Utforskande och nyfiken – på rom och whiskey

Text: Mark Carlsson


Nyfikenheten har alltid drivit människan. Ut ur grottor till hus, från sten- till brons- vidare till järnvapen, från häst och vagn till bil, från svärd till musköt. Och här går det att göra en koppling till dryck. Och kanske särskilt de ädla dryckerna rom och whiskey. Eqotime’s Mark Carlsson har kikat lite på historien kring rom och whiskey.

På temat nyfikenhet, äventyr och att utforska – börjar vi vår resa med rom. Låt oss gå tillbaka till kolonialtiden. 1400-talets resor innebar att framför allt England, Spanien, Frankrike och Portugal seglade till nya världen för att bryta ny mark. Effekten blev bland anat att kartan ritades om, religion spreds, guld och ädelstenar samlades in och fördes tillbaka till Europa. Men även att drycker bytte nationer och platser. Detta skall det handla om nedan.Rom
Rommens historia

Nyfikenhet och äventyrslust drev säkert italienaren Christofer Columbus att söka en sjöväg till Indien. Han fann dock som bekant inte Indien, men väl Amerika. På sin andra resa daterad till 1493 tog Mr Columbus med sig sockerrör från Kanarieöarna till Västindien. Växten planterades, odlades och skärrades på Hispaniola (Hispaniola (Haiti och Dominikanska republiken), Puerto Rico, Jamaica samt Kuba för att det fuktiga klimatet visade vara väldigt fördelaktigt för växten för att få fram socker. Just socker var det som först användes – dessa kolhydrater var en mycket eftertraktade i Europa och gav en bra vinst. Även om detta var grogrunden för rommen så kom inte själva drycken till för än över hundra år senare då destillering  av det som blev kvar vid sockerutvinning. Denna biprodukt var den mörka och trögflytande melassen.


Många fördelar

Rommen var mycket uppskattade och hade flera fördelar med sig. Dessa kunde exempelvis vara att genom tillsättning av extra frukt. Adderades ananas eller annan frukt i romen kunde skörbjugg motverkas då manskap på båtar fick rom som betalning och som ranson för de långa resorna.  Den har även används som betalningsmedel från handelsmän till besättning på örlogsfartyg att patrullera vatten där handelsrutterna gick. År 1655 föll Jamaica under brittisk styre och rom kom att bli en del av den dagliga spritransonen. Genom åren späddes romen ut med vatten, och fick då namnet grog, vilket är ursprunget till svenska namnet grogg. Således är en äkta grogg, alltid baserad på Rom.


Biprodukt från sockerproduktion

Rom har från dess första droppa varit en mycket uppskattad produkt. Inte nog med alkoholen, den är söt och har en njutning som kan uppfattas enklare och lättare att ta till sig än exempelvis ren vodka. Många drinkar har rommen som bas och Cuba Libre, Fidel Castro, Mojito, Mai Tai och Pina Colada är några som de flesta känner igen. Några som kanske är mer okända, men inte desto mindre intressanta är Old Cuban – en Mojitovariant med mörk rom och lite champagne eller Havanna Beach med bland annat citronjuice, annansjuice och ginger ale. Men det går också att dricka rent och väl kyld en het sommardag. Så som den ofta avnjuts i Karibien.


Plantation

Under 1990-talet började Alexander Gabriel resa runt i mytomspunna Karibien och följde rommens historia och botaniserade i dess hantering och produktion av idag. Hans mål var att finna de bästa romsorterna och följden blev att han lanserade en serie hantverksmässiga romsorter under namnet Plantation. Han hade besökt mängder med platser i Karibien och de olika romsmakerna var från de olika platser han besökt och lärt sig av de.– Varje ö har sina egna smaker. Jag älskar autentiska produkter som fångar personligheten och platsen där de produceras. Jag fascinerades tidigt av den närmast överdådiga mångfalden. Det var en ren lycka att få smaka på de bästa romfaten från de olika öarna och upptäcka hur skillnaderna i jäsning och destillering skapade så olika resultat. Det var då jag såg möjligheterna. Jag funderade på vad jag och mitt team skulle åstadkomma om vi använde de metoder vi kände så väl från cognacslagringen. Det var så Plantation föddes, berättar Alexander.

På 1990-talet började Alexander Gabriel resa runt i Karibien på jakt efter de bästa romsorterna han kunde finna. Resultatet blev Plantation, en serie hantverksrom från de olika platser han besökte i övärlden. På senare år har Alexander bland annat vunnit den mycket åtråvärda titeln Master Rum Blender of the Year. Han har också blivit utsedd till Distiller of the Year av American Distilling Institute.


PLANTATION XO 20TH ANNIVERSARY

Denna dubbellagrade rom, först i sitt exotiska hemland Barbados sedan i Cocgnac Frankrike, firar 20 års jubileet för Alexandre Gabriel som Master Blender för Plantation och Cognac Ferrand

Doft: rymlig stor doft av blommor, frukt, ek, vanilj och rostad kokosnöt i balans och harmoni.

Smak: kraftig smak av mango tillsammans med frisk marsipan, arrak, vanilj men även choklad i bra balans.

Tilverkning: Plantation XO 20th Anniversary är en blend av producentens äldsta och bästa rom från Barbados. Melassen från sockerrören har fått jäsa i 3 till 5 dagar innan destillering, som sker på både kolonnpanna och pot stills. Därefter har den dubbellagrats på först bourbonfat i 8 till 15 år i Barbados och ytterligare 2 till 10 år cognacsfat i Frankrike före buteljering.


PLANTATION XAYMACA SPECIAL DRY

En annan uppskattad Rom från Plantation är Xamaca Special dry har har sitt ursprung i 1800-talets Jamaica med intensiv karaktär och smak. Den är perfekt till cocktails och som ave.

Doft: spännande dofter med rökiga nyanser som blommar ut i mer kryddiga och fruktiga toner. Det går även att spåra vanilj, grapefrukt, mogen ananas och banan.

Smak: torr smak, med fruktiga noter av rosvatten, päron, kanderade äpplen och aprikos som avslutas med toner av färsk kokosmjölk och nyriven muskotnöt.


Whiskeyns historia

Det råder delade meningar om vart whiskyn har sitt ursprung. Vissa hävdar nämligen att det var från Irland denna ädla dryck kom from början. Att det var Keltiska munkar som skulle till att göra parfym, men till sin förvåning upptäckte att det de tagit fram inte bara passade utanpå, men även invärtes. Alltså var fullt drickbart och med njutning. Fem hundra år senare missionerade munkar från Irland till Skottland och tog med drycken som fick fäste i landet med män i kilt. Skottarna å andra sidan hävdar att den Irländska förlagan inte kan mätas mot det de själva tog fram utan bara tillhör historien. I själva verket var det Skottarna som på allvar satte whisky som dryck på kartan genom sitt hantverk.


Shackleton Whisky

Att söka äventyr, vara nyfiken och våghalsig men inte vara dumdristig, det kan sammanfatta Sir Ernest Shackleton. Han lär ha varit en bra ledare, folkkär och med en varm personlighet. Hans resor och eskapader har fått ge namn åt en whiskey med samma namn.

Året var 1907 när han seglade sitt skepp Nimrod på sin första expedition med målet att bli den första mannen att nå sydpolen. Både för moral, laganda och egen njutning så beställde Sir Ernest Shackleton personligen 25 lådor av Mackinlay’s sällsynta Old Highland Malt Whisky. Drycken höll dem sällskap och de använde den för att uppmuntra, fira och sörja stora och små händelser på resan. Sir Shackleton kom aldrig till Sydpolen, utan fick vända tillbaka för att inte riskera sin och sin besättnings liv. 2007 upptäcktes tre lådor perfekt bevarade och infrusna i baslägret gruppen hade haft på Cape Royds. Baserat på det man fann och med modern teknik kunde därefter en whisky så nära originalet som möjligt återskapas.


Sir Ernest Shackleton

Shackleton Blended Malt

Med smak av äventyr, nyfikenhet och expeditionslust finns Sir Ernest Shackletons whisky. Denna bör finns med i varje whiskysamling med rang eller bara för den som då och då är nyfiken på nya äventyr.  

Doft: fofter av vanilj, toffée, äpple, kanel och noter av kanel samt ingefära.

Smak: smaker av råsocker, söta torkade frukter och glazerad ananas.


Tamnavulin Whiskey

I april 2020 var varumärket Tamnavulin det mest sålda i skotska maltwhiskysegmentet <18 YO. Tamnavulins historia började 1966.Gaeliska namnet Tamnavulin betyder ”kvarn på kullen”, uppkallad efter den historiska tidigare kardningskvarnen som ligger på platsen för destilleriet. Vattnet som används kommer från naturliga under vattenskällor.


Tamnavulin

Doft: domineras av rika, varma aromer av äpplen, karamell och honung samt söt marsipan med antydningar av marmelad.

Smak: här finner du färska, mjuka toner av päron, krämiga persikor, rostad ananas och råsocker. Avslutningen är rik och uppfriskande. En signatur Speyside Single Malt!

Tillverkning: lagrad i amerikanska ekfat för en söt, mjuk smak med en rik slät Sherry-fatsavslutning.

Kuriosa: ett boutique-destilleri beläget i Speysides nordöstra hörn. Startade verksamheten 1966 i den lilla byn Tomnavoulin men stängde 1995 för att göra en varsam renovering. År 2007 öppnades portarna igen och destilleriet består idag av 12 erfarna destilleriarbetare med genuin passion för sitt arbete.

Passar till: Rent eller med is.


Tamnavulin Double Cask Speyside Malt

Doft: domineras av rika, varma aromer av äpplen, karamell och honung samt söt marsipan med antydningar av marmelad.

Smak: här finner du färska, mjuka toner av päron, krämiga persikor, rostad ananas och råsocker. Avslutningen är rik och uppfriskande. En signatur Speyside Single Malt!

Tillverkning: lagrad i amerikanska ekfat för en söt, mjuk smak med en rik slät Sherry-fatsavslutning.Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0