Versace + Rosenthal = tyskt hantverk möter italiensk design

Text: Britta Rossander


Från catwalken till inredningsgallerier runt om i världen. Det handlar om färgstarkt och dyrbart porslin som säkert ger upphov till snack vid matbordet. Huset Versace’s senaste kollektion med porslin i samarbete med Rosenthal är verkligen extra allt. Eqotime’s Britta Rossander har tagit en titt.

Det var 1993 som samarbetet startade mellan porslinstillverkaren Rosenthal och modehuset Versace och de har genom åren skapat unikt porslin för exklusiva dukningar. Nu kommer serien Jungle Animalier där billigaste del kostar 599 kronor och dyraste 7 890 kronor så det vill till att gästerna är försiktiga…Versace och Rosenthal

Rosenthal och Versace är båda kända för exkusivitet och hög kvalitet. Rosenthal är också känt för tradition medan Versace står för det extravaganta med Medusa som huvudfigur som också ingår i loggan. Tillsammans skapade de lyxiga bordskollektioner som ibland känns “to much” men som älskas av samlarna. För två år sedan kunde de fira samarbetets 25-årsjubileum, nu med syster Donatella vid rodret sedan det tragiska mordet på brodern i Miami Beach den 15 juli 1997. Ni har väl förresten sett serien om mordet – om inte – gör det. Den finns både på SVT Play och Netflix.

Gianni Versace var tidig med att inse betydelsen av att utveckla ett varumärke som ett livsstilsmärke. Han skapade ett varumärke som inte bara skulle vara synonymt med kläder och sa:

– Versace är en livsstil och bör vara heltäckande för de som väljer att anta den.


Gianni Versace

Lojala fans över hela världen annammade stilen, en stil som vi i Norden många gånger kan tycka är alltför färgstark, alldeles för “noveau riche” och alldeles för dyrbar. Men det finns pärlor i kollektionerna och andrahandsvärdet för mycket av bordets dukning är inte att förakta. Versace och Rosenthal med Gianni i spetsen gav oss några av marknadens finaste porslinskollektioner med bland annat klassiska Versace-tryck.Syster Donatella ( med ett mist sagt speciellt förhållande till skönhetsoperationer) tog, efter Giannis död, över den konstnärliga ledningen för modekollektion och fortsatte låta den översätts till motiv för det dukade bordets utencilier.  Jungle Animalier

I nya serien Jungle Animalier finns Versaces eklektiska mönster på porslinet. Serien omfattar tallrikar, kaffe- och teset och accessoarer till hemmet med färgstarka djungelmönster som går att kombinera. Versaces ikoniska Medusor är förstås med.  Det är boken ”South Beach stories” från 1993, som är inspirationen. Den visar med bilder sykonen Versaces kärlek till Miami. Trots deras starka italienska koppling har många av deras kollektioner inspirerats av Miami och stadens färgstarka kultur.Lite historia

Versace grundades 1978 av Gianni Versace som med dekadenta mönster och excentriska uttryck har blivit symbol för italiensk lyx och extravagans. Kanske inte alltid så smakfullt men alltid iögonfallande och med en släng av guld i färgerna.
Rosenthal grundades 1879 och har sedan dess försett privatpersoner, hotell och restauranger med porslin. Rosenthal Studio invigdes 1960 och där har vi sett samarbeten med bland annat vår egen ”nationalkeramiker” Lisa Larsson och finske Timo Sarpaneva.


Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0