Två nya hot spots för god mat på några av Stockholms mest kända adresser

Text: Britta Rossander


Pandemin är inte slut men jag kan inte hålla mig från att tipsa om två nyöppnade restauranger. De är varandras motsatser, ligger med ett par kvarter mellan sig. Den ena inbjuder till stoj och stim med sydamerikanska smaker, den andra har intim bistrokänsla med klassiker och nya kompositioner på menyn. Det handlar om nytillskotten La Boca Doce och Bistro Marie. Båda placerade på ett par av Stockholms bästa adresser.


La Boca Doce

I november öppnades Christian Hellbergs nya krog, La Boca Doce på Fredsgatan 12 i Stockholm. En restaurang med hög puls, stimmig matsal och färgstark cocktailbar. Inspirationen kommer från Buenos Aires och de stökiga hamnkvarteren i La Boca, en stadsdel med doft av Sydamerika och medelhavet.

– Det är en krog vi själva skulle vilja gå till, vi har låg  med tröskel och högt i tak. Restaurangen har fokus på mat där vi involverar gästerna i alla steg och eftersom vi också har bord ”i köket” kan kocken servera direkt från tillagning. Vi är som en varm famn i Stockholms nattliv, säger krögare Christian Hellberg.La Boca Doce är ett Nuevo Latino Steakhouse med hög kvalitet, värme och skickligt hantverk. Christian, Årets kock 2001, visar med sin meny att han trivs bäst med eld och rök. Maten tillagas med starka influenser av Sydamerika och medelhavet och med inspiration från olika grilltekniker, främst asado och churrascarior.

Köksmästare Mattias Dahlström säger:

– Våra gäster gillar att gå ut och umgås, samlas runt ett bord till brädden fyllt av fat, skålar och glas. Kombinationen av mat, musik och en familjär känsla är något vi brinner för vilket gästerna gillar.

Maten med influenser från Sydamerika och medelhavet är anrättad med olika grilltekniker, främst asado och churrascarior. Fokus ligger på grill, skaldjur och det latinska köket med varierande rätter i olika storlekar vilket gör att man som gäst verkligen kan skräddarsy sin måltid i samråd med personalen. Dock är det grillen med tillbehör som sätter tonen för hela menyn.


La Boca Doce

Bistro Marie

Ett stenkast (ganska långt) därifrån öppnade samtidigt Bistro Marie i hjärtat av Gamla Stan på stora Nygatan 28. En bistro med matsal, vincafé och cocktailbar.

Robert Hållstrand har här efter 25 år i branschen – tillsammans med Viktoria Larsson, guest relation manager (med taxen Folke ständigt vid sin sida), Nina Remröd, köksmästare, Karl De Vylder, restaurangchef och Linus Eklund, barmästare – förverkligat sin dröm.

Bistron är döpt efter Roberts mor Marie, som gick ur tiden 2016, och på menyn återfinns några av hennes rätter.

– Bistro Marie liknar ingenting jag har gjort tidigare. Det är en hyllning till min mor som gick bort alldeles för tidigt. Hennes önskan var att vi skulle jobba ihop när hon gått i pension, säger Robert.

På menyn finns smårätter som Tarte flambée, bakad potatis med kaviar och Smetana, charkuterier och ostron. Bland förrätterna hittar vi som Vitello Tonnato, Lobster Roll och rödbetstartar och som huvudrätter hängmörad entrecôte, klassikern sjötunga Sole Meunière och Maries klassiska köttbullar samt, tryffelpasta med karljohansvamp som är himmelskt god.Köksmästaren Nina Remröd har hämtat inspiration från svenska, italienska, franska och amerikanska köket och det finns mycket bra veganska alternativ på menyn.

Bistro Maries vinlista är diger, utöver välkända producenter och regioner finns godbitar från både gamla och nya världen. Listan kommer att utökas med tillfälliga små partier som serveras på glas eller flaska. Matsalen har 36 platser så mitt råd är att boka bord. En möblerad innergård och ett chambre séparée ska snart vara klart.


Bistro Marie,
Foto: Mathias Nordgren

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0