Vill du gifta dig med mig?

Av: Hans Persson


Jag vill inleda med ett egenpåhittat ord, mans-smycket. Jag vet, det är ett styltigt ord. Men jag motiverar det med att begrepp som smycken för män eller manliga smycken ofta signalerar dödskallar och tjocka kedjor. Inget fel i det, om det är det man gillar. Fast att uttrycka sin personlighet med smycken är mycket mer än så, särskilt för män.

Men låt oss den här gången prata om det mest socialt accepterade manssmycket, vigselringen. Eller, om steget inte är taget, förlovningsringen. Det finns en spridd uppfattning om att en man, i smyckesväg, enbart bör bära klockan och vigselringen, möjligen också manschettknappar.

Så, att prata om just vigsel- och förlovningsringar är en bra ingång på ämnet manssmycken. En god start är att titta på vad de flesta män gör. Standardlösningen för många är helt enkelt att vigselringen blir en kraftigare version av damens ring. Lite bredare och högre, och utan dekorationer. Ringar för kvinnor är traditionellt sett mer utsmyckade och symboliken i en rejäl sten på kvinnans vigselring gör också valet av ring till en större affär än för mannen. De flesta par jag träffar i vigsel-loungen lägger oftast också mer energi på kvinnans ring än vad mannen gör på sin.


De flesta par jag träffar i vigsel-loungen lägger oftast också mer energi på kvinnans ring än vad mannen gör på sin.


Om det är den klassiska linjen man vill gå på så är det så klart fullt rimligt, men kanske vill du uttrycka dig mer med din ring än ”de flesta män”? Om inte annat vill du ju göra ett medvetet val av smycke. Dels för att det är det viktigaste smycket du någonsin köper. Och dels för att det är roligare att köpa något om man själv deltar i beslutet. Metallen i en ring är det som påverkar utseendet mest. Vanligast är guld i någon färg. Vitguld har varit stort i många år, men rödguldet har gjort en snabb resa uppåt de senaste åren. Rödguld förresten, vad är grejen där, det är väl gult? Well, rödguld är den allmänt accepterade termen för den färg på guld vi är vana att se. Lite sådär gulrött.

På olika platser i världen är man van vid olika ”standardfärger”, generellt kan vi dock utgå från de tre standardfärgerna rödguld, vitguld och roséguld. Silver är en metall som jag brukar avråda ifrån i vigselringar. Den är så mjuk så den slits hårt då den bärs på fingret varje dag. Att fatta in stenar i silver är också en sämre idé, eftersom de på grund av den mjuka konsistensen på silvret riskerar att på sikt att ramla ur.

Andra material som titan, tungsten och adamantium har blivit populära metaller att använda de senaste decennierna. Fördelarna är lågt pris och en extrem slitstyrka. Nackdelarna är en rätt ”död” färg. Samt att de inte går att variera i storlek (eller i alla fall inte utan problem) utefter att ens fingrar ändrar sig över åren. När metallvalet är gjort kan man gå in på detaljerna i formgivningen. Ska formen på skenan (skena=själva ringen) vara kupad eller rak? Bredden, vad passar just ditt finger? Höjden (det man skulle kunna kalla ”tjockleken”)? Vill du ha någon yta, mattering eller kanske hamrad yta? Utvändig gravyr, kanske koordinaterna för er första date? Infattade stenar?

Valmöjligheterna är oändliga, även för en ”enkel” ring. Med dagens lite ”friare” tider så är det också mer accepterat för män att ha en ring som inte är bara en enklare version av damringen. Men att ha (minst) ett gemensamt designelement kan vara trevligt. Det kan förslagsvis hamna om form, samma metall eller samma yta.

Så, sammanfattningsvis. Fundera igenom en extra gång hur din och din partners ringar ska se ut. Gå till din guldsmed, kläm och känn, och kom fram till vad som är viktigt för just er.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0