Svensk sommar och National Rosé Day med rosévin från Bodvàr House of Rosés

Text: Britta Rossander


Rosé med svensk anknytning faller amerikanarna på läppen. Andra lördagen i juni infaller ”National Rosé Day”. Då står media på tårna för att få vara med och det dricks skapliga mängder rosévin från Bodvàr House of Rosés. Svenska Bodvár är det enda vinhuset i världen som uteslutande specialiserat sig på rosévin. De produceras i Frankrike, är prisbelönta och eleganta. Eqotime har träffat VD’n Ann Haftström som har hand om det mesta i den dagliga driften av vinhuset, högt som lågt.Sommar, sol och rosé i glaset är en succékombination enligt Ann Hafström vd för Bodvàr House of Rosés.

– Jag har mer eller mindre växt in i industrin och bolaget med Bodvár – House of Rosés. Jag är otroligt nyfiken och älskar att utvecklas och har fått ta mig an allt från scratch och lära mig det mesta den hårda vägen. Allt från vara på lagret och packa varuprover, klistra etiketter, plocka druvor, sortera kvitton, designa presentationsmaterial, prova fram nya roséviner, träffa distributörer i alla olika länder, driva säljteam etc. Jag har verkligen känt på bolaget i 360°.Historien om Bodvár

Anns man, Bodvár Haftröm, kommer från en familj som utforskat världen för att upptäcka unika alkoholhaltiga drycker. Hans farfars farfar grundade dessutom ett av Sveriges största cigarrmärken, Hafströms. På mammas sida är det namnet Grönstedt som många känner till eftersom Johan Daniel Grönstedt 1846 grundade Grönstedts med congnac och punsch i sortimentet. Bodvár – House och Rosés skapades 2007 som en ny gren på familjeträdet där man tog vara på familjens anor och historik. Företagsidén var att producera och tillhandahålla de bästa rosévinerna till ”medvetna kunder”. Från början var det ett litet älskat sidoprojekt. Men 2016-17 valde familjen att satsa ordentligt och etablerade sig på den internationella marknaden. En marknad där de under de senaste åren börjat få bra fäste, framför allt i USA.

– Visionen är att inom några år bli en av topvarumärkena för rosévin i världen, säger Ann.Smart lansering

Den stora marknaden är i USA där den var obearbetad för roséviner. Så med fingertoppskänsla för PR och hur man skapar hype kring ett varumärke har de lyckats bli den ledande aktören i USA.

Thomas Sonesson entreprenör med styrelseuppdrag i ägarleda bolag skriver på entrepenörsstaden.nu

”Bodvárs rosévin är det godaste jag smakat. Passar alla oss som inte vill att rosévinet skall vara för sött. Det Bodvár lyckats med är att hitta ett marknadsgap. I USA var rött och vitt de viner man drack rosé var undantaget, konkurrens saknades.”King of Rosé – berätta mer.

– När vi började lansera i USA och instiftade Rosévinets dag, 2:a lördagen i juni, så var det en del amerikansk media som intervjuade Bodvàr och kallade honom King of Rosé, kanske kungakronan i loggan hjälpte till, berättar Ann.

Ni har Malin Åkerman som ambassadör eller hur?

– Familjen Åkerman är goda vänner till oss och Malin är en fantastik, glad och härlig person. Så när hon frågade oss om hon kunde få servera Bodvár på sitt bröllop i Tulum sa vi självklart ja! Det var en ära att Malin och hennes man Jack ville servera Bodvár rosé på sin stora dag. Malin har även varit med oss som co-host och firat Rosévinets dag i Los Angeles med oss på vår årliga gala! Många fina Bodvár Moments tillsammans!


Malin Åkerman

Varför bara rosé?

– Jag och min man älskar rosé och Frankrike och att älska det man arbetar med har stor betydelse för oss. Rosé är så mycket mer än bara ett vin. Det handlar också om en upplevelse, livsstil och känslor som förknippas med vinet när man dricker det. De flesta har härliga minnen till det rosa vinet. Till exempel underbara sommardagar, långluncher i solen på bryggan eller på uteserveringen. Det är vid sådana tillfällen vi får möjlighet att vara en liten del av.


Numrering och priser

Ni numrerar de olika vinerna, varför?

– Vi har valt att numrera våra roséviner efter processen i urvalet vid skapades. Till exempel var N°5 den 5:e blandningen vi testade (á la Chanel med doften nr 5, reds anm.) och bestämde oss för och N°1 innehåller bara en druva,


Ni har fått priser – berätta mer.

– Under åren har vi fått en del fina utmärkelser bland 95 p och guld i Decanter med Bodvár N°5. Det året var det bara fem roséviner i världen som fick guld så det är vi extra stolta över. N°1 vann ganska nyligen dubbelt guld och Best in Show på WSWA, USAs motsvarighet till ProWein (International Wine & Spirit Competition). Flera av vinerna har även fått fina recensioner och över 90 p i Tasting Panel, ett av USAs ledande vinmagasin. Men jag tycker att ett bra rosévin är individuellt och det finns ett rosévin för alla olika preferenser och områden. Man ska utgå ifrån vad man själv tycker smakar bra.

Har du någon favorit bland era viner?

– Det är som att fråga vilket barn som är ditt favoritbarn. Jag tycker om alla våra roséviner. Och uppskattar att de har olika karaktärer som passar vid olika tillfällen och olika typer av maträtter. Men jag kanske har en liten förkärlek till Bodvár N°5.


Framtidsplaner

Hur ser framtiden ut?

Den långsiktiga visionen är att Bodvár ska bli ett av de stora rosévinsvarumärkena i världen. Men just nu har vi siktet på att nå de kortsiktiga målen vi satt. Ett i taget, ha roligt under tiden och kunna växa som bolag och människor.

Har ni nått ut till de svenska kunderna?

– Vi startade ju i Sverige och har ju svenska anor i bolaget. Även om våra viner är från Frankrike och huvudmarknaderna är utanför Sverige, så kommer den svenska marknaden alltid att ligga oss varmt om hjärtat. Jag tror att det absolut finns en hel del svenskar som njutit av ett eller två glas Bodvár. Men det finns mycket kvar att göra också. Vi har precis fått en fantastik partner i familjeägda Berntson Brands som jag hoppas vi ska kunna växa länge tillsammans med. Vi har lyckats bra på vissa områden i världen men vi är fortfarande i en tillväxtperiod. Och det finns väldigt mycket kvar att göra. Vi är på god väg och det känns som vi är på rätt spår med varumärket.


Några av vinerna

Bodvárs viner produceras av druvor från noga utvalda vingårdar i Provence, Frankrike här följer ett par av dem:

N°1 – Pearly Rosé Languedoc Roussillon, France Pearly rosé. 
Smaken är rik, långvarig och slät med inslag av röda frukter. Fina bubblor och min personliga favorit.

N°5 är elegant och persikofärgad med gyllene toner som passar året om.

N°7 Côtes De Provence som finns i storlekarna 500 ml, 750 ml, 1500 ml och 3000 ml är det perfekta vinet för varma sommardagar tillsammans med familj och vänner.Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0