin Lagonda och Aston Martin Cognizant Formula One Team. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.

   

Söndagsintervju, Enicarsamlaren och författaren Martijn van der Ven

Som hos så många andra klockälskare så ligger vintageklockor oss varmt om hjärtat här på Eqotime. Ett vintagemärke som vi vurmar lite extra för är Enicar. Eqotime’s Thomas Denke passade på att ta ett snack med författarkollegan Martijn van der Ven. Författare, samlare och en av de mest kunniga om tillverkaren Enicar och vars bok om Enicar självklart också finns i vår webshop.

  

Vintageannonsen, Monica Z väljer Tissot

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag har vi rotat fram den här godbiten ur arkiven. Håll till godo med löftet om att jazzpärlan Monica Zetterlund väljer klockor från Tissot!

     

Chopard – med glitter i boetten

På 1970-talet var Chopards dåvarande designer Ronald Kurowski ute och gick i skogen i Schwarzwald. Där finns många vattenfall och han såg att tusen små vattendroppar fångade solljuset och därför gnistrade starkt. Det slog honom att diamanter också kan glittra så om de slipper sitta fast. Där och då såddes fröet till vad som blev konceptet Happy Diamonds. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.

   

Försäkringstips från Brookfield Underwriting

Är mina värdesaker rätt försäkrade om någonting oförutsett händer? Den frågan ställer sig en hel del klockentusiaster någon gång. Och det finns många tillfällen då ett vanligt försäkringsbolag inte täcker klockor, samlarföremål eller det där speciella guldarmbandet. En försäkring från Brookfield kan vara lösningen.

  

Vintageannonsen, Universal, som en antik semigud!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag har vi rotat fram den här godbiten ur arkiven. Håll till godo med ett vykort från Zenith som plockar fram den antike semiguden i dig!.

    

Out of Time Magazine – teckna prenumeration för 2021 och vinn en klocka från Nomos Glashütte!

En bra start på nya året är att teckna upp dig för en prenumeration av Out of Time Magazine 2021 . Gör det på studs och delta i utlottningen av en Nomos Glashütte Club Campus från Franks Ur!

   

En liten söndagskrönika…

Tänk att valet av klocka för handleden kan vara så viktigt att det måste avhandlas på ledarsidan i Svenska Dagbladet! Eqotime’s Britta Rossander funderar runt det här med maktens män och deras klockor.

  

TAG Heuer och Porsche tillsammans!

TAG Heuers kreative chef, Guy Bove, med team har skapat ännu en fantastisk klocka: Tag Heuer Carrera Porsche Chronograph Special Edition Calibre Heuer 02 Automatic..Nu gör alltså Tag Heuer och Porsche gemensam sak på allvar. Eqotimes Britta Rossander ger oss hela storyn.

   

Auktionsdags hos Kaplans den 6:e februari. Favoriter ur katalogen.

Den 6:e februari är det dags för klockauktion hos Kaplans Auktioner. Klockansvarige hos Kaplans, Georgios Batselas har för Eqotime’s räkning valt ut sina personliga favoriter ur auktionskatalogen. Vi passar också på att tipsa om några guldkorn vi själva valt ut.

   

Cars and watches for ladies testar Longines Conquest Classic

Eqotime’s kollega Mia Litström som driver den kreativa youtubekanalen Cars and Watches for Ladies har testat Longines Conquest Classic. Väl värt en kik tycker vi på Eqotime!

  

Vintageannonsen, skepp och hoj med en sommardröm från Seiko

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag har vi rotat fram den här godbiten ur arkiven. Håll till godo med ett vykort från Seiko med löften om att det kommer att bli sommar i år också. Trots allt.

  

Breguets första armbandsur – kunden är en kvinna!

Den 8 juni 1810 gjorde Caroline Murat, lillasyster till Napoleon I, en ovanlig beställning av Abraham-Louis Breguet i hans urmakeri på Quai de l’Horloge i Paris. Hon var kund sedan fem år tillbaka då hon redan vid 23-års ålder beställt sin första klocka av Breguet. Eqotimes Britta Rossander berättar mer.

   

Gröna tavlor från Iriomote sparkar igång Seikos 140-årsfest

I år firas Seiko sitt 140:e år som tillverkare. För en tillverkare som är snudd på besatt av sina årsdagar innebär det sannolikt en årslång dusch av LE-modeller. Eqotimes Ola Jacobsen har tittat närmare på det första släppet.

  

Vintageannonsen! Omega-urens hemligheter!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag har vi rotat fram den här godbiten från Omega ur arkiven! Håll till godo med Omega-urens hemligheter!

    

Kärleksgåvan som aldrig nådde fram. Världens viktigaste klocka?

Marie Antoinettes klocka, ”The Holy Grail of watchmaking” Breguet modell nr 160, är enligt många den viktigaste klocka som någonsin tillverkats av tekniska, estetiska, historiska och inte minst emotionella skäl. Uret som beställdes av Breguet blev inte klart innan den tilltänkta mottagaren halshöggs. Eqotime’s Britta Rossander ger er historien om Marie Antoinettes ur.

  

Vintageannons! JLC!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag har vi rotat fram den här godbiten från JLC ur arkiven! Håll till godo!

   

Seiko räddar havet med ny kunglig sköldpadda och samuraj

Nytt år betyder nya klockor i Seikos Save the Ocean-serie: En kunglig sköldpadda och en samuraj. Klockorna kommer dessutom på ett helt nytt gummi. Eqotimes Ola Jacobsen har tittat närmare.

  

Art is life and life is art – Swatch släpper kollektionen Mickey Mouse x Keith Haring

Kul armbandsur behöver inte alltid betyda dyrt eller svårtillgänglig vintage. Och även om lyxiga ur, mekaniskt hantverk och välvald vintage har sin tjusning så tycker redaktionen på Eqotime att även de enklare uren har sin plats och charm. Så vi tar såklart en titt på den senaste kollektionen från Swatch.

   

Richard Mille’s tickande talismaner

Med en stor skopa självförtroende och mycket lekfullhet. Richard mille erbjuder tickande talismaner som ska ge ett gott liv. Varumärket startades av Richard Mille 1999 tillsammans med Dominique Guenat som då hade Guenat SA Montres Valgine i Le Breuleux. Eqotime’s Britta Rossander har kikat på RM Talisman.

   

Nytt i webshopen: Time for a change – the Enicar book

Eqotime har glädjen att i vår webshop nu kunna erbjuda Martijn van der Ven’s omfattande praktverk om tillverkaren Enicar! Oavsett om du älskar vintageklockor i allmänhet eller armbandsur från den gamla anrika tillverkare Enicar i synnerhet så är det här boken för dig. Ett måste för klockälskaren!

  

JLC Reverso, den väldokumenterade kultklockan har blivit bok

Den 15:e januari släpptes praktverket om Jeager-LeCoutres kultklocka Reverso – också kallad Poloklockan. Boken är skriven av Nicholas Foulkes, engelsk journalist, författare, historiker och välkänd klockentusiast. Eqotime’s Britta Rossander har smygkikat.

    

Rolex Day-Date Tridor – tre ädla metaller i en

Rolex modell Day-Date är en modell som för många representerar essensen av distingerad lyx. Åtminstone i klockväg. En av anledningarna är säkerligen att modellen enbart släppts i ädla metaller. Men vad gör man om man inte kan bestämma sig? När man inte vet om det är vitguld eller gulguld man vill känna mot handleden? Man väljer såklart en Day-Date Tridor. Eqotime’s Carl-Philip Strand ger er guiden till lyxklockornas svar på kinderägget.

   

Historien om The Dirty Dozen

Minns ni filmen The Dirty Dozen från 1967 av Robert Aldrych? Den stjärnspäckade pangrullen där Lee Marvin i rollen som major under WWII får uppdraget att disciplinera upp tolv förhärdade brottslingar till elitsoldater redo att ta sig an ett självmordsuppdrag bakom fiendens linjer. Men för många är det så mycket mer än en gammal film! Eqotime ger er historien om militärursamlarens våta dröm, The Dirty Dozen!

   

Tickande juveler med kronan i topp. Vi tar en titt på historien om Rolex.

Att en Rolex Daytona är ”the hottest watch that money can buy” är det många som skriver under på. Showstoppern i Everose Gold med diamanter och en kaskad av färgade ädelstenar runt hela boettringen väckte stor uppmärksamhet när den visades 2018. Men det är vare sig den första eller sista Rolexklockan som väckt uppmärksamhet. Idag tar vi en titt på företaget Rolex och vad det är som gjort det till klockbranschens mest mytiska varumärke.

  

Vintageannonsen! Rolex!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag har vi rotat fram den här godbiten från Rolex med en touch av Comex ur arkiven! Håll till godo!

   

Favoriter ur auktionskatalogen hos Kaplans den 9:e januari

Den 9:e januari är det dags för klockauktion hos Kaplans Auktioner. Klockansvarige hos Kaplans, Georgios Batselas har för Eqotime’s räkning valt ut sina personliga favoriter ur auktionskatalogen. Vi passar också på att tipsa om några guldkorn vi själva valt ut.

  

Vintageannonsen! Jaeger!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag har vi rotat fram den här godbiten från Jaeger ur arkiven! Håll till godo!

   

Hublot lämnar Ferrari

Hublot tackar sina partners inom Ferraivärlden efter nio år av samarbete och sponsoring. Pressinformationen kom idag (30 dec) och var lite oväntad…

    

Kockarnas klockor

Att killar gillar klockor är ingen hemlighet, inte heller att många kockar är särskilt förtjusta i sina tidtagare. Under de trettiofem år som jag skrivit om klockor har användandet förändrats. Kvalitén på de klockor man ser på handlederna har höjts och viljan att visa upp den ökat. Eqotime’s Britta Rossander guidar er bland kockarnas klockor.

  

Mount Everest och Rolex Explorer – en historia för sig

Historien om Rolex är i många fall kopplad till några av vår tids största äventyrare. Klockorna har varit både på toppen av världen och nere i de djupaste haven. Under generationer har pionjärer varit beroende av deras tillförlitlighet under svåra förhållandena. Rolex val att utveckla klockor för specifika behov har gett oss fantastiska armbandsur. Bland annat Oyster Perpetual, Explorer och Explorer II, Cosmograph Daytona, Submariner och Sea-Dweller. Idag tittar vi lite närmre på hur relationen ser ut mellan Rolex och världens högsta berg, Mount Everest.

  

Är det en väckarklocka som krävs för en god natts sömn?

Väckarklockor, reseklockor och bordsur har varit lite av en snackis bland klockintresserade under hösten. Det är en typ av ur som kan vara fokuserad på såväl teknik som design och variationen är stor.På Eqotime har vi en soft spot för den här typen av klockor. Och nu har det dykt upp en svensk aktör som erbjuder väldesignade väckarklockor. Vi har tagit en titt på svenska Båge & Söner.

  

Krönika: Framgångsrika män och deras klockor

“År 1989 blev jag ombedd av Dagens Industri att gå igenom och kommentera klockorna i företaget Proventus årsredovisning. Den hade tiden som tema och efter det började jag började sporadiskt riva ut bilder från SvD och DI där herrarna uppenbart vill visa sina klockor.” Läs hela Britta Rossanders krönika här!

  

Nezumi i samarbete med RUF Automobile

Svenska Nezumi Studios har gjort sig kända som en prisvärd tillverkare av snygga och väldesignade armbandsur och då främst racinginspirerade kronografer. Man har de senaste åren också profilerat sig med flera limiterade specialmodeller och kul samarbeten. Nu släpper man en limiterad specialversion av sin kronograf Voiture i samarbete med de legendariska tyska tuningmästarna RUF Automobile som sedan 1939 tunat och byggt om bilar främst från Porsche.

    

El Primero – historien om det legendariska urverket

I början av 1960-talet pågick på flera ställen i världen en tävling. En kronografkonstruktion med automatiskt verk skulle med alla medel tas fram. Och det var underdogen Zenith från Le Locle i Jurabergen som vann och stod där med ett färdigt verk 1965. Eqotime’s Britta Rossander ger er historien om El Primero.

    

Out Of Time Magazine – #3 är här!

Precis i tid innan jul har senaste numret av Out Of Time Magazine börjar dyka upp i brevlådor och hos utvalda handlare. Nummer tre är ett riktigt toppnummer med massor av matigt innehåll!

   

Schweizisk/fransk urmakarkonst nu på UNESCO:s världsarvslista

Redan 1972 instiftade UNESCO (Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur) världsarvslistan. Det är en lista över företeelser världen över som på olika grunder anses skyddsvärda för framtida generationer. Eqotime’s Hans Persson berättar mer om hur UNESCO nu valt att skydda urmakerikonsten.

   

Därför var 2020 ett av de bästa Seiko-åren någonsin!

Det har varit ett märkligt år. 2020 var inte bara pandemins och den stora klockmässdödens år. Det var också året då Seiko levererade kombinationen av spännande och rimligt prissatta klockor som aldrig förr. Eqotimes Ola Jacobsen sammanfattar höjdpunkterna som fick seikofansen att kasta tjocka bandstift som konfetti gång på gång.

    

Tre klockor, tre auktioner. Våra favoriter just nu!

Eqotimes redaktion scoutar alltid auktioner på internet. För den tålmodige finns det alltid guldkorn som är värda att kolla in. Tre klockor, tre auktioner är precis vad det låter som. Armbandsur som kommer att klubbas på auktion och som vi tycker är värda att ta en extra titt på. Albin Johansson har hittat tre riktiga godbitar i auktionsutbudet.

   

Om olyckan är framme, klockförsäkring med Brookfield

Klockor i den högre prisklassen omfattas oftast inte på ett adekvat sätt när det gäller traditionella hemförsäkringar men Brookfield Underwriting är specialicerade på att hjälpa kunder med dyrbara ur, både nya och vintage, i sin samling. Eqotime’s Britta Rossander har träffat Leonard Münz, VD på Brookfield Underwriting.

    

Dyrbart, åtråvärt och prisvärt. Resultaten från Bukowskis Cartierauktion.

Den magnifika samlingen med Cartiersmycken som igår (den 11:e december) såldes på Bukowskis auktion Important Winter Sale och blev en “White Glove Sale” med ett samlat försäljningspris på 15 miljoner kronor inklusive provision. Köpare ifrån hela världen bjöd intensivt. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.

  

Vintageannonsen, Breitling!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag har vi rotat fram den här godbiten med Raquel Welch från Breitling ur arkiven! Håll till godo!

   

Julklappstips från MALM Watches

Våra vänner på MALM Watches erbjuder nu ett urval från Daltonkollektionen ett fint julpaket tillsammans med matchande läder- och natoband. Allt levererat i ett trevligt julklappspaket!

    

Så kan din klocka rädda dig undan apokalypsen

Har du sett dina klockor som lyxkonsumtion? Då är det dags att tänka om. Med rätt kunskap kan den föra dig i säkerhet när du fullständig har tappat orienteringen. Eqotime’s Ola Jacobsen ger dig en snabbkurs i hur du kan använda din klocka som kompass.

  

Vintageannonsen! Heuer!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Det brukar alltid vara en frisk fläkt från en svunnen tid! Idag har vi rotat fram den här godbiten från Heuer ur arkiven! Håll till godo!

  

Black Friday med AP – svart som natten

Audemars Piguet Royal Oak Double Balance Wheel är ”Born i Le Brassus and raised around the world” säger man från AP’s HQ i Vallé de Joux. Detta är en klocka som är ett statement till både utseende och konstruktion. Om någon bär den på armen missar inte omgivningen den, det går liksom inter att låta bli att titta till. Den är stor, iögonfallande och spännande att titta på eftersom hela den inre härligheten är väl synlig.

  

Nezumi Studios i samarbete med metalgiganterna Anthrax

För er som följer vår podcast Urbildningsradion så är det svenska företaget Nezumi Studios inte okända. Designstudion har de senaste åren gjort sig kända som en intressant och kul tillverkare av riktigt snygga och prisvärda armbandsur. Nu släpper man en klocka i limiterad specialutgåva i samarbete med metalbandet Anthrax och med designen inspirerad av det klassiska albumet Persistence of Time.

  

Trivsam Annual Edition från Sjöö Sandström

Klocktillverkaren Sjöö Sandströms tradition med en årlig Annual Edition av modellen Royal Steel har börjat sätta sig. Och nu går in på det tredje året. Specialversionerna har dessutom varit populära hos kunderna och bland de lite mer inbitna klocksamlarna har det nästan blivit en grej i “att ha alla”. Årets modell gör nog ingen besviken!

    

Heuer – en historia i tidtagning

Med en historia som daterar så långt bak som mitten av 1800-talet har den Schweiziska tillverkaren Heuer många historier att berätta. Kända för att tillverka kronografer för instrumentpaneler både till flyg- och bilindustrin, för att senare bli en ikonisk leverantör av armbandsur. För att till slut bli ett varumärke starkt förknippat med racing-världen och dess behov av kronografer och stoppur. Eqotime ger er historien om Heuer.

   

Auktionen av Bivers klockor – exceptionella ur till exceptionella priser!

Jean Claude Bivers Patek Philippe klockor som vi tidigare har beskrivit i Out of Time Magazine såldes 26:e och 27:e juni, mitt i pandemin, av Phillips in Association with Bacs & Russo i Genève. Eftersom auktionen livestreamades var det många watchonistas som följde budgivningen som var spännade. Och vad kan väl passa bättre än en liten uppföljning av resultaten?

  

Watches & Wonders blir digitalt

I går (17 november) kom beslutet att mässan Watches & Wonders i Genève nästa år blir digital. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.

   

Hypad Hollywoodkoppling, Stallones klockor på Phillips och svensk rymdklocka till rekordpris

Det har varit en händelserik vecka. Förutom GPHG’s ballongstinna prisutdelning som ni kan läsa om här, så ställer handlaren Bobs Watches till med ett riktigt tabberas och auktionerar ut fem tunga klockor med Hollywoodkoppling. Samtidigt läggs delar av Sylvester Stallones klocksamling ut hos Phillips. Och Sveriges enda egentliga rymdklocka blev en big bang hos Bukowskis. Full fart i en annars lite Coronatrött klockbransch. Eqotime ger er en sammanfattning.

   

Allemano watches – Italienskt stål med industriella rötter

Det är inte jätteofta vi stöter på Italienska tillverkare av armbandsur. Det är inte heller ofta vi stöter på tillverkare som gör sin egen grej på ett nytänkande och intressant sätt. Italienska Allemano sticker ut med sin kollektion vilket vi på Eqotime fick upp ögonen för. Och i ett samarbete med tillverkaren fick vi låna hem en av deras tyngre modeller direkt från fabriken i Turin. Häng med när vi tar en närmare titt på Allemano och deras historia!

    

GPHG klart: Ballongfyllt jubileum i coronaanpassat Genève

Akademin för GPHG delade igår kväll ut 19 priser på Théâtre du Léman inför en salong fylld med ballonger (en del med ögon) istället för branschfolk. Eqotime’s Britta Rossander deltog på distans.

   

Två favoriter ur nyheterna från Sinn

Tyska Sinn verkar ha haft ett bra år med flera spännande släpp och nya modeller. Man har tidigare släppt kul modeller som 158 och slagskottet U50. Två modeller vi skrivit tidigare om här på Eqotime. Nu har man klivit vidare med fler pigga lanseringar, bland annat modellen 105, en grön variant av kronografen 103 och inte minst jubileumsmodellen U1 DE som släpptes för att fira återförenandet mellan öst och väst. Vi har valt ut två favoriter ur den senaste floran av nyheter. Två modeller som på många sätt är varandras motsats…

   

Taktisk solklocka perfekt bakom fiendens linjer

Nu sparkar vi igång Eqotime’s stora test av smartwatches. Först ut är Garmin Instinct Solar – Tactical Edition. Något så underligt som en hi-end-produkt i ett budgetsegment. Men med sina extremt specifika funktioner kan den också vara den perfekta klockan – särskilt för den som sysslar med taktisk fallskärmshoppning och behov av att under längre perioder verka utan att synas. Eqotimes Ola Jacobsen har testat.

  

Vintageannonsen. Nintendo!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag har vi rotat fram den här godbiten från Zenith ur arkiven! Håll till godo!

  

En snabb titt på Zenith Defy Classic Carbon

Zenith presenterar nya Defy med kolfiberboett och länk. En klocka helt i svart med integrerad länk där i princip hela klockan är tillverkad i kolfiber.

  

Vintageannonsen! Zenith!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag har vi rotat fram den här godbiten från Zenith ur arkiven! Håll till godo!

atelier wen porcelain odyssey ji
    

Atelier Wen Porcelain Odyssey Ji

Micromärken finns det en uppsjö av och de flesta har slogans i stil med “disrupting the watch industry” och “affordable luxury”. Hos Atelier Wen låter man däremot klockorna tala för sig själva. Håller det hela vägen? Eqotime’s Aleks Mladenovic har tagit en närmare titt på deras debutmodell Porcelain Odyssey i versionen Ji.

  

Nytt svenskt klockmärke med rötterna i Kiruna, Tidlös

Marknaden för armbandsur drar till sig nya aktörer och nya märken duggar hyfsat tätt. Nu lanseras varumärket TIDLÖS som består av en linje premiumklockor som enligt dem själva kombinerar skandinavisk design med traditionellt schweiziskt hantverk. Vi på Eqotime gillar nya klockor och när en svensk tillverkare dyker upp som dessutom har Swiss Made på urtavlan så vill vi såklart ta en närmare titt.

  

Rimowa vill förvara dina klockor

Den tyska väsktillverkaren Rimowa är förmodligen mest kända för sina räfflade aluminiumväskor. En väsktyp som kan ses bland resenärer på flygplatser och andra resehubbar världen över. Kultförklarade och och med kul samarbeten med bland annat det amerikanska skate- och hypemärket Supreme, bryter Rimowa nu ny mark.

  

Välkomna tillbaka Aquastar! Deepstar är här!

Om du är gillar vintageklockor så har du troligtvis stött på Aquastar. Varumärket grundades i Genève 1962 av seglaren och dykaren Frederic Robert. Tanken var redan från början att tillverka klockor som skulle funka i de marina miljöer som han själv hängde i.

    

Longines Spirit Collection

Longines fortsätter på den inslagna banan med att producera nya och intressanta modeller. Eqotime’s Albin Johansson har tillsammans med vår fotograf Ola Jacobsen tagit en närmare till på Longines Spirit Collection hos våra vänner på Franks Ur i Stockholm.

  

Välgörenhetsauktion från Breitling på Klockkvaliten hos Kaplans

På Kaplans kommande auktion Klockkvaliten i november har tillverkaren Breitling valt att auktionera ut en enastående och unik klocka. Intäkterna från försäljningen kommer att skänkas till Operakällaren Foundation. Och pengarna kommer att gå till att ge fler människor i Östafrika tillgång till rent vatten.

    

Favoriter från Kaplans klockauktion den 31:a oktober

Den 31:a oktober är det dags för klockauktion hos Kaplans Auktioner. Klockansvarige hos Kaplans, Georgios Batselas har för Eqotime’s räkning valt ut sina personliga favoriter ur auktionskatalogen.

  

Fuglesangs Omega på auktion

Det är dags för Important Timepieces hos Bukowskis. Toppnumret, enligt Bukowskis, är Christer Fuglesangs rymdklocka, Omega Speedmaster X-33, ”Space-Flown”. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.

  

Vintageannonser! Aquastar!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag blir det riktigt festligt, tillsammans med Aquastar så bjuder vi inte bara på en utan tre riktiga godbitar ur arkiven! Stort tack!

  

Eqotime träffar Tusenö Göteborg

Eqotime’s Johan Sehlstedt träffar Tusenö Göteborg i deras nya showroom för att prata klockor och se närmare på modellen ”First-Panda” som lanseras lagom till helgen.

   

Mille Miglia – världens vackraste race

Vinnaren av tävlingen får av samarbetspartnern Chopards VD, bilentusiasten Karl-Freiderich Scheufele, ta emot en klocka. Ett åtråvärt tickande bevis på segern vid sidan av vinnarbucklan. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.

  

Jungfrudyk med nyservad Rolex Sea-Dweller

Vad är dykarur till för om inte att ta med på äventyr under vattnet? Eqotimes Ola Jacobsen tar med en nyservad Sea-Dweller 16600 ner i Östersjöns oktobervatten.

    

IFL Watches – the new hangout for daring watch enthusiasts

The recently launched IFL Watches is a webshop by and for watch enthusiasts that are interested in technology, design and watchmaking. The shop offers products to watch enthusiasts that they don’t find in any ordinary watch related webshop.

   

Klockor på roadshow i Schweiz. GPHG on tour!

De nominerade uren för GPHG brukar turnera runt världen i uppskattade urtjusiga utställningar inför den avslutande jurybedömningen i Genève – men icke i år. Det är besvärligt läge och vi är många som sett fram emot ett 20-års jubileum med fest, galakläder, pompa och ståt. Tråkigt, tycker Eqotime’s Britta Rossander.

  

Vintageannonsen! Hermès!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på EqoTime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid!

  

Service av Rolex Sea-Dweller, del 3: Montering och justering

Eqotime’s Ola Jacobsen guidar er här en steg för steg-guide i vad det faktiskt är som sker när en klocka servas. I den här tredje och avslutande delen följer vi klockan under montering och justering hos den av Rolex auktoriserade verkstaden hos Rob. Engström i Stockholm. Häng med!

    

Britta Rossander recenserar: Klockor – en tidlös historia (av Thomas Denke)

Missa inte Britta Rossanders recension av Thomas Denke’s senaste bok: Klockor – en tidlös historia.

    

GPHG: Dykarur & kronografer

Här var det limiterat så det förslår. I dykarklassen är fyra de nominerade uren tillverkade i begränsad upplaga och i kronografgruppen är alla det – visserligen gör Breitlinhg 2 000 ex av sin kronograf och det är väl nästan som en normal production motsatsen till det är Atelier de Cronometerie med ett unikt ur.I dessa två grupper finns det ur som inte hyar svindlande höga priser och det känns ju bra. Eqotime’s Britta Rossander guidar er bland dykarur och kronografer.

  

Omega Speedmaster Silver Snoopy Award 50th Anniversary

Omega fortsätter med tunga släpp och näst på tur är en Snoopy Speedmaster. “Snobben” på Svenska har länge prytt speciella utgåvor av Omega Speedmaster. Snoopy Award utdelas av NASA till anställda och entreprenörer som utfört eller underlättat myndighetens arbete när det kommer till “mänsklig flygsäkerhet eller missionsframgång”. Omega blev tilldelade den prestigefyllda utmärkelsen redan 1970 för sina leveranser av Speedmasters till NASA. Man har också valt att pryda flera limiterade utgåvor med just Snobben.

  

Är ORIGYN lösningen på problemet med piratkopior?

Piratkopierade armbandsur är ett gissel och vare sig det handlar om vintageklockor eller nyare armbandsur så måste man som köpare vara på sin vakt. Rejält på sin vakt eftersom piratkopiorna blir allt bättre. Men nu kanske en lösning är här? ORIGYN ger klockan en alldeles egen biometri!

   

Eqotime tar ett snack med Monchard Watches

Antalet oberoende klocktillverkare i Sverige har ökat under senaste åren – Monchard Watches är en av dessa aktörer. Deras klockor är stilrena täcker in elementen land, hav och himmel. Eqotime’s Johan Sehlstedt tar pulsen på Oskar Gydell från Monchard.

   

Vi bytte några ord med Walter Lange

Unikt videomaterial! Britta Rossander byter några ord med framlidne Walter Lange på Baselmässan 2016.

    

Tre auktioner, tre klockor

Allt som oftast är delar av Eqotimes redaktion ute på internet, sökandes efter intressanta armbandsur och information. När vi hittar någonting så är det vår plikt att dela med oss till våra läsare. Tre klockor, tre auktioner är precis vad det låter som. Armbandsur som kommer klubbas på auktion och som vi av olika anledningar anser är värda att ta en titt på. Albin Johansson är er guide!

   

Böcker i webshopen!

Nu hittar ni inte bara prenumerationer och lösnummer av Out of Time Magazine i Eqotime’s webshop. Nu har vi dessutom börjat fylla på med bra och spännande klockböcker!

  

GPHG’s mest kluriga klockor

Inom kategorierna Kalenderur och Astronomiska ur samt Mechanical Exeptions hittar vi klockor med funktioner som man inte trodde var möjliga att få in i en boett för ett armbandsur. OM de behövs eller ej är egentligen inte frågan eftersom detta är ur för de med stor plånbok och ett lite galet samlarintresse.

    

En närmare titt: Victorinox INOX Carbon

Ingenting ger lika stor förståelse för ett armbandsurs egenskaper som att faktiskt ha det på armen. Eqotime lånade en INOX från Victorinox så att vi kunde klämma på den på riktigt. Allt för att testa om den är lika stadig som man tänker sig när man ser den på bild.

  

Garmin uppgraderar MARQ med Performance Editions

Garmin utvecklar sin populära MARQ-familj som vi tidigare skrivit om och testat här på Eqotime. Nu bygger man på de befintliga modellerna med konceptet Performance Edition.

   

GPHG: nominerade dam- och herrklockor med komplikationer

GPHG’s nominerade klockor i kategorierna dam och herrur med komplikationer handlar om klockor med olika typer av funktioner. Eqotime’s Britta Rossander guidar bland de nominerade.

    

GPHG: de nomirerade i kategorierna Metiers d’art och Petite Aiguille

Kategorierna Metiers d’art och Petite Aiguille en salig blandning av det mesta. Romantiskt så det förslår från Dior och helt galet från Jacob & Co. Fullständigt otroligt välgraverat från Bovet och en Muuminklocka från Sarpeneva tillsammans en regnbågsklocka till våra hjältar från Breitling.Eqotime’s Britta Rossander berättar mer!

    

The Black Badger Tapes, part I, II & III

I första numret av Out of Time Magazine träffade vår flygande reporter David Svensson den göreborgsbaserade lume-magikern Black Badger aka James Thompsson. En man med ständigt nya projekt och spännande samarbeten. Ni har väl inte missat intervjuerna och extramaterialet på Eqotime’s youtube-kanal. Väl värda en kik!

    

GPHG: nomineringar i kategorierna Ikoner & Juvel-klockor

När det gäller GPHG- kategorierna Iconic och Juvelklockor är det flera självklara val som juryn gjort. Bland ikonerna känns IWC Portugieser och Breitling Chronomat självklara. På juvelsidan har lekfullhet och delikat val av stenar premierats men även Jacob&Co’s blodröda rubinorgie. Priserna i denna kategori är svindlande och det beror ju på kilopriset för glittret. Eqotime’s Britta Rossander presenterar här de nominerade.

  

Pssst…vi håller på att ta en närmare kik på Victorinox…

Vi gillar att testa klockor här på Eqotime. Just nu håller vi på att ta en närmare kik på olika varianter från Victorinox. Här bjuder vi på en liten förhandstitt…

    

GPHG: de nominerade i kategorierna Dam och Herr

I kategorierna för dam- och herrur ska det ju helst vara rätt tillgängliga klockor men så är inte fallet i år. På damsidan strösslas det med diamanter och på herrsidan är det exklusivt och limiterat. Eqotime’s Britta Rossander ger er detaljerna.

  

Vintageannonsen: Longines

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag en riktig godbit från Longines.

   

Nomineringarna för GPHG är klara

Fondation du Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG) släppte igår (15:e september) listan på de nominerade klockorna inför 20-årsjubileet i november. Nytt för i år är att listan är framröstad av 350 aktörer inom branschen. De har lagt sina röster via en sekretessbelagd digital plattform där röstandet sker anonymt. Ett nytt förfarande som kanske gett några överraskande klockor i nomineringslistan. Eqotime’s Britta Rossander guidar er bland de nominerade.

Varukorg
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0