Tommy Körbergs samling med isbjörnar till salu hos Bukowskis

Text: Britta Rossander


Det är inte bara armbandsur som triggar samlargenerna. Finns där ett objekt så kan man slå sig i backen på att det finns någon som samlar på det. Och att Tommy Körberg samlar på isbjörnar kommer nog som en överraskning för de flesta. Eqotime’s Britta Rossander hör till de överraskades skara och bestämde sig för att ta reda på mer. Häng med när hon berättar mer om Tommys isbjörnar, som nu är till salu hos Bukowskis.


Såg på TV för några dagar sedan att Tommy skulle sälja sin samling med isbjörnar. Ops! – har han samlat isbjörnar – vad kul! var min första tanke. Nu har jag fått in bilder på björnarna som är till salu och det är drygt 50 stycken – i porslin, stengods, alabaster och glas – som ska gå under klubban. Sara Bourke på Bukowskis säger att samlingen har vuxit fram under ett 40-tal år och att den innehåller vildsinta, lekfulla, nyfikna och charmerande björnar från kända formgivare som Vicke Lindstrand, Lisa Larson tillsammans med flera eftersökta varianter från Royal Copenhagen.Tommy säger själv att det var när han bodde i London på 1980-talet som han började samla på isbjörnar. Det startade med ett besök på Chelsea Art Fair. Den första han fick syn på var en isbjörnslampa i vit alabaster, den var ”vacker och farlig” och han föll pladask.


De personliga favoriterna i samlingen är de från Royal Copenhagen och de två av Lisa Larson. De två senare har ett gemensamt utrop på 2 500 kr men i skrivande stund ligger senaste bud på 5 100 kr. I en del av priset ligger säkert den roliga proveniensen.

På frågan om björnarna har några namn säger Tommy att alla heter Skifs. Hans önskan är att samlingen ska hamna hos någon som gillar dem och sköter om dem.

/Britta Rossander


Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0