Watches

Watches

Urbildningsradion

Varje vecka sätter vi oss i studion tillsammans med en spännande gäst och ett nytt ämne att fördjupa sig i. Högt som lågt, allt som rör klockor riskerar att dyker upp i Urbildningsradion.

Watches

    

GPHG: de nominerade i kategorierna Dam och Herr

I kategorierna för dam- och herrur ska det ju helst vara rätt tillgängliga klockor men så är inte fallet i år. På damsidan strösslas det med diamanter och på herrsidan är det exklusivt och limiterat. Eqotime’s Britta Rossander ger er detaljerna.

  

Vintageannonsen: Longines

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag en riktig godbit från Longines.

   

Nomineringarna för GPHG är klara

Fondation du Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG) släppte igår (15:e september) listan på de nominerade klockorna inför 20-årsjubileet i november. Nytt för i år är att listan är framröstad av 350 aktörer inom branschen. De har lagt sina röster via en sekretessbelagd digital plattform där röstandet sker anonymt. Ett nytt förfarande som kanske gett några överraskande klockor i nomineringslistan. Eqotime’s Britta Rossander guidar er bland de nominerade.

    

Service av Rolex Sea-Dweller. Del 2: Polering och kontroll

Som klockintresserad kommer du med största sannolikhet att någon gång behöva konfrontera en klockas behov av service. Ibland vet man om det och ibland kommer det som en överraskning. Eqotime’s Ola Jacobsen guidar er här en steg för steg-guide i vad det faktiskt är som sker när en klocka servas. I den här andra delen följer vi klockan under polering och kontroll. Häng med!

    

Service av Rolex Sea-Dweller. Del 1: Demontering och rengöring

Som klockintresserad kommer du med största sannolikhet att någon gång behöva konfrontera en klockas behov av service. Ibland vet man om det och ibland kommer det som en överraskning. Eqotime’s Ola Jacobsen guidar er här en steg för steg-guide i vad det faktiskt är som sker när en klocka servas. I denna första del kikar vi närmare på det urmakaren gör allra först, demonterar uret och rengör det. Häng med!

   

Favoriter från Kaplans klockauktion den 5:e september.

Den 5:e september är det dags för klockauktion hos Kaplans Auktioner. Klockansvarige hos Kaplans, Georgios Batselas har för Eqotime’s räkning valt ut sina personliga favoriter ur auktionskatalogen.

    

Mot alla odds, Rolex kom med en hel kollektion!

Som bekant la ett kinesiskt virus i våras krokben för hela klockbranschen och för all del, många andra branscher också. Basel och Genèves mässor ställdes in. Geneva Watch Days flyttades och flera varumärken meddelade att de inte skulle presentera några nyheter 2020. Så döm om vår förvåning när ryktet på sensommaren tog fart om att Rolex hade något på gång. De hade ju varit bestämda med att de inte skulle visa något. Eqotime’s Britta Rossander har tagit ett djupt dyk ner bland nyheterna från Rolex.

    

Lätt som en fjäder men proppfull med teknik. Säg hej till Breitling Endurance Pro!

Breitlings senaste modell Endurance Pro är oerhört lätt, har hög precision, innovativ teknik och färgglad design. Klockan har boett om 44 mm i Breitlight® en polymer (från grekiskans polymerēʹs som betyder delar), och den är ganska stor när man tittar på den. Eqotime’s Britta Rossander har snabbtestat Breitlings nya lättviktare.

   

Artisans De Genève – högteknologiska lösningar möter klassisk urmakarkonst

Sedan 2005 så har Artisans de Genève erbjudit sina kunder klockor skapade efter deras specifika krav och behov. När man berör ämnet modifierade klockor så rynkar många purister ögonbrynen. Många ser en svart PVD-behandlad Rolex Submariner framför sig. Artisans de Genève å andra sidan lägger ner lite extra krut på sina klockor. Här pratar vi inte bara enkla modifieringar, vi pratar riktig urmakarkonst. Eqotime’s Aleksandar Mladenovic tar en närmare titt på företaget och deras kreationer!

  

Nytt från Norqain. Independence 20.

Schweziska tillverkaren Norqain har tagit plats i Sverige. Med sin bas och tillverkning i Nidau och ett team med lång historia inom klockvärlden börjar tillverkaren synas allt mer på marknaden trots att de grundades för bara två år sedan. Eqotime’s redaktion är spontant positiv när vi tar en titt på Norqains senaste modell: Independence 20.

  

Retrodoftande nysläpp från Longines

Longines fortsätter med intressanta släpp inom sin Heritage Military-serie. Senast utannonserad är deras Marine Nationale som släpps framåt senhösten i år. Modellen är baserad på originalet från 40-talet tillverkat för den franska marinen (vilket även annan tillverkare gjorde senare vilket vi skrivit om här på Eqotime).

   

Hantverkstradition med hjärtat på rätta stället.

I de schweiziska bergen pågår en varsam utveckling av ett kultförklarat klockmärke. Bovet gjorde 2 000 klockor om året men har dragit ner till 800 för att kunna tillfredställa samlarnas längtan efter unika ur. På designsidan har de haft exklusivt samarbete med Pinifarina och klockorna från Bovet är samlarföremål långt innan de lämnar ateljén på slottet i Môtiers. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.

  

Svenska Bravur steppar upp med nysläppt GMT.

Det svenska klockmärket Bravur har hittat formen. Startat 2011 och med en rad modeller under bältet så är deras senaste släpp från Juni i år i Geography-serien ett tillskott som ser riktig bra ut. Geography är en serie med tre GMT-modeller på avvägda 39mm där den senaste varianten har en ljus tavla och uppdaterad för att öka läsbarheten. Klockan drivs av ett automatiskt Sellita SE330-1.

  

Hypercar meets Hyperwatch

Roger Dubuis har i och med sitt samarbete med Lamborghini tillverkat ännu en klocka inspirerad av de åtråvärda racingbilarna. Redan förra året såg vi ett märkvärdigt resultat av samarbetet. Klockan Excalibur One-off tillverkad i ett enda exemplar och som matchade Lamborghini SC18 Alston. En superbil utvecklad också den i ett enda exemplar för en enda kunds privata körning på bana.

    

Seiko Green Willard – en utmärkt uppdaterad filmikon (SPB153)

Vad har tonfiskburkar, samurajer och kapten Benjamin L. Willard i filmen Apocalypse Now från 1979 gemensamt? De har alla givit smeknamn åt klockmodeller från den japanska tillverkaren Seiko. Just Seiko Willard, eller 6105–8110, som vi som också gillar siffror kallar den, har delat Seikoentusiasterna i två läger sedan den introducerades när 60-talet slog om till 70-tal. Eqotime’s Ola Jacobsen har testat den senaste versionen.

    

ZRC Watches del 2. En närmare titt på modellerna.

I andra delen av Eqotimes artikelserie om ZRC Watches tar vi en titt på tillverkarens nya modeller. Tillverkaren som relativt nyligen återupptog tillverkningen igen och som vi berättade om i del 1, har nu en intressant produktlinje med samma DNA som de första ZRC-dykaruren från 60-talet. I samarbete med Showroom Wenngarn som är ZRCs återförsäljare i Sverige lånade vi hem de modeller som finns tillgängliga i Sverige för att klämma, testa och ta bilder.

   

Klockor och jeans? Oris i samarbete med japanska Momotaro.

Oris är en av flera tillverkare som på sistone tagit en blick bakåt på på sina vintagemodeller och släppt reissues och vintageinspirerade modeller. En av Oris främsta framgångar nyligen har varit deras 65-dykare som tagits emot väl i klocksvängen och tillverkats i ett antal olika utföranden. Nu startar man ett samarbete med jeansmärket Momotaro.

   

Ovanlig Rolex JPS slår nätrekord hos Sotheby’s

En ovanlig Daytona JPS Ref. 6264 i 18-karats guld såldes på nätauktion av Sotheby’s i London den 31 juli 2020. En mycket åtråvärd modell där bara ett fåtal exemplar är kända. Priset blev 14.5 miljoner kronor – rekord för en Daytona JPS. När klubban föll visade det sig att det hade varit 17 bud från fem budgivare. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.

   

Auktionstips! Tre klockor, tre auktioner.

Av: Albin Johansson Allt som oftast är vi på Eqotimes redaktion ute på internet, sökandes efter intressanta armbandsur och information.

    

Tudor Black Bay Navy Blue – vi har snabbtestat!

En dykare för många? Färg, funktion, släktskap och framför allt storleken betydelse gör Tudor Black Bay Navy Blue till en vinnare. Eqotime’s Britta Rossander har gått i clinch med Tudors senaste tillskott i Black Bay-serien.

  

Vintageannonsen: Heuer!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag en riktig godbit från Heuer. Den här härliga jubileumsannonsen från 1939 kommer direkt från TAG Heuer själva. Stort tack!

   

Sommartest av ZRC!

I samarbete med våra vänner på Showroom Wenngarn och ZRC 1904 är vi på Eqotime mitt uppe i ett sommartest av några sköna modeller från ZRC. Här är en liten teaser, but there is more to come! Stay tuned!

  

Tradition och framtid under samma tak, Musée Atelier Audemars Piguet

Musée Atelier Audemars Piguet har äntligen öppnat för besökare. I slutet av juni låstes dörrarna upp efter flera förseningar på grund av Coronan. Detta museum, av glas, mässing, blekt ask och glansig svart lack, ligger i Le Brassus. Där visas två århundraden av urmakerihistoria med mer än 300 klockor, och bäst av allt är att museet är öppet för allmänheten.

  

Vintageannonsen: Longines!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag en godbit från Longines. Den här härliga annonsen från 1945 kommer direkt från Longines själva. Stort tack!

  

TAG Heuer Carrera i nytt utförande med inhouseverk under huven.

TAG Heuer kommer med en riktigt härlig sommarrelease när de nu släpper en uppdaterad version av kronografmodellen Carrera med det egna verket Heuer Caliber 02 under huven. En riktigt fräsch lansering tycker vi på Eqotime!

  

Blancpain Fifty Fathoms Bathyscape Mokarran Limited Edition

Blancpains Fifty Fathoms är en av tillverkarens mest kända modeller med en lång historia från dykning. Något som lett till att vintageexemplaren av Blancpains dykarur både är svåröverkomliga och populära i samlarkretsar. Modellen Fifty Fathoms har släppts i flera olika versioner genom åren och nu är Blancpain igång med ytterligare en. Denna gång är det en limited edition av Fifty Fathoms Bathyscape som går under namnet Mokarran och släpps i endast 50 exemplar.

  

PP6 – 6007A-001- bara för de utvalda

Om några dagar landar en efterlängtad klocka hos de som fick chansen att beställa. Bakgrunden till släppet är att Patek Philippe nu har samlat all produktion under ett tak och firar det nya huset med lanseringen av en mycket speciell klocka i begränsad upplaga.

   

Det vankas firmafest i klockornas huvudstad!

Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG) 20-årsjubilerar 2020 och vid galan den 20:e november får vi veta vilka som tar hem priser i de 14 olika kategorierna.

   

Seikoevent med Klockmaster Globen, rapport och bildbonanza!

Mängder av efterlängtade nyheter, coronasäkert klockhäng och en mindre sekretesskandal. Seiko Prospexeventet i Stockholm i juni hade något för alla. Eqotimes Ola Jacobsen var på plats för lite Seiko Prospex Speed Dating!

  

Full luminova på ny dykare från Bell & Ross

Gillar du när det lyser ordentligt? Är du helt enkelt typen som älskar luminova? Och kanske särskilt när det är luminova på hela urtavlan? Då är franska tillverkaren Bell & Ross nya modell BR 03-92 Full lum förmodligen något för dig. För här har de inte sparat på lysmassan!

  

EPOCH steppar upp med en klocka tillgänglig för alla!

EPOCH är klockmärket som under lång tid profilerat sig som leverantör av främst jubileumsklockor. Men nu har man tagit ett steg in i klockornas finrum. Märket steppar upp med en automatisk sportklocka som, även om den är limiterad, marknadsförs som en klocka för alla. Dessutom med svensk datumvisning, vilket borde vara mumma för de flesta av oss klocknördar.

  

Romain Gauthier firar 15-årsdagen med Insight Micro-Rotor Squelette

Schweiziska independent-tillverkaren Romain Gauthier fortsätter utmana sig själva med deras senaste släpp Micro-Rotor Squelette. Tillverkaren har i sammanhanget varit igång en kort tid med sin start 2005 men har släppt flera intressanta modeller inom Haute Horlogerie-segmentet, och nu när Romain Gauthier firar 15 år släpps nu en skeletterad klocka i kolfiber. Snyggt levererad på gummiband.

  

Longines Heritage Classic Tuxedo

Longines gör en stark blinkning till 40-talets ”Tuxedo dials” med sin nya modell Classic Tuxedo. På senare år har Longines tagit fram vad vi på Eqotimes redaktion anser är en lyckad skara med modeller i sin heritage-serie. En serie där designen baseras på tidigare modeller som nu för tiden bara går att hitta som vintage.

    

Alarma! Till de mekaniska urens försvar.

Eqotime’s skribent Erik C ANdersson har fått smartwatchfrossa och längtar tillbaka till de mekaniska armbandsuren med alarm. Här guidar han er på rätt spår till de mekaniskt smartaste klockor!

   

Linde Werdelin släpper nytt, 3 Timer Nord.

Dansk-Brittiska tillverkaren LW har uppgraderat Bifometer Two Timer till 3 Timer Nord. Linde Werdelin Biformeter lanserades för första gången 2009 och 3 Timer är en utveckling av serierna Biformeter Elemental och Biformeter Two Timer. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.

  

ZRC Watches – en kort introduktion

Det är numera vanligt förekommande att varumärken som tidigare varit aktiva på klockmarknaden och sedan lagt ner får en revival under ny ledning. ZRC är ett bra exempel på detta. Tillverkaren ZRC har en gedigen historia inom dykning där deras signaturmodell Grands Fonds 300 blev officiellt dykarur åt den franska marinen i början av 60-talet. Eqotime’s Albin Johansson berättar här om tillverkaren ZRC’s historia.

   

Swatch Group möblerar om!

I ett meddelade idag (18 juni) kan vi läsa att Swatch Group genomför ändringar i sitt Executive Group Management Board och i ledningen för Longines, Rado, Union, Tissot, Certina samt Hamilton. Eqotime’s Britta Rossander ger er senaste nytt!

    

Out of Time Magazine #2 – snart i din brevlåda!

Det är speciella tider och bakom oss har vi några speciella månader som påverkat hela samhället på ett aldrig tidigare skådat sätt. Detta har också påverkat senaste numret av Out of Time magazine som skulle ha landat i brevlådorna nu i maj och gjort att vi halkat lite efter i tidsschemat. Men nu ljusnar läget och det färdiga magasin som vi har liggande på redaktionen går snart på tryck!

   

Urundret i Sachsen. Glashütte Original

Den tyska tillverkaren Glashütte Original låter kunderna bestämma med bespoke för ädelstenar, band och komplikationer. Eqotimes Britta Rossander berättar mer om GO och deras nya satsning på skräddarsydda armbandsur.

    

Hublot Big Bang e. Kommer Schweizarna på allvar nu?

I veckan lanserade Hublot sitt senaste modelltillskott i form av Big Bang e. Klockan är vad man kallar connected och är egentligen Hublots andra försök på marknaden för smartwatches och uppkopplade klockor. Ett första försök gjordes 2019 i samband med fotbolls-VM i Ryssland, the Big Bang Referee 2018 FIFA World Cup Russia™. Och i år släpper man sin andra uppkopplade modell i form av Big Bang e. Eqotime tar en titt!

    

Auktionsdags hos Kaplans. Fem favoriter!

Den 13:e juni är det dags för klockauktion hos Kaplans Auktioner. Klockansvarige hos Kaplans, Georgios Batselas har för Eqotime’s räkning valt ut sina personliga favoriter ur auktionskatalogen.

  

Vintageannonsen! Vad är din klocka värd imorgon?

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Här en härlig annons för Rolex från 1978 på temat värdebeständighet. Vi kan nog lugnt konstatera att just värdet inte är något som är ett bekymmer när det kommer till Rolex. Åtminstone inte med dagens prisbild. Även denna vecka är annonsen ett läsarbidrag. Denna gång från Out of Time-läsaren Andreas M.

  

Grand Seiko butiksöppnar på Place Vendôme i Paris.

Det var juveleraren Boucheron som satte trenden med att man måste ha butik på den mest klassiska adressen för lyx och kvalitet, Place Vendôme i Paris, genom att etablera sig där redan 1893. Sedan många år ligger de största juvelerarna vägg i vägg och klockorna har på senare år också hittat dit. Och nu är Grand Seiko på plats. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.

   

Jakten på det perfekta klockarmbandet!

Låt oss vara ärliga, klockhobbyn är en ändlös resa som aldrig når sitt mål, men ibland kommer man riktigt nära. Eqotime’s Erik C Andersson gjorde nyligen den här resan i jakten på det perfekta klockbandet och kom faktiskt svindlande nära Eureka. Här är hans rapport!

  

Vintageannonsen. Rolex! Är vi överens?

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Här en härlig annons för Rolex från 1978. Även denna vecka är annonsen ett läsarbidrag. Denna gång från Out of Time-läsaren Andreas M.

  

Nu är det bekräftat, Geneva Watch Days blir av!

Geneva Watch Days blir verkligen av! GWD, kommer som det verkar att vara schweizarnas enda klockevenemang för flera varumärken under samma tak 2020. Initiativet lanserades i mars på initiativ av Bvlgari med ett genomförande planerat till 26-29 augusti med stöd av staden Genève. Organisationen informerar genom en pressrelease nu på förmiddagen (den 28:e maj) att arrangemanget kommer att genomföras som planerat. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer!

   

Nomos Glashütte – en tillverkare vi gärna ser mer av!

Skandinavisk design karaktäriseras av sin funktionella karaktär, där objektets användbarhet står i absoluta fokus. Dess estetiska särdrag ter sig i uttryck av funktionell bieffekt. Nomos är en tillverkare som, trots att de är baserade i Tyskland, i hög grad kan beskrivas som skandinaviska i sin design. Häng med när Erik C Andersson berättar mer om märket.

    

“Man blir så glad av Musse Pigg”. Margarinkungen är tillbaka…

Den 21 februari 2016 skapar vår vän Margarinkungen sin första tråd på Sveriges största klockforum. Tråden handlar om att bygga en egen Rolex Oyster Perpetual 1500 med Mickey Mouse dial, I vanlig ordning började det med att vår vän hittade och ropade hem något från eBay. Det här är hans egen berättelse om projektet. Häng med på lite nörderi!

   

Butiken. Björkegrens Urmakeri i Kalmar.

På Kvarnholmen i centrala Kalmar har Björkegrens Urmakeri legat sedan starten 1933. Ett klassiskt familjeföretag. Och precis den typen av lokal urhandel med urmakeri som vi på Eqotime tycker att det är så viktigt att uppmärksamma såhär i tider av social distansering. Vi har pratat med Anders Björkegren som tillsammans med sin fru Karoline driver familjebutiken på Kaggensgatan.

   

Nya IWC Portugieser. Förhandstitt…

Vi håller som bäst på med en recension av nya IWC Portugieser. Tills dess den är klar så bjuder vi på en liten förhandstitt. Håll till godo!

   

Butiken: Urservice i Norr

I perioder av social distansering flyttar många butiker ut på nätet. Något som märks inte minst i klockbranschen. Samtidigt finns det urmakare som har funnits på nätet sedan länge och som satsat på distansurmakeri redan från början. Eqotime har träffat Ingemar Forsberg som driver Urservice i Norr & lagaklockan.nu för ett samtal om urmakeri på distans och hur man som Skellefteåbaserad urmakare kan hålla ångan uppe i pandemitider.

   

En regnbåge för hjältarna i vården. Breitling stöttar kampen mot Covid-19.

I april lanserades Breitling Superocean Heritage ’57 Limited Edition, en serie som Albin Johansson gjorde tummen upp för här på Eqotime. Det var många som gjorde som Albin och särskilt för modellen regnbågeinspirerade index. Lyckliga över den positiva feedbacken bestämde Breitling sig för att lansera en andra upplaga med blå urtavla i en upplaga om 1 000 exemplar med en rejäl andel av intäkterna som donation till olika välgörenhetsorganisationer.

  

Vintageannonsen. Pansarboett från Fabrikernas Urlager!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på EqoTime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Här en härlig annons från Fabrikernas Urlager tagen ur tidningen Levande Livet, nr 42 från 1943. Även denna vecka är annonsen scannad och inskickad från Out of Time-läsaren Göran Backlund.

   

Möt Chris Grainger-Herr, VD på IWC. En smart och trevlig kille!

Britta Rossanders sista jobbresa innan Corona slog till var en tur till London för ett möte med IWC’ VD Chris Grainger-Herr och kreative chefen Christian Knoop. Eqotime ger er här första delen som är ett samtal med Chris och hans roll som VD för IWC.

   

Mikromärken, del 2 – Tre mikrofavoriter

Utbudet av mikromärken har exploderat senaste decenniet. En snårig djungel! Men Eqotime’s Erik C Anderssonlistar hjälper dig och listar här tre intressanta uppstickare i olika segment som ‘r värda att ta en titt på!

  

Nytt med GMT från Victorinox!

Victorinox har de senaste åren gjort en hel del intressanta klockor i instegssegmentet. Deras nya släpp i FieldForce-serien kommer med GMT-funktion och en avvägd design som fungerar i de flesta vardagliga sammanhang. Klockorna drivs av ett quartzverk från Ronda och är vattentäta till 100m. Hiss från oss på Eqotime!

   

Cartier Tank. En stilstudie.

Cartier är så mycket mer än Santos. Idag dyker Aleksandar Mladenovic djupare ner i historien runt en annan ikon. Det är dags att presentera Eqotime’s guide till Cartiers modell Tank.

  

Nytt på smartwatch-fronten. Garmin släpper special edition av MARQ Captain

Vi har ju tidigare skrivit om smartwatchtillverkaren Garmins MARQ-kollektion och dessutom pratat om dem i Urbildningsradion. Vår take är att det är tooligt armbandsur som vi på Eqotime gillar skarpt, trots att det är en smartwatch. Nu släpper man en special edition av modellen MARQ Captain i samarbete med seglingsteamet American Magic.

  

Vintageannonsen! AB Svenska Urdepoten!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på EqoTime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Här en härlig annons från AB Svenska Urdepoten tagen ur tidningen Levande Livet, nr 26 från 1943. Annonsen är scannad och inskickad från Out of Time-läsaren Göran Backlund. Stort tack för ett trevligt läsarbidrag!

   

Klockkvaliten hos Kaplans den 16:e maj. Fem favoriter!

Den 16:e maj är det dags för Klockkvaliten hos Kaplans Auktioner. Klockansvarige hos Kaplans, Georgios Batselas har för Eqotime’s räkning valt ut sina personliga favoriter ur auktionskatalogen

  

Fredag, då blir det Fransk fägring. Ny flygare från Bell & Ross!

Franska Bell & Ross har steppat upp rejält de senaste åren med flera riktigt trevliga nyheter. Från att mest ha förknippats med fyrkantiga instrumentpanelsklockor som ser lite udda ut på bild men sitter fantastiskt på armen till ett brett sortiment av armbandsur för de allra flesta smaker. Och nu släpper man en ny version av sin klassiska flygare.

   

Följetongen Baselworlds nya kapitel

Turerna kring inställda klockmässor fortsätter. Eqotimes Britta Rossander ger er en sammanfattning av de senaste turerna runt Baselworld 2020.

   

Keepern. Klockan jag aldrig säljer.

I veckans krönika delar Albin Johansson med sig kring konceptet med klockor man aldrig säljer. Här berättar han om en av sina få, kanske sin enda, verkliga keeper.

  

Watches & Wonders 2020: Jaeger-LeCoultre Master Control

I och med Watches & Wonders presenterar tillverkarna allt fler nyheter. Jaeger-LeCoultre har tagit fram en sober uppdatering i den klassiska Master Control-serien som först introducerades 1992.

   

Kaplans klockexpert väljer sina auktionsfavoriter.

Imorgon den 2:a är det dags för klockauktion hos Kaplans Auktioner. En auktion fylld till bredden med massor av härliga kvalitetsur. Inför auktionen Eqotime bett Kaplans klockspecialist Georgios Batselas att tillsammans med sina kollegor välja ut några favoriter.

  

Backa din lokala urmakare – coronaserva alla dina klockor!

Corona slår hårt mot urmakarna. Men Eqotimes Ola Jacobsen har en plan för att stötta urisarna genom krisen: Passa på att serva alla dina klockor.

   

Nytt från Sinn: Röda visare, mellanstora dressare och en mer tillgänglig brutaldykare

Sinnfamiljen har fått tillökning. Modellerna 158 och 556 har uppdaterats med röda visare och de klassiska kostymklockorna 17-familjen finns numera också i mellanstorleken 39 millimeter. Men det är dykaren U50 som själ showen. Eqotimes Ola Jacobsen guidar er till nyheterna från Sinn.

  

Redaktionen gillar: Breitling Superocean Heritage 57’ Capsule Collection

Breitling utvecklar sin Superocean Heritage-kollektion med tillskott i form av 57’ capsule edition. Tillverkarens ”Capsule collections” är ett sätt att lyfta fram Breitlings historia och återkommer över flera olika produkterlinjer. VD George Kern kommenterar: “The Capsule Collections let us tell some of our brand’s most inspiring stories while we produce some remarkably unique watches for a limited amount of time.

   

Watches & Wonders 2020 – ett smakprov från presentationerna online

Watches & Wonders är nya namnet för gamla SIHH (Salon International de l’Haute Horlogerie), mässan i Genève startad 1992 för Richemonts varumärken och på senare tid även med deras vänner. I år med inställda mässor över hela fältet så tar Richemont steget fullt ut och kör en variant av mässan online. Eqotimes Britta Rossander ger en rapport.

  

Vintageannonsen. Exact Time!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på EqoTime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Idag en godbit från Exact Time.

    

Mikromärken – klockindustrins Yin & Yang

Mikromärken, inte att förväxla med Independent-märken, har öppnat upp en fantastisk katalog av intressant design, men hotar samtidigt branschens legitimitet. I denna premiärartikel om mikromärken här på Eqotime ger ger Erik C Andersson en introduktion till mikromärken – klockindustrins Yin och Yang.

    

LVMH vrider runt kniven i ett redan sargat Baselworld. Nu tappar man ännu fler av sina huvudutställare.

De gick officiellt ut i fredags med att de lämnar mässan 2021 till förmån för en presentation i Geneve i april koordinerad med de andra mässorna på plats. Den utlösande faktorn var informationen om Rolex, Tudors, Chopards och Chanels avhopp orkestrerat av Rolex. Eqotime’s Britta Rossander ger en färsk analys.

    

Butiken: Klockmaster Bryntes Ur

Klockmaster Bryntes Ur i Gävle drivs av de två bröderna Michael och Christer Brynte. I dagsläget driver man två butiker, en med mer exklusiv inriktning i centrala staden och en mer modeinriktad i Valbo köpcentrum utanför stan. I Valbobutiken har man förutom klockor också ett större sortiment med smycken. Eqotime har pratat med Michael Brynte om butikerna och hur de jobbar för att möta den tuffa situationen som uppstått för många i branschen.

   

Baselworld – när den värsta mardrömmen blev sann

På bara några veckor har mattan för den största klockmässan ryckts undan. Igår, 14 april, lagom till eftermiddagsfikat kom pressreleasen utsänd av Rolex. Kollegorna i USA fick den till frukost och i Asien lär den ha kommit lagom till kvällsmaten. Rolex, Tudor, Patek Philippe, Chopard och Chanel hoppar av Baselworld 2021. Eqotime’s Britta Rossander ger en analys.

   

Butiken: Klockmaster Globen

Klockmaster i Globen och Fältöversten är två av de mest populära urbutikerna i Stockholm. Bland klockintresserade är ägarna i form av syskonparet Anna och Svante Nilsson kanske mest kända för sitt stora engagemang i det japanska märket Seiko. I dagens butikspresentation träffar vi Svante som berättar mer om familjeföretaget och sin nästan unika passion för det stora märket från östern.

  

BREAKING: Massavhopp från Baselworld! Rolex, Patek, Chanel, Chopard och Tudor bryter sig loss!

Massavhopp från Baselmässan. Vi saxar rakt av från pressmeddelandet: “Rolex, Patek Philippe, Chanel, Chopard and Tudor leave Baselworld to
create a new watch trade show in Geneva with the Fondation de la Haute Horlogerie. The show will be held early April 2021 at Palexpo, at the same time as Watches & Wonders. This departure follows a number of unilateral decisions made without consultation by Baselworld management, including the postponement of the watch show until January 2021, as well as its inability to meet the brands’ needs and expectations.

    

Breguet Classique – dekoration med extra allt

Vi bjuds på en orgie i förfinad dekorationsteknik av Breguet när de lanserar modellerna Classique 7137 och 7137. Dekorationstekniken guilloché är hantverket där en mästare kan göra exceptionellt detaljerade mönster. Eqotimes Britta Rossander berättar mer!

  

Butiken: Erikson Urhandel

I ett allt tuffare läge för flera av Sveriges urbutiker vill vi på Eqotime bidra till att uppmärksamma några av våra favoritåterförsäljare av armbandsur. Idag gör vi ett nedslag hos Erikson Urhandel i Sundbyberg.

  

Vintageannonsen. Heuer Solunar.

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Den här gången bjuder vi på en gammal annons för Heuer Solunar!

   

Ikepod – udda design, mekaniska verk och tillgängligt pris

Formgivningsgeniet Marc Newson förändrade för alltid designen för armbandsur i slutet av 1990-talet. Hans Ikepod Hemipod med boett om 44 mm i diameter cementerade trenden med stora boetter för armbandsur och Marc kommer för alltid vara förknippad med den. Eqotimes Britta Rossander ger er en guide till Ikepod.

   

Fem favoriter ur auktionskatalogen. Kaplans expert Georgios Batselas väljer sina favoriter.

Imorgon den 4: april är det dags för Kaplans Auktioners stora klockspecial. En auktion fylld till bredden med massor av härliga kvalitetsur. Inför auktionen Eqotime bett Kaplans klockspecialist Georgios Batselas att tillsammans med sina kollegor välja ut några favoriter.

   

Skepp o’hoj! Nytt släpp från Garmin. Quatix6.

Allt är inte mekaniska klockor. Och här på Eqotime har vi ju en softspot för ny teknik. Dessutom går vi mot ljusare tider, vilket innebär iläggning av allehanda båtar och flytetyg. Så vad kan passa bättre än en heads up för senaste släppet från Garmin? Den nya modellen Quatix 6 lanserades häromdagen och är enligt Garmin själva nästa generations marina smartwatch med GPS som är speciellt framtagen för livet på vattnet.

   

Nyheter från MALM Watches – Whitefox

Här på Eqotime gillar vi när det händer grejer på den svenska klockmarknaden. Och vi gillar att lyfta svenska tillverkare. Särskilt när det är tillverkare som både gör armbandsur av bra kvalitet och verkar ha hittat en egen nisch. Den svenska tillverkaren Malm Watches är en sådan tillverkare och de har precis lanserat sin senaste modell WHITEFOX Chronograph.

    

Så kan din klocka rädda dig undan apokalypsen

Har du sett dina klockor som lyxkonsumtion? Då är det dags att tänka om. Med rätt kunskap kan den föra dig i säkerhet när du fullständig har tappat orienteringen. Eqotime’s Ola Jacobsen ger dig en snabbkurs i hur du kan använda din klocka som kompass.

  

IWC lanserar “Time well shared”

Mitt i den allvarliga pandemikrisen lanserar tillverkaren IWC det globala initiativet ”TIME WELL SHARED”. Genom detta initiativ kommer IWC-anställda, varumärkesambassadörer och partners att dela sin tid, kunskap, erfarenhet och passion genom digitala kanaler.

   

GoS Watches växlar upp med sin senaste modell ”Skadi”.

Linköpingsbaserade GoS Watches är kända för att arbeta med damaskus-stål. Ett spår de fortsätter med i sitt senaste släpp. Namnet Skadi (uttalas Skah-Dee) kommer från Vintergudinnan i nordisk mytologi där det sistnämnda är en återkommande inspiration i tillverkarens kollektion.

   

Nygammalt i skön design. Audemars Piguet [Re]master01

Audemars Piguet lanserar [Re] master01, en automatisk kronograf inspirerad av en i formen sällsynt vackert och harmoniskt formgiven kronografklocka från 1943. Eqotime tar självklart en titt.

  

Breitling gör oss vårglada med en ny version av Top Time!

Vi gillar det här! En ny version av Top Time från Breitling är precis vad vi behöver för att börja få riktiga vårkänslor. Inspirerad av det sportiga originalet från 1960-talet släpper man alltså en ny version av den ungdomliga samlarfavoriten Top Time.

   

MB&F introducerar Horological Machine No.10 ”Bulldog”

MB&F’s horologiska maskiner är välkända inom för de flesta som intresserar sig för independent watchmaking. Typiskt för MB&F är högst komplicerade urverk som ofta placeras i väldigt karaktäristiska boetter. Låt oss ta en närmare titt på deras senaste maskin, HM10 Bulldog.

  

Vintageannonsen. Jaquet-Droz!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Den här gången bjuder vi på en gammal annons för Jaquet-Droz!

   

Cartier Santos! Stilstudie av en verklig ikon

Cartier är ett varumärke som på senare år vuxit fram till något av en personlig favorit hos många. Så det är hög tid att låta Eqotimes egen Aleks Mladenovic dyka lite djupare i historien bakom Cartiers mest ikoniska modell; Santos. Häng med!

   

Lyckad återupplivning av eBay-kadaver. Margarinkungen går loss!

Nu är det dags för Margarinkungens egna hörna här på Eqotime! Den här gången tar han er med på en egensinnig resa om vad man gör man när man hittar ett lik till Jaeger-LeCoultre (JLC) Reverso Classique på eBay? Enligt Margarinkungen så ropar man hem det såklart! Så huka er i bänkarna, nu går Margarinkungen loss…

    

Rolex Datejust – en snabbguide

En av Rolex mest kända modeller är tveklöst den klassiska Rolex Datejust. Standardutförandet med en boett på 36 mm och jubilee-länk som ofta går i guld och stål är en av de enklare klockorna att känna igen på håll. Dessutom fyller Rolex Datejust 75 år i år och är väl värd att titta på lite närmre.

  

Vintageannonsen; Gay Frères!

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Den här gången bjuder vi på en gammal annons för de klassiska flexlänkarna från Gay Frères.

   

Damklockan med extra allt! MB&F Legacy Machine FlyingT Day and Night.

Den diamantbeströdda tidtagande juvelen LM Flying T är MB&F’s första damur. Häng med när Eqotime’s Britta Rossander tar en närmare titt på ett av förra årets vackraste damur.

    

Fore! Guiden till golfklockan AP Royal Oak Championship 56175 TT

Att Sir Nick Faldo var en sjuhelsikes golfare står helt klart, men vad har det med klockor att göra? En hel del! Ta en titt på Eqotime’s guide till AP Royal Oak Championship 56175 TT så kommer du att förstå varför.

  

Vintageannonsen; Heuer Autavia Viceroy

Regelbundet väljer redaktionen ut en vintageannons från forna tider som vi delar med oss av här på Eqotime. Alltid en frisk fläkt från en annan tid! Den här gången bjuder vi på en gammal annons för Heuer Autavia Viceroy.

  

Schweizarna trycker på paus. Rolex, Hublot och Patek Philippe stänger fabriker temporärt.

Nu är det inte bara de större mässorna som bokas av. För att bromsa smittspridningen av Corona-viruset börjar flera Schweiziska tillverkare trycka på pausknappen för aktiviteten i sina fabriker. Häromdagen meddelade Rolex att man gör ett produktionsstopp på obestämd tid. Och idag kom ett liknande besked från Hublot.

   

Rolex Datejust. Kaplans klockexpert Georgios Batselas väljer tre favoriter från specialauktionen.

På lördag (den 21/3) är det dags för Kaplans specialauktion för 75-årsjubilerande Rolex Datejust. En klassisk sportmodell från Rolex som haft bestående popularitet ända sedan den lanserades 1945. Eqotime bad klockansvarige på Kaplans Auktioner, Georgios Batselas, att lyfta fram sina tre favoriter.