Stenen som är mottagarens bästa vän


Text: Britta Rossander


Ingen annan gåva visar hur mycket mottagaren betyder som en äkta diamant. Som den mest värdefulla ädelstenen är den äkta diamantens resa från jordens inre, till fingret hos den som den är avsedd för, både fascinerande och magisk.De första diamanterna lär ha upptäckts i Indiens floder redan 400 år f.Kr. En äkta diamant är ett mineral skapat av naturen som används i smycken på grund av sin skönhet och sitt bestående värde. De varar för evigt, är lyxiga och representerar kärlek och respekt från de som ger dem. Diamanterna har varit eftertraktade av kungar och härskare som tecken på makt och prestige.

Äkta diamanter är världens äldsta skatter och bildades 200 kilometer under jordens yta för mer än 3,3 miljarder år sedan. De består av kol och är det starkaste materialet människan känner till, 58 gånger hårdare än någon annan materia i naturen. Intäkter från brytningen av äkta diamanter möjliggör till exempel att varje barn i Botswana kan få fri utbildning upp till 13 års ålder och i världen får tio miljoner människor försörjning genom diamantindustrin.De gamla grekerna och romarna trodde att diamanter var gudarnas tårar, och romarna menade att Amors pilar hade spetsar av diamanter. Traditionen att bära en förlovningsring på vänstra handens ringfinger härstammar från Egypten eftersom man trodde att kärlekens ven löpte från toppen av detta finger rakt in i hjärtat.


Bild: Barcelona Bridal Week

Äkta diamanter tar miljoner år att bilda och anses vara de mest sällsynta och dyraste av alla stenar, till skillnad från en syntetisk diamant som är framställd på konstgjord väg och kan vara färdig på 12 dygn.Äkta diamanter behåller sitt värde, syntetiska diamanter har bara värde i första ledet och både priser och marginaler på syntetiska diamanter har en bevisad sjunkande kurva.


Diamantfakta

1 ct äkta diamant släpper ut ca 160 kg Co2 under produktionen.

1 ct syntetisk diamant släpper ut tre gånger mer under produktionen – alltså ca 511 kg Co2.

Källa: Diamond Producers Association (DPA) , Trucost samt branschorganisationen Smycken & Klockor.


Syntetiska diamanter

Sveriges Gemmologiska Riksförening (SGRF) säger att benämningen syntetisk måste användas för alla tillverkade diamanter, så se upp med beteckningar som:

  • Laboratory Grown
  • Manufactured
  • Cultured

Om diamanten du tittar på har någon av dessa benämningar är det alltså inte en äkta diamant.


Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0