Mässan som faktiskt blev av. Eqotime’s Hans Persson gör ett nedslag i smyckessverige.

Av: Hans Persson


För några veckor sedan var jag på en liten mässa för smyckesdetaljister. Intressant på flera vis. Men mest spännande var kanske själva formatet. I smyckesbranchen har det i många år funnits en gigant i Sverige, Precious. En mässa som sett mer eller mindre likadan ut i alla år. Ni vet, klassisk mässa där tillverkarna försöker överglänsa varandra i vem som kan ha störst monter, flest exemplar av varje smycke och godast tilltugg att bjuda på.


Att ha en monter på ett stort arrangemang är DYRT. Och man får många influencers eller sponsrade inlägg för en ynka kvadratmeter på Baselworld.


Det är ju trevligt och så, men de senaste åren tycker jag att den här typen av mässor känns mer och mer…omoderna? Och förra året ställdes faktiskt Precious-mässan in. Och formen för mässan 2020 är i dagsläget oklar.Det enda som är klart är att den kommer att genomföras i regi av GLF (Guldsmedernas Leverantörsförening). Namnet på själva mässan är dock inte satt.

Ni som har lite koll på klockor har säkert sett notiser om att fler och fler klockmärken väljer att lämna Baselworld. Under den senaste månaden har det dessutom kommit besked om att de flesta större mässor ställer in med hänvisning till risken för spridning av Corona-viruset. Om det finns en koppling mellan många avhopp och att som arrangör snabbt passa på att ställa in på grund av det i och för sig goda skälet virusepidemi kommer säkert att visa sig och inget vi behöver spekulera djupare i här. Men tanken kan tänkas.

Men, oavsett Corona, så är den anledning jag hört mest från olika varumärken till att välja bort de här jättemässorna är kostnaden. Att ha en monter på ett stort arrangemang är DYRT. Och man får många influencers eller sponsrade inlägg för en ynka kvadratmeter på Baselworld.

Man ser samtidigt fler annonser i klocksvängen om att det arrangeras små mini-mässor, där återförsäljare själva drar ihop representanter för märkena och har ett eget event på till exempel ett hotell. Den här smyckesmässan jag besökte var just en sådan ”mini-mässa”, fast enbart för affärer och återförsäljare. Alltså inte för konsumenter. Vi var där för att träffa två leverantörer och deras säljteam. Totalt fanns fem-sex märken representerade. Och alla utom ett av märkena hade designerna själva närvarande.


Mässnacket gick fort, vi var båda ganska överens om att det här med stora, kostsamma mässor kanske inte var det mest aktuella.


Det är väldigt trevligt med närhet till de som skapar smyckena, för att få lite egna reflektioner över vad de skapar, och varför. Mest intressant för läsarna här var förmodligen nerslaget hos Johan Billgren, som gör smycken under namnet By Billgren. Han är – förutom att vara väldigt trevlig – också intressant att prata med. Så vi tog ett snack om mässor, herrsmycken och hur man gör för att hänga med. Mässnacket gick fort, vi var båda ganska överens om att det här med stora, kostsamma mässor kanske inte var det mest aktuella. Så vi gick över till att prata om smycken. Jag är alltid intresserad av hur designers tänker när de skapar. Om de försöker följa en trend eller skapa en trend, och här har Johan en ganska oväntad ingång.

Han berättade att han samlat ett gäng kläd- och smyckesintresserade på sociala medier. Sedan använder han dem som en löst sammansatt fokusgrupp. Genom att hitta personer som har en stil som stämmer överens med det han som designer vill förmedla så har han på det här sättet både ett bollplank för sina idéer och en inspirationskälla till nya smycken. Det här har i sin tur lett till att han designat smycken som han själv kanske inte ens skulle bära. En oväntad effekt av detta var också att han ”gett” de i gruppen nya kompisar, eftersom de snabbt fann varandra. Oavsett om de bodde i Umeå, Stockholm eller Kristianstad. Bra tänkt!

Ytterligare en sak jag alltid är lite nyfiken på är vad olika designers ser för trender. Med Johan blev den frågan extra intressant eftersom den så-att-säga blir ställd till fler än en person… Han menade att ringar, gärna i guld eller guldfärgat, kändes som det som får mest uppskattning just nu. Alltså, sommaren 2020 står vi och grillar med guldring.

Avslutningsvis, för eventuella intresserade, så är planeringen för mässorna 2020 i full gång för arrangörerna. Minimässor lär det bli fler av, definitivt i smyckesbranchen, och förmodligen också i klockbranschen.

/Hans, som gillar att gå på mässor av alla de slag

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0