Kulturmåste; modeutställning hos Spritmuseum

Spritmuseums stora satsning sommaren 2021 är modeutställningen Fashion Cocktail. I den visas ett urval ur den aldrig tidigare för publik visade Absolut Fashion-samlingen, kurerad av Philip Warkander, lektor i modevetenskap vid Lunds universitet, även verksam som kritiker för Expressen samt mångårig skribent för modetidningen BON. Han är också författare där hans senaste bok är Danius och modet (Hoc Press, 2019), skriven tillsammans med Marie Ledendal. Och nu kurerar han alltså Spritmuseums Absolut Fashion-utställning.


Absolut Vodkas satsning på mode inleddes redan i februari 1988. Då publicerades en bild på modellen Rachel Williams iklädd silvrig miniklänning designad av David Cameron, med Absolut-logotypen tryckt över bröstet. Nästan 5 000 personer ringde för att veta var de kunde köpa plagget, som aldrig sattes i produktion. Istället markerade bilden, tagen av modefotografen Steven Meisel, inledningen på ett projekt som kom att pågå i flera år: Absolut Fashion. Det var en fortsättning på det lyckade Absolut Art-projektet, men byggde på samarbeten med modeskapare istället för konstnärer.Utställningen visar kläder, accessoarer och fotografier från några av modevärldens främsta modeskapare, modeller och fotografer. I och med att plaggen inte var menade för massproduktion är de fantasieggande och teatraliska, gjorda för en suggestiv drömvärld snarare än ett praktiskt vardagsliv.

Ett måste för den modeintresserade! Spritmuseum, Djurgårdsstrand 9, mellan Vasamuseet och Gröna Lund vid Wasahamnen. www.spritmuseum.se


Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0