Watches

Watches

Urbildningsradion

Varje vecka sätter vi oss i studion tillsammans med en spännande gäst och ett nytt ämne att fördjupa sig i. Högt som lågt, allt som rör klockor riskerar att dyker upp i Urbildningsradion.

Watches

  

Black Friday med AP – svart som natten

Audemars Piguet Royal Oak Double Balance Wheel är ”Born i Le Brassus and raised around the world” säger man från AP’s HQ i Vallé de Joux. Detta är en klocka som är ett statement till både utseende och konstruktion. Om någon bär den på armen missar inte omgivningen den, det går liksom inter att låta bli att titta till. Den är stor, iögonfallande och spännande att titta på eftersom hela den inre härligheten är väl synlig.

  

Nezumi Studios i samarbete med metalgiganterna Anthrax

För er som följer vår podcast Urbildningsradion så är det svenska företaget Nezumi Studios inte okända. Designstudion har de senaste åren gjort sig kända som en intressant och kul tillverkare av riktigt snygga och prisvärda armbandsur. Nu släpper man en klocka i limiterad specialutgåva i samarbete med metalbandet Anthrax och med designen inspirerad av det klassiska albumet Persistence of Time.

  

Trivsam Annual Edition från Sjöö Sandström

Klocktillverkaren Sjöö Sandströms tradition med en årlig Annual Edition av modellen Royal Steel har börjat sätta sig. Och nu går in på det tredje året. Specialversionerna har dessutom varit populära hos kunderna och bland de lite mer inbitna klocksamlarna har det nästan blivit en grej i “att ha alla”. Årets modell gör nog ingen besviken!

    

Heuer – en historia i tidtagning

Med en historia som daterar så långt bak som mitten av 1800-talet har den Schweiziska tillverkaren Heuer många historier att berätta. Kända för att tillverka kronografer för instrumentpaneler både till flyg- och bilindustrin, för att senare bli en ikonisk leverantör av armbandsur. För att till slut bli ett varumärke starkt förknippat med racing-världen och dess behov av kronografer och stoppur. Eqotime ger er historien om Heuer.

   

Auktionen av Bivers klockor – exceptionella ur till exceptionella priser!

Jean Claude Bivers Patek Philippe klockor som vi tidigare har beskrivit i Out of Time Magazine såldes 26:e och 27:e juni, mitt i pandemin, av Phillips in Association with Bacs & Russo i Genève. Eftersom auktionen livestreamades var det många watchonistas som följde budgivningen som var spännade. Och vad kan väl passa bättre än en liten uppföljning av resultaten?

  

Watches & Wonders blir digitalt

I går (17 november) kom beslutet att mässan Watches & Wonders i Genève nästa år blir digital. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.

   

Hypad Hollywoodkoppling, Stallones klockor på Phillips och svensk rymdklocka till rekordpris

Det har varit en händelserik vecka. Förutom GPHG’s ballongstinna prisutdelning som ni kan läsa om här, så ställer handlaren Bobs Watches till med ett riktigt tabberas och auktionerar ut fem tunga klockor med Hollywoodkoppling. Samtidigt läggs delar av Sylvester Stallones klocksamling ut hos Phillips. Och Sveriges enda egentliga rymdklocka blev en big bang hos Bukowskis. Full fart i en annars lite Coronatrött klockbransch. Eqotime ger er en sammanfattning.

   

Allemano watches – Italienskt stål med industriella rötter

Det är inte jätteofta vi stöter på Italienska tillverkare av armbandsur. Det är inte heller ofta vi stöter på tillverkare som gör sin egen grej på ett nytänkande och intressant sätt. Italienska Allemano sticker ut med sin kollektion vilket vi på Eqotime fick upp ögonen för. Och i ett samarbete med tillverkaren fick vi låna hem en av deras tyngre modeller direkt från fabriken i Turin. Häng med när vi tar en närmare titt på Allemano och deras historia!

    

GPHG klart: Ballongfyllt jubileum i coronaanpassat Genève

Akademin för GPHG delade igår kväll ut 19 priser på Théâtre du Léman inför en salong fylld med ballonger (en del med ögon) istället för branschfolk. Eqotime’s Britta Rossander deltog på distans.

   

Två favoriter ur nyheterna från Sinn

Tyska Sinn verkar ha haft ett bra år med flera spännande släpp och nya modeller. Man har tidigare släppt kul modeller som 158 och slagskottet U50. Två modeller vi skrivit tidigare om här på Eqotime. Nu har man klivit vidare med fler pigga lanseringar, bland annat modellen 105, en grön variant av kronografen 103 och inte minst jubileumsmodellen U1 DE som släpptes för att fira återförenandet mellan öst och väst. Vi har valt ut två favoriter ur den senaste floran av nyheter. Två modeller som på många sätt är varandras motsats…

   

Taktisk solklocka perfekt bakom fiendens linjer

Nu sparkar vi igång Eqotime’s stora test av smartwatches. Först ut är Garmin Instinct Solar – Tactical Edition. Något så underligt som en hi-end-produkt i ett budgetsegment. Men med sina extremt specifika funktioner kan den också vara den perfekta klockan – särskilt för den som sysslar med taktisk fallskärmshoppning och behov av att under längre perioder verka utan att synas. Eqotimes Ola Jacobsen har testat.

  

Vintageannonsen. Nintendo!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag har vi rotat fram den här godbiten från Zenith ur arkiven! Håll till godo!

  

En snabb titt på Zenith Defy Classic Carbon

Zenith presenterar nya Defy med kolfiberboett och länk. En klocka helt i svart med integrerad länk där i princip hela klockan är tillverkad i kolfiber.

  

Vintageannonsen! Zenith!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag har vi rotat fram den här godbiten från Zenith ur arkiven! Håll till godo!

atelier wen porcelain odyssey ji
    

Atelier Wen Porcelain Odyssey Ji

Micromärken finns det en uppsjö av och de flesta har slogans i stil med “disrupting the watch industry” och “affordable luxury”. Hos Atelier Wen låter man däremot klockorna tala för sig själva. Håller det hela vägen? Eqotime’s Aleks Mladenovic har tagit en närmare titt på deras debutmodell Porcelain Odyssey i versionen Ji.

  

Nytt svenskt klockmärke med rötterna i Kiruna, Tidlös

Marknaden för armbandsur drar till sig nya aktörer och nya märken duggar hyfsat tätt. Nu lanseras varumärket TIDLÖS som består av en linje premiumklockor som enligt dem själva kombinerar skandinavisk design med traditionellt schweiziskt hantverk. Vi på Eqotime gillar nya klockor och när en svensk tillverkare dyker upp som dessutom har Swiss Made på urtavlan så vill vi såklart ta en närmare titt.

  

Rimowa vill förvara dina klockor

Den tyska väsktillverkaren Rimowa är förmodligen mest kända för sina räfflade aluminiumväskor. En väsktyp som kan ses bland resenärer på flygplatser och andra resehubbar världen över. Kultförklarade och och med kul samarbeten med bland annat det amerikanska skate- och hypemärket Supreme, bryter Rimowa nu ny mark.

  

Välkomna tillbaka Aquastar! Deepstar är här!

Om du är gillar vintageklockor så har du troligtvis stött på Aquastar. Varumärket grundades i Genève 1962 av seglaren och dykaren Frederic Robert. Tanken var redan från början att tillverka klockor som skulle funka i de marina miljöer som han själv hängde i.

    

Longines Spirit Collection

Longines fortsätter på den inslagna banan med att producera nya och intressanta modeller. Eqotime’s Albin Johansson har tillsammans med vår fotograf Ola Jacobsen tagit en närmare till på Longines Spirit Collection hos våra vänner på Franks Ur i Stockholm.

  

Välgörenhetsauktion från Breitling på Klockkvaliten hos Kaplans

På Kaplans kommande auktion Klockkvaliten i november har tillverkaren Breitling valt att auktionera ut en enastående och unik klocka. Intäkterna från försäljningen kommer att skänkas till Operakällaren Foundation. Och pengarna kommer att gå till att ge fler människor i Östafrika tillgång till rent vatten.

    

Favoriter från Kaplans klockauktion den 31:a oktober

Den 31:a oktober är det dags för klockauktion hos Kaplans Auktioner. Klockansvarige hos Kaplans, Georgios Batselas har för Eqotime’s räkning valt ut sina personliga favoriter ur auktionskatalogen.

  

Fuglesangs Omega på auktion

Det är dags för Important Timepieces hos Bukowskis. Toppnumret, enligt Bukowskis, är Christer Fuglesangs rymdklocka, Omega Speedmaster X-33, ”Space-Flown”. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.

  

Vintageannonser! Aquastar!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag blir det riktigt festligt, tillsammans med Aquastar så bjuder vi inte bara på en utan tre riktiga godbitar ur arkiven! Stort tack!

  

Eqotime träffar Tusenö Göteborg

Eqotime’s Johan Sehlstedt träffar Tusenö Göteborg i deras nya showroom för att prata klockor och se närmare på modellen ”First-Panda” som lanseras lagom till helgen.

   

Mille Miglia – världens vackraste race

Vinnaren av tävlingen får av samarbetspartnern Chopards VD, bilentusiasten Karl-Freiderich Scheufele, ta emot en klocka. Ett åtråvärt tickande bevis på segern vid sidan av vinnarbucklan. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.

  

Jungfrudyk med nyservad Rolex Sea-Dweller

Vad är dykarur till för om inte att ta med på äventyr under vattnet? Eqotimes Ola Jacobsen tar med en nyservad Sea-Dweller 16600 ner i Östersjöns oktobervatten.

    

IFL Watches – the new hangout for daring watch enthusiasts

The recently launched IFL Watches is a webshop by and for watch enthusiasts that are interested in technology, design and watchmaking. The shop offers products to watch enthusiasts that they don’t find in any ordinary watch related webshop.

   

Klockor på roadshow i Schweiz. GPHG on tour!

De nominerade uren för GPHG brukar turnera runt världen i uppskattade urtjusiga utställningar inför den avslutande jurybedömningen i Genève – men icke i år. Det är besvärligt läge och vi är många som sett fram emot ett 20-års jubileum med fest, galakläder, pompa och ståt. Tråkigt, tycker Eqotime’s Britta Rossander.

  

Vintageannonsen! Hermès!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på EqoTime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid!

  

Service av Rolex Sea-Dweller, del 3: Montering och justering

Eqotime’s Ola Jacobsen guidar er här en steg för steg-guide i vad det faktiskt är som sker när en klocka servas. I den här tredje och avslutande delen följer vi klockan under montering och justering hos den av Rolex auktoriserade verkstaden hos Rob. Engström i Stockholm. Häng med!

    

Britta Rossander recenserar: Klockor – en tidlös historia (av Thomas Denke)

Missa inte Britta Rossanders recension av Thomas Denke’s senaste bok: Klockor – en tidlös historia.

    

GPHG: Dykarur & kronografer

Här var det limiterat så det förslår. I dykarklassen är fyra de nominerade uren tillverkade i begränsad upplaga och i kronografgruppen är alla det – visserligen gör Breitlinhg 2 000 ex av sin kronograf och det är väl nästan som en normal production motsatsen till det är Atelier de Cronometerie med ett unikt ur.I dessa två grupper finns det ur som inte hyar svindlande höga priser och det känns ju bra. Eqotime’s Britta Rossander guidar er bland dykarur och kronografer.

  

Omega Speedmaster Silver Snoopy Award 50th Anniversary

Omega fortsätter med tunga släpp och näst på tur är en Snoopy Speedmaster. “Snobben” på Svenska har länge prytt speciella utgåvor av Omega Speedmaster. Snoopy Award utdelas av NASA till anställda och entreprenörer som utfört eller underlättat myndighetens arbete när det kommer till “mänsklig flygsäkerhet eller missionsframgång”. Omega blev tilldelade den prestigefyllda utmärkelsen redan 1970 för sina leveranser av Speedmasters till NASA. Man har också valt att pryda flera limiterade utgåvor med just Snobben.

  

Är ORIGYN lösningen på problemet med piratkopior?

Piratkopierade armbandsur är ett gissel och vare sig det handlar om vintageklockor eller nyare armbandsur så måste man som köpare vara på sin vakt. Rejält på sin vakt eftersom piratkopiorna blir allt bättre. Men nu kanske en lösning är här? ORIGYN ger klockan en alldeles egen biometri!

   

Eqotime tar ett snack med Monchard Watches

Antalet oberoende klocktillverkare i Sverige har ökat under senaste åren – Monchard Watches är en av dessa aktörer. Deras klockor är stilrena täcker in elementen land, hav och himmel. Eqotime’s Johan Sehlstedt tar pulsen på Oskar Gydell från Monchard.

   

Vi bytte några ord med Walter Lange

Unikt videomaterial! Britta Rossander byter några ord med framlidne Walter Lange på Baselmässan 2016.

    

Tre auktioner, tre klockor

Allt som oftast är delar av Eqotimes redaktion ute på internet, sökandes efter intressanta armbandsur och information. När vi hittar någonting så är det vår plikt att dela med oss till våra läsare. Tre klockor, tre auktioner är precis vad det låter som. Armbandsur som kommer klubbas på auktion och som vi av olika anledningar anser är värda att ta en titt på. Albin Johansson är er guide!

   

Böcker i webshopen!

Nu hittar ni inte bara prenumerationer och lösnummer av Out of Time Magazine i Eqotime’s webshop. Nu har vi dessutom börjat fylla på med bra och spännande klockböcker!

  

GPHG’s mest kluriga klockor

Inom kategorierna Kalenderur och Astronomiska ur samt Mechanical Exeptions hittar vi klockor med funktioner som man inte trodde var möjliga att få in i en boett för ett armbandsur. OM de behövs eller ej är egentligen inte frågan eftersom detta är ur för de med stor plånbok och ett lite galet samlarintresse.

    

En närmare titt: Victorinox INOX Carbon

Ingenting ger lika stor förståelse för ett armbandsurs egenskaper som att faktiskt ha det på armen. Eqotime lånade en INOX från Victorinox så att vi kunde klämma på den på riktigt. Allt för att testa om den är lika stadig som man tänker sig när man ser den på bild.

  

Garmin uppgraderar MARQ med Performance Editions

Garmin utvecklar sin populära MARQ-familj som vi tidigare skrivit om och testat här på Eqotime. Nu bygger man på de befintliga modellerna med konceptet Performance Edition.

   

GPHG: nominerade dam- och herrklockor med komplikationer

GPHG’s nominerade klockor i kategorierna dam och herrur med komplikationer handlar om klockor med olika typer av funktioner. Eqotime’s Britta Rossander guidar bland de nominerade.

    

GPHG: de nomirerade i kategorierna Metiers d’art och Petite Aiguille

Kategorierna Metiers d’art och Petite Aiguille en salig blandning av det mesta. Romantiskt så det förslår från Dior och helt galet från Jacob & Co. Fullständigt otroligt välgraverat från Bovet och en Muuminklocka från Sarpeneva tillsammans en regnbågsklocka till våra hjältar från Breitling.Eqotime’s Britta Rossander berättar mer!

    

The Black Badger Tapes, part I, II & III

I första numret av Out of Time Magazine träffade vår flygande reporter David Svensson den göreborgsbaserade lume-magikern Black Badger aka James Thompsson. En man med ständigt nya projekt och spännande samarbeten. Ni har väl inte missat intervjuerna och extramaterialet på Eqotime’s youtube-kanal. Väl värda en kik!

    

GPHG: nomineringar i kategorierna Ikoner & Juvel-klockor

När det gäller GPHG- kategorierna Iconic och Juvelklockor är det flera självklara val som juryn gjort. Bland ikonerna känns IWC Portugieser och Breitling Chronomat självklara. På juvelsidan har lekfullhet och delikat val av stenar premierats men även Jacob&Co’s blodröda rubinorgie. Priserna i denna kategori är svindlande och det beror ju på kilopriset för glittret. Eqotime’s Britta Rossander presenterar här de nominerade.

  

Pssst…vi håller på att ta en närmare kik på Victorinox…

Vi gillar att testa klockor här på Eqotime. Just nu håller vi på att ta en närmare kik på olika varianter från Victorinox. Här bjuder vi på en liten förhandstitt…

    

GPHG: de nominerade i kategorierna Dam och Herr

I kategorierna för dam- och herrur ska det ju helst vara rätt tillgängliga klockor men så är inte fallet i år. På damsidan strösslas det med diamanter och på herrsidan är det exklusivt och limiterat. Eqotime’s Britta Rossander ger er detaljerna.

  

Vintageannonsen: Longines

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag en riktig godbit från Longines.

   

Nomineringarna för GPHG är klara

Fondation du Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG) släppte igår (15:e september) listan på de nominerade klockorna inför 20-årsjubileet i november. Nytt för i år är att listan är framröstad av 350 aktörer inom branschen. De har lagt sina röster via en sekretessbelagd digital plattform där röstandet sker anonymt. Ett nytt förfarande som kanske gett några överraskande klockor i nomineringslistan. Eqotime’s Britta Rossander guidar er bland de nominerade.

    

Service av Rolex Sea-Dweller. Del 2: Polering och kontroll

Som klockintresserad kommer du med största sannolikhet att någon gång behöva konfrontera en klockas behov av service. Ibland vet man om det och ibland kommer det som en överraskning. Eqotime’s Ola Jacobsen guidar er här en steg för steg-guide i vad det faktiskt är som sker när en klocka servas. I den här andra delen följer vi klockan under polering och kontroll. Häng med!

    

Service av Rolex Sea-Dweller. Del 1: Demontering och rengöring

Som klockintresserad kommer du med största sannolikhet att någon gång behöva konfrontera en klockas behov av service. Ibland vet man om det och ibland kommer det som en överraskning. Eqotime’s Ola Jacobsen guidar er här en steg för steg-guide i vad det faktiskt är som sker när en klocka servas. I denna första del kikar vi närmare på det urmakaren gör allra först, demonterar uret och rengör det. Häng med!

   

Favoriter från Kaplans klockauktion den 5:e september.

Den 5:e september är det dags för klockauktion hos Kaplans Auktioner. Klockansvarige hos Kaplans, Georgios Batselas har för Eqotime’s räkning valt ut sina personliga favoriter ur auktionskatalogen.

    

Mot alla odds, Rolex kom med en hel kollektion!

Som bekant la ett kinesiskt virus i våras krokben för hela klockbranschen och för all del, många andra branscher också. Basel och Genèves mässor ställdes in. Geneva Watch Days flyttades och flera varumärken meddelade att de inte skulle presentera några nyheter 2020. Så döm om vår förvåning när ryktet på sensommaren tog fart om att Rolex hade något på gång. De hade ju varit bestämda med att de inte skulle visa något. Eqotime’s Britta Rossander har tagit ett djupt dyk ner bland nyheterna från Rolex.

    

Lätt som en fjäder men proppfull med teknik. Säg hej till Breitling Endurance Pro!

Breitlings senaste modell Endurance Pro är oerhört lätt, har hög precision, innovativ teknik och färgglad design. Klockan har boett om 44 mm i Breitlight® en polymer (från grekiskans polymerēʹs som betyder delar), och den är ganska stor när man tittar på den. Eqotime’s Britta Rossander har snabbtestat Breitlings nya lättviktare.

   

Artisans De Genève – högteknologiska lösningar möter klassisk urmakarkonst

Sedan 2005 så har Artisans de Genève erbjudit sina kunder klockor skapade efter deras specifika krav och behov. När man berör ämnet modifierade klockor så rynkar många purister ögonbrynen. Många ser en svart PVD-behandlad Rolex Submariner framför sig. Artisans de Genève å andra sidan lägger ner lite extra krut på sina klockor. Här pratar vi inte bara enkla modifieringar, vi pratar riktig urmakarkonst. Eqotime’s Aleksandar Mladenovic tar en närmare titt på företaget och deras kreationer!

  

Nytt från Norqain. Independence 20.

Schweziska tillverkaren Norqain har tagit plats i Sverige. Med sin bas och tillverkning i Nidau och ett team med lång historia inom klockvärlden börjar tillverkaren synas allt mer på marknaden trots att de grundades för bara två år sedan. Eqotime’s redaktion är spontant positiv när vi tar en titt på Norqains senaste modell: Independence 20.

  

Retrodoftande nysläpp från Longines

Longines fortsätter med intressanta släpp inom sin Heritage Military-serie. Senast utannonserad är deras Marine Nationale som släpps framåt senhösten i år. Modellen är baserad på originalet från 40-talet tillverkat för den franska marinen (vilket även annan tillverkare gjorde senare vilket vi skrivit om här på Eqotime).

   

Hantverkstradition med hjärtat på rätta stället.

I de schweiziska bergen pågår en varsam utveckling av ett kultförklarat klockmärke. Bovet gjorde 2 000 klockor om året men har dragit ner till 800 för att kunna tillfredställa samlarnas längtan efter unika ur. På designsidan har de haft exklusivt samarbete med Pinifarina och klockorna från Bovet är samlarföremål långt innan de lämnar ateljén på slottet i Môtiers. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.

  

Svenska Bravur steppar upp med nysläppt GMT.

Det svenska klockmärket Bravur har hittat formen. Startat 2011 och med en rad modeller under bältet så är deras senaste släpp från Juni i år i Geography-serien ett tillskott som ser riktig bra ut. Geography är en serie med tre GMT-modeller på avvägda 39mm där den senaste varianten har en ljus tavla och uppdaterad för att öka läsbarheten. Klockan drivs av ett automatiskt Sellita SE330-1.

  

Hypercar meets Hyperwatch

Roger Dubuis har i och med sitt samarbete med Lamborghini tillverkat ännu en klocka inspirerad av de åtråvärda racingbilarna. Redan förra året såg vi ett märkvärdigt resultat av samarbetet. Klockan Excalibur One-off tillverkad i ett enda exemplar och som matchade Lamborghini SC18 Alston. En superbil utvecklad också den i ett enda exemplar för en enda kunds privata körning på bana.

    

Seiko Green Willard – en utmärkt uppdaterad filmikon (SPB153)

Vad har tonfiskburkar, samurajer och kapten Benjamin L. Willard i filmen Apocalypse Now från 1979 gemensamt? De har alla givit smeknamn åt klockmodeller från den japanska tillverkaren Seiko. Just Seiko Willard, eller 6105–8110, som vi som också gillar siffror kallar den, har delat Seikoentusiasterna i två läger sedan den introducerades när 60-talet slog om till 70-tal. Eqotime’s Ola Jacobsen har testat den senaste versionen.

    

ZRC Watches del 2. En närmare titt på modellerna.

I andra delen av Eqotimes artikelserie om ZRC Watches tar vi en titt på tillverkarens nya modeller. Tillverkaren som relativt nyligen återupptog tillverkningen igen och som vi berättade om i del 1, har nu en intressant produktlinje med samma DNA som de första ZRC-dykaruren från 60-talet. I samarbete med Showroom Wenngarn som är ZRCs återförsäljare i Sverige lånade vi hem de modeller som finns tillgängliga i Sverige för att klämma, testa och ta bilder.

   

Klockor och jeans? Oris i samarbete med japanska Momotaro.

Oris är en av flera tillverkare som på sistone tagit en blick bakåt på på sina vintagemodeller och släppt reissues och vintageinspirerade modeller. En av Oris främsta framgångar nyligen har varit deras 65-dykare som tagits emot väl i klocksvängen och tillverkats i ett antal olika utföranden. Nu startar man ett samarbete med jeansmärket Momotaro.

   

Ovanlig Rolex JPS slår nätrekord hos Sotheby’s

En ovanlig Daytona JPS Ref. 6264 i 18-karats guld såldes på nätauktion av Sotheby’s i London den 31 juli 2020. En mycket åtråvärd modell där bara ett fåtal exemplar är kända. Priset blev 14.5 miljoner kronor – rekord för en Daytona JPS. När klubban föll visade det sig att det hade varit 17 bud från fem budgivare. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.

   

Auktionstips! Tre klockor, tre auktioner.

Av: Albin Johansson Allt som oftast är vi på Eqotimes redaktion ute på internet, sökandes efter intressanta armbandsur och information.

    

Tudor Black Bay Navy Blue – vi har snabbtestat!

En dykare för många? Färg, funktion, släktskap och framför allt storleken betydelse gör Tudor Black Bay Navy Blue till en vinnare. Eqotime’s Britta Rossander har gått i clinch med Tudors senaste tillskott i Black Bay-serien.

  

Vintageannonsen: Heuer!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag en riktig godbit från Heuer. Den här härliga jubileumsannonsen från 1939 kommer direkt från TAG Heuer själva. Stort tack!

   

Sommartest av ZRC!

I samarbete med våra vänner på Showroom Wenngarn och ZRC 1904 är vi på Eqotime mitt uppe i ett sommartest av några sköna modeller från ZRC. Här är en liten teaser, but there is more to come! Stay tuned!

  

Tradition och framtid under samma tak, Musée Atelier Audemars Piguet

Musée Atelier Audemars Piguet har äntligen öppnat för besökare. I slutet av juni låstes dörrarna upp efter flera förseningar på grund av Coronan. Detta museum, av glas, mässing, blekt ask och glansig svart lack, ligger i Le Brassus. Där visas två århundraden av urmakerihistoria med mer än 300 klockor, och bäst av allt är att museet är öppet för allmänheten.

  

Vintageannonsen: Longines!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag en godbit från Longines. Den här härliga annonsen från 1945 kommer direkt från Longines själva. Stort tack!

  

TAG Heuer Carrera i nytt utförande med inhouseverk under huven.

TAG Heuer kommer med en riktigt härlig sommarrelease när de nu släpper en uppdaterad version av kronografmodellen Carrera med det egna verket Heuer Caliber 02 under huven. En riktigt fräsch lansering tycker vi på Eqotime!

  

Blancpain Fifty Fathoms Bathyscape Mokarran Limited Edition

Blancpains Fifty Fathoms är en av tillverkarens mest kända modeller med en lång historia från dykning. Något som lett till att vintageexemplaren av Blancpains dykarur både är svåröverkomliga och populära i samlarkretsar. Modellen Fifty Fathoms har släppts i flera olika versioner genom åren och nu är Blancpain igång med ytterligare en. Denna gång är det en limited edition av Fifty Fathoms Bathyscape som går under namnet Mokarran och släpps i endast 50 exemplar.

  

PP6 – 6007A-001- bara för de utvalda

Om några dagar landar en efterlängtad klocka hos de som fick chansen att beställa. Bakgrunden till släppet är att Patek Philippe nu har samlat all produktion under ett tak och firar det nya huset med lanseringen av en mycket speciell klocka i begränsad upplaga.

   

Det vankas firmafest i klockornas huvudstad!

Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG) 20-årsjubilerar 2020 och vid galan den 20:e november får vi veta vilka som tar hem priser i de 14 olika kategorierna.

   

Seikoevent med Klockmaster Globen, rapport och bildbonanza!

Mängder av efterlängtade nyheter, coronasäkert klockhäng och en mindre sekretesskandal. Seiko Prospexeventet i Stockholm i juni hade något för alla. Eqotimes Ola Jacobsen var på plats för lite Seiko Prospex Speed Dating!

  

Full luminova på ny dykare från Bell & Ross

Gillar du när det lyser ordentligt? Är du helt enkelt typen som älskar luminova? Och kanske särskilt när det är luminova på hela urtavlan? Då är franska tillverkaren Bell & Ross nya modell BR 03-92 Full lum förmodligen något för dig. För här har de inte sparat på lysmassan!

  

EPOCH steppar upp med en klocka tillgänglig för alla!

EPOCH är klockmärket som under lång tid profilerat sig som leverantör av främst jubileumsklockor. Men nu har man tagit ett steg in i klockornas finrum. Märket steppar upp med en automatisk sportklocka som, även om den är limiterad, marknadsförs som en klocka för alla. Dessutom med svensk datumvisning, vilket borde vara mumma för de flesta av oss klocknördar.

  

Romain Gauthier firar 15-årsdagen med Insight Micro-Rotor Squelette

Schweiziska independent-tillverkaren Romain Gauthier fortsätter utmana sig själva med deras senaste släpp Micro-Rotor Squelette. Tillverkaren har i sammanhanget varit igång en kort tid med sin start 2005 men har släppt flera intressanta modeller inom Haute Horlogerie-segmentet, och nu när Romain Gauthier firar 15 år släpps nu en skeletterad klocka i kolfiber. Snyggt levererad på gummiband.

  

Longines Heritage Classic Tuxedo

Longines gör en stark blinkning till 40-talets ”Tuxedo dials” med sin nya modell Classic Tuxedo. På senare år har Longines tagit fram vad vi på Eqotimes redaktion anser är en lyckad skara med modeller i sin heritage-serie. En serie där designen baseras på tidigare modeller som nu för tiden bara går att hitta som vintage.

    

Alarma! Till de mekaniska urens försvar.

Eqotime’s skribent Erik C ANdersson har fått smartwatchfrossa och längtar tillbaka till de mekaniska armbandsuren med alarm. Här guidar han er på rätt spår till de mekaniskt smartaste klockor!

   

Linde Werdelin släpper nytt, 3 Timer Nord.

Dansk-Brittiska tillverkaren LW har uppgraderat Bifometer Two Timer till 3 Timer Nord. Linde Werdelin Biformeter lanserades för första gången 2009 och 3 Timer är en utveckling av serierna Biformeter Elemental och Biformeter Two Timer. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.

  

ZRC Watches – en kort introduktion

Det är numera vanligt förekommande att varumärken som tidigare varit aktiva på klockmarknaden och sedan lagt ner får en revival under ny ledning. ZRC är ett bra exempel på detta. Tillverkaren ZRC har en gedigen historia inom dykning där deras signaturmodell Grands Fonds 300 blev officiellt dykarur åt den franska marinen i början av 60-talet. Eqotime’s Albin Johansson berättar här om tillverkaren ZRC’s historia.

   

Swatch Group möblerar om!

I ett meddelade idag (18 juni) kan vi läsa att Swatch Group genomför ändringar i sitt Executive Group Management Board och i ledningen för Longines, Rado, Union, Tissot, Certina samt Hamilton. Eqotime’s Britta Rossander ger er senaste nytt!

    

Out of Time Magazine #2 – snart i din brevlåda!

Det är speciella tider och bakom oss har vi några speciella månader som påverkat hela samhället på ett aldrig tidigare skådat sätt. Detta har också påverkat senaste numret av Out of Time magazine som skulle ha landat i brevlådorna nu i maj och gjort att vi halkat lite efter i tidsschemat. Men nu ljusnar läget och det färdiga magasin som vi har liggande på redaktionen går snart på tryck!

   

Urundret i Sachsen. Glashütte Original

Den tyska tillverkaren Glashütte Original låter kunderna bestämma med bespoke för ädelstenar, band och komplikationer. Eqotimes Britta Rossander berättar mer om GO och deras nya satsning på skräddarsydda armbandsur.

    

Hublot Big Bang e. Kommer Schweizarna på allvar nu?

I veckan lanserade Hublot sitt senaste modelltillskott i form av Big Bang e. Klockan är vad man kallar connected och är egentligen Hublots andra försök på marknaden för smartwatches och uppkopplade klockor. Ett första försök gjordes 2019 i samband med fotbolls-VM i Ryssland, the Big Bang Referee 2018 FIFA World Cup Russia™. Och i år släpper man sin andra uppkopplade modell i form av Big Bang e. Eqotime tar en titt!

    

Auktionsdags hos Kaplans. Fem favoriter!

Den 13:e juni är det dags för klockauktion hos Kaplans Auktioner. Klockansvarige hos Kaplans, Georgios Batselas har för Eqotime’s räkning valt ut sina personliga favoriter ur auktionskatalogen.

  

Vintageannonsen! Vad är din klocka värd imorgon?

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Här en härlig annons för Rolex från 1978 på temat värdebeständighet. Vi kan nog lugnt konstatera att just värdet inte är något som är ett bekymmer när det kommer till Rolex. Åtminstone inte med dagens prisbild. Även denna vecka är annonsen ett läsarbidrag. Denna gång från Out of Time-läsaren Andreas M.

  

Grand Seiko butiksöppnar på Place Vendôme i Paris.

Det var juveleraren Boucheron som satte trenden med att man måste ha butik på den mest klassiska adressen för lyx och kvalitet, Place Vendôme i Paris, genom att etablera sig där redan 1893. Sedan många år ligger de största juvelerarna vägg i vägg och klockorna har på senare år också hittat dit. Och nu är Grand Seiko på plats. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.

   

Jakten på det perfekta klockarmbandet!

Låt oss vara ärliga, klockhobbyn är en ändlös resa som aldrig når sitt mål, men ibland kommer man riktigt nära. Eqotime’s Erik C Andersson gjorde nyligen den här resan i jakten på det perfekta klockbandet och kom faktiskt svindlande nära Eureka. Här är hans rapport!

  

Vintageannonsen. Rolex! Är vi överens?

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Här en härlig annons för Rolex från 1978. Även denna vecka är annonsen ett läsarbidrag. Denna gång från Out of Time-läsaren Andreas M.

  

Nu är det bekräftat, Geneva Watch Days blir av!

Geneva Watch Days blir verkligen av! GWD, kommer som det verkar att vara schweizarnas enda klockevenemang för flera varumärken under samma tak 2020. Initiativet lanserades i mars på initiativ av Bvlgari med ett genomförande planerat till 26-29 augusti med stöd av staden Genève. Organisationen informerar genom en pressrelease nu på förmiddagen (den 28:e maj) att arrangemanget kommer att genomföras som planerat. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer!

   

Nomos Glashütte – en tillverkare vi gärna ser mer av!

Skandinavisk design karaktäriseras av sin funktionella karaktär, där objektets användbarhet står i absoluta fokus. Dess estetiska särdrag ter sig i uttryck av funktionell bieffekt. Nomos är en tillverkare som, trots att de är baserade i Tyskland, i hög grad kan beskrivas som skandinaviska i sin design. Häng med när Erik C Andersson berättar mer om märket.

    

“Man blir så glad av Musse Pigg”. Margarinkungen är tillbaka…

Den 21 februari 2016 skapar vår vän Margarinkungen sin första tråd på Sveriges största klockforum. Tråden handlar om att bygga en egen Rolex Oyster Perpetual 1500 med Mickey Mouse dial, I vanlig ordning började det med att vår vän hittade och ropade hem något från eBay. Det här är hans egen berättelse om projektet. Häng med på lite nörderi!

   

Butiken. Björkegrens Urmakeri i Kalmar.

På Kvarnholmen i centrala Kalmar har Björkegrens Urmakeri legat sedan starten 1933. Ett klassiskt familjeföretag. Och precis den typen av lokal urhandel med urmakeri som vi på Eqotime tycker att det är så viktigt att uppmärksamma såhär i tider av social distansering. Vi har pratat med Anders Björkegren som tillsammans med sin fru Karoline driver familjebutiken på Kaggensgatan.

   

Nya IWC Portugieser. Förhandstitt…

Vi håller som bäst på med en recension av nya IWC Portugieser. Tills dess den är klar så bjuder vi på en liten förhandstitt. Håll till godo!

   

Butiken: Urservice i Norr

I perioder av social distansering flyttar många butiker ut på nätet. Något som märks inte minst i klockbranschen. Samtidigt finns det urmakare som har funnits på nätet sedan länge och som satsat på distansurmakeri redan från början. Eqotime har träffat Ingemar Forsberg som driver Urservice i Norr & lagaklockan.nu för ett samtal om urmakeri på distans och hur man som Skellefteåbaserad urmakare kan hålla ångan uppe i pandemitider.

   

En regnbåge för hjältarna i vården. Breitling stöttar kampen mot Covid-19.

I april lanserades Breitling Superocean Heritage ’57 Limited Edition, en serie som Albin Johansson gjorde tummen upp för här på Eqotime. Det var många som gjorde som Albin och särskilt för modellen regnbågeinspirerade index. Lyckliga över den positiva feedbacken bestämde Breitling sig för att lansera en andra upplaga med blå urtavla i en upplaga om 1 000 exemplar med en rejäl andel av intäkterna som donation till olika välgörenhetsorganisationer.

  

Vintageannonsen. Pansarboett från Fabrikernas Urlager!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på EqoTime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Här en härlig annons från Fabrikernas Urlager tagen ur tidningen Levande Livet, nr 42 från 1943. Även denna vecka är annonsen scannad och inskickad från Out of Time-läsaren Göran Backlund.

Varukorg
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0