Underbara dofter från förr (ett tidigt julklappstips)

Text. Britta Rossander


Nordiska Kompaniet (eller Kompaniet som man sa i min familj) lanserar en serie doftljus med koppling till husets historia. När julskyltningen sätter igång kommer en serie om fyra olika exklusiva doftljus ”NK Heritage” att börja säljas i limiterad upplaga både i Stockholm och i Göteborg.

Varuhuset har ju, sedan det bildades 1902 och logotypen registrerades, en lång och fin tradition av att tillverka egna varor vilket tappats bort (eller medvetet valts bort) med tiden och totalt försvunnit i och med omgörningen till något som liknar en exklusiv galleria.Nu är man på väg att ta tillbaka lite av det gamla arvet genom att till att börja med lansera fyra doftljus med aromer utvecklade av skickliga parfymören Linda Landenberg Holst, utbildad i Grasse och tidigare med uppdrag bland annat med att utveckla tjänsten ”Doftkonsultationer” på NK i Stockholm & Göteborg.


Linda Landenberg Holst

NK Heritage är en kollektion med inspiration hämtat ur NK:s historia. Först ut är denna serie exklusiva doftljus med historisk koppling till varuhuset. De är döpta till: Silhuett, Loris, Abrazo och 1913 och är, som Linda säger, inspirerade av olika skeenden i NK:s historia. Säljstart är 12:e november och beroende på åtgången kommer det hålla på som längst till 31:a december. De är alla mycket bra med mycket doft i glasen och hög kvalitet i ljusmassan.– Under året har vi utforskat möjligheterna till att ta fram egna produkter under NK:s varumärke, det finns ju en fantastisk historia och många av våra kunder har en väldigt nära relation till varumärket. Utifrån detta föddes idén om att skapa produkter under namnet NK Heritage, säger Karin Wickberg, marknadschef för Nordiska Kompaniet.De fyra ljusen
Siluett

År 1931 beslutade NK att anlägga en 9-håls golfbana på takterrassen. Doften är därför inspirerad av Kungsträdgårdens körsbärsblommor, friska vindar från Östersjön och nyklippt gräs. Det ska självklart minna om spel på terrassen med Stockholms siluett som bakgrund.

Noter är: nyklippt gräs, grapefrukt, enbär, svarta vinbär, koriander, petitgrain (olja av pommeransträdets blad) och cederträ.


Loris

På midsommarafton 1924 tog Ivar Kreuger, en av NK-husets byggherrar, sin motoryacht Loris ut i skärgård. I sällskapet på Ängsholmen, där bland andra Greta Garbo ingick, skulle midsommaraftonen firas. Doften är inspirerad av båtens sobra lyx med mahogny, de fuktiga klipporna och den ljusa sommarnatten.

Noter är: apelsinblomma, kaprifol, iris, galbanum, cederträ och patchouli.


Abrazo

År 1920 öppnade Nordiska Kompaniet ett varuhus i Buenos Aires, där man introducerade svensk möbelkonst och design. Doften är inspirerad av den söta kolakrämen dulche de leche som är så vanlig i de argentinska efterrätterna.

Noter är: blodapelsin, jasmin, dulce de leche, nybakad kaka, vetiver och amber.


1913

Året då Nordiska Kompaniet slog upp portarna i Moskva. En tid som förknippas med glädje och framtidstro. Inspirationen till doften handlar om en bekymmersfri tid och en pompös livsstil där man tog ut svängarna och var vågad. Doften tar för sig och är rik på utsökta råvaror som handplockade rosor. Min egen favorit om jag får välja.

Noter är: saffran, damascenaros (buskblommig med rosa blommor), tobak, kakao, kanel, amber och rökelse.
Ljusfakta

I glasen finns utvalda råvaror som bland annat vegetabiliskt vax och blyfri bomullsveke. Behållaren, själva glaset, är munblåst i Frankrike och kan användas som snygg inredningsdetalj när ljusen har brunnit ner.

NK Heritage doftljusserie säljs 12 nov till 31 dec i begränsad upplaga på NK Heritage pop-up yta, Plan 1 i Stockholm och på NK i Göteborg så länge lagret räcker. En perfekt julklapp till någon du tycker om.

Pris: 795 kronor. Vikt: 300 gram. Brinntid: 60 timmar.Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0