Watches

Watches

Urbildningsradion

Varje vecka sätter vi oss i studion tillsammans med en spännande gäst och ett nytt ämne att fördjupa sig i. Högt som lågt, allt som rör klockor riskerar att dyker upp i Urbildningsradion.

Watches

   

Ikepod – udda design, mekaniska verk och tillgängligt pris

Formgivningsgeniet Marc Newson förändrade för alltid designen för armbandsur i slutet av 1990-talet. Hans Ikepod Hemipod med boett om 44 mm i diameter cementerade trenden med stora boetter för armbandsur och Marc kommer för alltid vara förknippad med den. Eqotimes Britta Rossander ger er en guide till Ikepod.

   

Fem favoriter ur auktionskatalogen. Kaplans expert Georgios Batselas väljer sina favoriter.

Imorgon den 4: april är det dags för Kaplans Auktioners stora klockspecial. En auktion fylld till bredden med massor av härliga kvalitetsur. Inför auktionen Eqotime bett Kaplans klockspecialist Georgios Batselas att tillsammans med sina kollegor välja ut några favoriter.

   

Skepp o’hoj! Nytt släpp från Garmin. Quatix6.

Allt är inte mekaniska klockor. Och här på Eqotime har vi ju en softspot för ny teknik. Dessutom går vi mot ljusare tider, vilket innebär iläggning av allehanda båtar och flytetyg. Så vad kan passa bättre än en heads up för senaste släppet från Garmin? Den nya modellen Quatix 6 lanserades häromdagen och är enligt Garmin själva nästa generations marina smartwatch med GPS som är speciellt framtagen för livet på vattnet.

   

Nyheter från MALM Watches – Whitefox

Här på Eqotime gillar vi när det händer grejer på den svenska klockmarknaden. Och vi gillar att lyfta svenska tillverkare. Särskilt när det är tillverkare som både gör armbandsur av bra kvalitet och verkar ha hittat en egen nisch. Den svenska tillverkaren Malm Watches är en sådan tillverkare och de har precis lanserat sin senaste modell WHITEFOX Chronograph.

    

Så kan din klocka rädda dig undan apokalypsen

Har du sett dina klockor som lyxkonsumtion? Då är det dags att tänka om. Med rätt kunskap kan den föra dig i säkerhet när du fullständig har tappat orienteringen. Eqotime’s Ola Jacobsen ger dig en snabbkurs i hur du kan använda din klocka som kompass.

  

IWC lanserar “Time well shared”

Mitt i den allvarliga pandemikrisen lanserar tillverkaren IWC det globala initiativet ”TIME WELL SHARED”. Genom detta initiativ kommer IWC-anställda, varumärkesambassadörer och partners att dela sin tid, kunskap, erfarenhet och passion genom digitala kanaler.

   

GoS Watches växlar upp med sin senaste modell ”Skadi”.

Linköpingsbaserade GoS Watches är kända för att arbeta med damaskus-stål. Ett spår de fortsätter med i sitt senaste släpp. Namnet Skadi (uttalas Skah-Dee) kommer från Vintergudinnan i nordisk mytologi där det sistnämnda är en återkommande inspiration i tillverkarens kollektion.

   

Nygammalt i skön design. Audemars Piguet [Re]master01

Audemars Piguet lanserar [Re] master01, en automatisk kronograf inspirerad av en i formen sällsynt vackert och harmoniskt formgiven kronografklocka från 1943. Eqotime tar självklart en titt.

  

Breitling gör oss vårglada med en ny version av Top Time!

Vi gillar det här! En ny version av Top Time från Breitling är precis vad vi behöver för att börja få riktiga vårkänslor. Inspirerad av det sportiga originalet från 1960-talet släpper man alltså en ny version av den ungdomliga samlarfavoriten Top Time.

   

MB&F introducerar Horological Machine No.10 ”Bulldog”

MB&F’s horologiska maskiner är välkända inom för de flesta som intresserar sig för independent watchmaking. Typiskt för MB&F är högst komplicerade urverk som ofta placeras i väldigt karaktäristiska boetter. Låt oss ta en närmare titt på deras senaste maskin, HM10 Bulldog.

  

Vintageannonsen. Jaquet-Droz!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Den här gången bjuder vi på en gammal annons för Jaquet-Droz!

   

Cartier Santos! Stilstudie av en verklig ikon

Cartier är ett varumärke som på senare år vuxit fram till något av en personlig favorit hos många. Så det är hög tid att låta Eqotimes egen Aleks Mladenovic dyka lite djupare i historien bakom Cartiers mest ikoniska modell; Santos. Häng med!

   

Lyckad återupplivning av eBay-kadaver. Margarinkungen går loss!

Nu är det dags för Margarinkungens egna hörna här på Eqotime! Den här gången tar han er med på en egensinnig resa om vad man gör man när man hittar ett lik till Jaeger-LeCoultre (JLC) Reverso Classique på eBay? Enligt Margarinkungen så ropar man hem det såklart! Så huka er i bänkarna, nu går Margarinkungen loss…

    

Rolex Datejust – en snabbguide

En av Rolex mest kända modeller är tveklöst den klassiska Rolex Datejust. Standardutförandet med en boett på 36 mm och jubilee-länk som ofta går i guld och stål är en av de enklare klockorna att känna igen på håll. Dessutom fyller Rolex Datejust 75 år i år och är väl värd att titta på lite närmre.

  

Vintageannonsen; Gay Frères!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Den här gången bjuder vi på en gammal annons för de klassiska flexlänkarna från Gay Frères.

   

Damklockan med extra allt! MB&F Legacy Machine FlyingT Day and Night.

Den diamantbeströdda tidtagande juvelen LM Flying T är MB&F’s första damur. Häng med när Eqotime’s Britta Rossander tar en närmare titt på ett av förra årets vackraste damur.

    

Fore! Guiden till golfklockan AP Royal Oak Championship 56175 TT

Att Sir Nick Faldo var en sjuhelsikes golfare står helt klart, men vad har det med klockor att göra? En hel del! Ta en titt på Eqotime’s guide till AP Royal Oak Championship 56175 TT så kommer du att förstå varför.

  

Vintageannonsen; Heuer Autavia Viceroy

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Den här gången bjuder vi på en gammal annons för Heuer Autavia Viceroy.

  

Schweizarna trycker på paus. Rolex, Hublot och Patek Philippe stänger fabriker temporärt.

Nu är det inte bara de större mässorna som bokas av. För att bromsa smittspridningen av Corona-viruset börjar flera Schweiziska tillverkare trycka på pausknappen för aktiviteten i sina fabriker. Häromdagen meddelade Rolex att man gör ett produktionsstopp på obestämd tid. Och idag kom ett liknande besked från Hublot.

   

Rolex Datejust. Kaplans klockexpert Georgios Batselas väljer tre favoriter från specialauktionen.

På lördag (den 21/3) är det dags för Kaplans specialauktion för 75-årsjubilerande Rolex Datejust. En klassisk sportmodell från Rolex som haft bestående popularitet ända sedan den lanserades 1945. Eqotime bad klockansvarige på Kaplans Auktioner, Georgios Batselas, att lyfta fram sina tre favoriter.

  

Vintageannonsen! Rolex!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Den här gången bjuder vi på en gammal annons för Rolex.

  

Fredagsgodis från Artisans De Genève. The John McEnroe Lefty Project

Vi har ju utvecklat en lite soft spot för projekten från Artisans De Genève. Och nu visar man upp sin senaste kreation, The John McEnroe Lefty Project. En Rolex Submariner Date (ref 116610) som de, eh, modifierat en smula.

  

Vintageannonsen! Heuer!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Den här gången bjuder vi på en gammal annons för Heuer.

  

BellPal, trygghetsklocka med inbyggt larmsystem och fallsensor

Så här i tider med hälsofokus är det intressant att se hur olika typer av smarta lösningar för just trygghet och hälsa hittar in i mer eller mindre nischade smartwatchprodukter och armbandsur. En intressant och relativt ny produkt med bäring på hälsa och armbandsur är svenska BellPal Watch. En klocka med larmknapp och smarta fallsensorer som larmar anhöriga om du (eller någon äldre släkting) ramlar.

   

Seiko i samarbete med Studio Ghibli. Seiko Presage Studio Ghibli Porco Rosso!

Det är kanske inte alla som har stenkoll på animerad film. Men en av de största aktörerna är japanska Studio Ghibli som 1992 lanserade filmen Porco Rosso. Vi spoilar filmen redan nu, den handlar i korthet om en italiensk pilot som förvandlar sig själv till en gris som sedan jagar banditer över medelhavet.

   

Årets sommarbeater? Tissot Gentleman Powermatic 80 Silicum.

Klockintresse behöver inte alltid handla om det dyraste, mest avancerade eller mest exklusiva. Visst är det kul att drömma sig bort bland exklusiva ur från the big five men ibland är det skönt med ett märken som levererar lite avslappnad markkontakt. Tissot är ett sådant märke.

  

Vintageannonsen. Mido Multifort!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Den här gången bjuder vi på en gammal annons för Mido Multifort. Håll till godo!

  

IWC i samarbete med Esben Holmboe Bang. En fusion mellan haute horlogerie och haute cuisine.

Här på Eqotime gillar vi inte bara klockor och armbandsur. Vi gillar dessutom matlagning och fine dining. Och när det handlar om matlagning i absolut världsklass så är det svårt att inte bli exalterade.

  

Breitling manglar på fint! Breitling Premier Bentley Mulliner Limited Edition är här!

Breitling manglar på riktigt fint under ledning av Georges Kern. De som var skeptiska i början kan nog slappna av. Vi på redaktionen är de första att erkänna att vi var tveksamma i början av Kerns övertagande av rodret hos Breitling. De första släppen var inte övertygande. Men nu börjar det ta sig på allvar!

  

Patek Philippe, en snabbguide till gökungen Aquanaut

Patek Philippe Aquanaut, eller “vattennöten” som en del entusiaster valt att kalla den, har av vissa setts som lite av en gökunge i Patek Philippe’s modellutbud. Idag ska vi kika lite närmare på modellen och ge er en liten snabbguide till Aquanautens olika varianter och referenser.

  

Vintageannonsen! Hermés!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på EqoTime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid!

  

Ryssland kan. Raketa släpper re-edition av Sovjetmodellen Raketa Polar watch

Vi pratar för lite om ryska eller ännu hellre gamla sovjetiska armbandsur. Så, on topic, så lanserar den gamla ryska tillverkaren Raketa en jubileums re-edition av den gamla Sovjetmodellen Raketa Polar watch.

  

Nytt kronografverk i IWC’s legendariska Portugieser.

IWC’s modell Portugieser ses av många entusiaster som en riktig klassiker. Och visst är det en av IWC’s mest klassiska modeller. Nu lanserar man den med ett nytt urverk i kronografvarianterna. Det nya verket är IWC’s

   

Keepern. Klockan jag aldrig säljer.

I veckans krönika delar Albin Johansson med sig kring konceptet med klockor man aldrig säljer. Här berättar han om en av sina få, kanske sin enda, verkliga keeper.

  

Vintageannonsen! Citizen Aqualand.

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på EqoTime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid!

  

Artisans de Genève och hyllningen till Rolex 6263 Albino

Artisans de Genéve är ett företag som satt sig själva på kartan genom modifieringar och förändringar av armbandsur, ofta från just Rolex. Modifieringarna handlar många gånger om att ta en modern modell och helt enkelt bygga om den till något helt annat.

  

Garmin MARQ Athlete

Garmin tar med sin modellfamilj MARQ ett kliv från boxiga träningsgadgets mot bättre armbandsur. Vi har låtit EqoTime’s egna ironman, Micke Nissén, hårdtesta MARQ Athlete. Här är hans rapport!

   

Vi bytte några ord med Walter Lange

Unikt videomaterial! Britta Rossander byter några ord med framlidne Walter Lange på Baselmässan 2016.

  

Vintageannonsen! Breitling

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på EqoTime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid!

  

Baselworld ställer in…

Den apokalyptiska stämningen kring Corona-viruset får nu Baselworld 2020 att ställa in mässan i april. Istället tidigarelägger man Baselworld 2021 till februari nästa år.

  

Inte ens Spiderman kunde rädda Romain Jerome…

Romain Jerome, eller RJ Watches som de egentligen heter, har gjort sig kända för att bland annat ha tagit fram ett armbandsur innehållande delar från det sjunkna skeppet Titanic. Nu har de alltså alltså själva gått i botten och lämnat in en konkursansökan.

  

Watches & Wonders ställer in…

Mässan Watches & Wonders, tidigare kallad SIHH, skulle gå av stapeln i Genève den 25: till 29:e april meddelar idag att mässan ställs in med hänvisning till spridningen av Corona-viruset.

  

Égérie – en ny serie dammodeller från Vacheron Constantin

Den anrika tillverkaren Vacheron Constantin lanserar en ny serie damur med namnet Égérie. Vi tycker att det är en spännande modell och det är alltid kul när de mest anrika tillverkarna släpper helt nya modellfamiljer.

  

Vintageannonsen! Vulcain Cricket!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på EqoTime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid!

  

Fokus på Baikalsjön i Oris senaste släpp ur Aquis-serien

Helt i linje med sitt engagemang för sjö- och havsliv släpper nu Oris modellen Oris Lake Baikal Limited Edition. En modell med fokus på att rädda och bevara världens största färskvattenkälla Baikalsjön.

  

Årets trevligaste re-issue redan nu? Sinn 158 är här.

Sinn öppnar 2020 starkt med släppet av Sinn 158. Få klockor är så omtyckta som de kronografer som användes av tyska krigsmaketn Bundeswehr. Nu släpper Sinn ytterligare en version av det klassiska piloturet.

  

Breitling släpper nygammalt. AVI Ref. 765 1953 Re-Edition

Breitling, som fått en rejäl nytändning i såväl modellprogram som formgivning sedan Georges Kern tog över rodret släpper ytterligare en re-edition; The Breitling AVI Ref. 765 1953 Re-Edition

  

Black Badger III

Out of Time Magazine har träffat James Thompsson aka Black Badger. Part III

  

Vintageannonsen! Viking!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på EqoTime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid!

  

Black Badger II

Out of Time Magazine har träffat James Thompsson aka Black Badger. Part II

 

Märket: Glycine – alltid relevanta tack vare Airman

Glycine tillhör inte vare sig de största eller de mest kända tillverkarna av armbandsur. Men det är en intressant tillverkare eftersom de, tots sin ringa storlek, lyckats med konststycket att producera en modell som för många är en ikon under en lång och obruten tidsperiod.

 

Stark re-issue från Zenith med El Primero Chronomaster Revival

Re-issues av vintage och nya klockor med stark inspiration från tillverkares historiska modeller har länge varit på modet i klockvärlden. Zenith tar en legendarisk klocka med El Primero-kaliber och stöper den i ny tappning i en storlek som förvånar.

  

Black Badger I

Out of Time Magazine har träffat James Thompsson aka Black Badger. Part I

   

Välkommen till Eqotime!

EqoTime är en sajt för dig som älskar armbandsur och lifestyle. Sajten drivs och ägs av Eqo Time Group AB som också driver magasinet Out of Time Magazine samt podcasten Urbildningsradion.

  

Zodiac släpper nytt

Plötsligt händer det! En tillverkare släpper retroinspirerat och verkar sätta det.

   

Dubbelpipigt

Kjell Eriksson är inte bara tidsoptimist han är också en förespråkare av dubbelpipigt. Här är hans förklaring varför…

  

Casio G-shock + British Army = sant

Casio G-shock placerar sig nu var de verkligen hör hemma genom lanseringen av G-SHOCK BRITISH ARMY X G-SHOCK MUDMASTER (GG-B100BA-1AER). Modellen är den första i ett nytt samarbete med brittiska Ministry of Defence och är en del av Casios Master of G Collection.

   

En kväll med Grand Seiko & urmakeri i världsklass

För andra året i rad arrangerade Klockmaster Globen sitt uppskattade Grand Seiko-event på Globen Hotel i Stockholm. Kvällens huvudnummer var besöket och uppvisningen i urmakeri från Grand Seikos egna mästerurmakare Mr Satoshi Hiraga. EqoTime var självklart på plats.

    

Lange spottar upp sig med sportklocka i stål

Vi lovade ju att återkomma med närmare intryck av Lange & Söhnes nya modell Odysseus. EqoTime’s Britta Rossander har gått i närkamp. Här är hennes rapport.

   

EqoTime möter: Mark Gold

Meet Mark Gold, the man behind the Gamechanger.

  

Fem snabba med Joakim Jardenberg

Smarta klockor är i ropet mer än någonsin. De har dessutom börjat röra sig från kul gadgets till avancerade hjälpredor i vardagen. Vi ställde fem snabba frågor angående just smarta klockor till Joakim Jardenberg – internetveteran och affärsängel.

  

MATRIX Powerwatch 2

För den som tröttnat på batteribyten, väntan på laddning eller har brist på solljus så kanske tekniken i Matrix Powerwatch 2 kan vara en lösning.

  

Molle tipsar: Bang for the buck!

Allt spännande kommer inte från Schweiz! Asiatiska tillverkare med Seiko i spetsen spottar regelbundet ur sig urverksinnovationer och klockmodeller som är för bra för att missa. Men vi hjälper er självklart att hålla koll. Seiko-experten och samlaren Stefan Molin delar med sig av sina bästa Seikotips..

  

Garmins flört med klocksamlarna

Det händer grejer på smartwatch-scenen. Garmin släpper samlarbox i limiterad utgåva i en galen flört med klocksamlarna.