”Man blir så glad av Musse Pigg”. Margarinkungen är tillbaka…


Detta är en krönika. Åsikter och arbetsmetoder som beskrivs är skribentens egna. Eqotime avråder läsare från att själv öppna klockor eller hantera urverk utan fackmannamässiga kunskaper och enbart i samråd med respektive tillverkare. Eqotime tar heller inget ansvar för korrektheten i hanterandet av armbandsuret så som det beskrivs i krönikan och uppmanar ingen att genomföra liknande projekt.


Text & bild: Margarinkungen


Den 21 februari 2016 skapar vår vän Margarinkungen sin första tråd på Sveriges största klockforum. Tråden handlar om att bygga en egen Rolex Oyster Perpetual 1500 med Mickey Mouse dial, I vanlig ordning började det med att vår vän hittade och ropade hem något från eBay. Det här är hans egen berättelse om projektet. Häng med på lite nörderi!

Det började som det brukar med ett objekt på eBay som fick mig att gå igång. Objektet i fråga var en boett komplett med baklock, glas, kronhals och krona samt Rolextavla med Musse Pigg på.Jag vet inte vad det var som fick mig att slå till. Men förmodligen var det något så barnsligt enkelt som att jag blir glad av Musse Pigg när han pekar 10:20. Jag fick tyvärr inget verk med men hade bestämt mig, den ska ropas hem, göras i ordning och användas! Till verket

Jag köper en därefter en boettöppnare och ett billigt DG2813 verk som är ett billigt kinaverk. Problemet med den typen av verk är att de går sönder och måste rivas ned om man ändrar datum med visarna i fel läge. Ett genidrag jag lyckades med två gånger innan jag ratade verket. Istället köpte jag ett ETA 2824 med minimal finishering. Helt enkelt det billigaste verket med datum kl 3.Jag köpte också en uppsättning Milgauss-visare. En visartyp som är samma som satt i tidiga versioner av Rolexen. Jag ville ju faktiskt ha blixten som sekundvisare. En visartyp som många förknippar med Milgauss men som satt även på Oyster perpetual 1977 då den här enligt serienumret är tillverkad. Att 1977 också är mitt födelseår kunde också det ses som ett tecken på att det här var ett projekt för mig.


Datumproblem

Jag började montera klockan och märkte snart det uppenbara. Datumet kommer att bli förskjutet och se konstigt ut! Så jag var tvungen att hitta en ny datumskiva. Efter lite letande blev jag tipsad om en hemsida där jag kunde köpa en ny och bredare datumskiva. Men innan jag slog till hittade jag en disk-over-lay skiva på eBay som jag istället köpte. Den limmas på originalskivan och passar då till Rolex urtavlor. Men det här gjorde också att höjden påverkades vilket utvecklades till den svaga punkten i projektet…


Objektsbilder från eBay.

Runt datumskivan finns en ram som gör så att skivan inte har tryck uppifrån och i sin tur gör att datumväxlingen kan ske utan friktion. Men nu hade jag limmat på ytterligare en skiva och fick alltså några tiondelarsmillimers högre verk. Något som i sin tur skulle medföra andra problem.När det var dags att montera verket i boetten och stänga den gjorde höjden att bommen, axeln som kronan sitter på inte gick att få i. Så jag fick helt sonika ta fram ett set med rivare (filar på icke-urmakarespråk) och fila lite försiktigt inne i kronhalsens hål (den delen som är gängad och kronan skruvas fast i) för att kunna få in bommen. Efter några försök och mycket frustration fick jag till det.

Men. Väl inne i boetten gick det inte att ändra datumet, det gick manuellt men inte automatiskt. Det blev helt enkelt för mycket tryck från boetten på tavlans kanter. Efter några försök att få ordning på det insåg jag att visarna låg för nära tavlan. Och eftersom datumskivan hade vuxit på höjden så insåg jag att jag behövde byta visarnas hjul Jag fick helt enkelt riva ned verket och komplettera med nya hjul för att få upp visarna från tavlan så de gick fritt.


Problemen hopar sig

När jag höll på med det fick jag istället problem med ställverket och även klickfjädern som pingade iväg… Senare när jag deltog på en urmakarkurs fick jag lära mig att man ska ha en plast över eller göra det i en plastpåse för fjädern är känd för att just pinga iväg. Jag tror att fjädern som pingade iväg för mig aldrig återfanns även fast jag kröp omkring på golvet med en magnet och en ficklampa. Så det var bara att köpa en laddning om sex stycken så att jag alltid har några i reserv. Men jag fick aldrig riktigt till det med visarna så jag beslöt mig för att byta visarna. Istället blandade jag nytt med gammalt. Gamla timvisaren och minutvisaren tillsammans med den nya orangea blixt sekundvisaren, lite best of the best.I boetten gick det dock fortfarande inte att byta datum. Istället försökte jag montera verket ”snett” i boetten dvs dra ena sidan hårdare än andra sidan, men det gick inte heller.

Trots debaclet med datumvisningen så fick jag ihop klockan som höll tiden och tickade på. Men jag ville verkligen få ordning på datumet så jag skickade den till en vän som då gick urmakarskolan men han fick inte heller ordning på datumet. Jag började misströsta men samtidigt tänker jag att det kanske är lite som med humlan som flög. En urmakare gör som han eller hon lärt sig i skolan medans vi hemmafixare kan göra otroliga saker eftersom vi inte vet bättre och inte vet vad som ska funka. Vi vet inte heller vad man absolut inte får göra. Men den teorin tog mig inte heller närmare en lösning.

Så jag skickade Musse till Kalmar för att se vad min vän där kunde göra. Men det gick inte heller. Så nu, drygt 4 år senare sitter jag här med min Musse-klocka och berättar historien om honom men känner att det är lite ofärdigt eftersom datumet fortfarande inte funkar som det ska.


Nystart

Jag börjar också inse att det snart är dags för en service och kanske skulle jag ta en titt på det här med datumvisningen i samband med det? Och när jag ändå ska riva ner den och serva kanske jag skulle passa på att byta de där repiga visarna? Till dess tycker jag att Musse är fin som han är. Och jag blir lika glad av honom nu som för fyra år sedan.

/MargarinkungenVarukorg
Din varukorg är tom
Fortsätt handla
0