Konst, hantverk och gastronomi i fokus när silversmed öppnar restaurang

Text: Britta Rossander


Silversmeden Sebastian Schildt öppnade i dagarna Restaurang Oxenstiernan i Oxenstiernska Malmgården på Östermalm i Stockholm. Välmeriterade Elvira Lindqvist är kreativ ledare. Och allt handlar om form, design, hållbarhet och närproducerade råvaror där designkonceptet Subjective står för inredningen. Eqotime’s Britta Rossander har tittat närmre på nytillskottet.

Restaurang Oxenstiernan är extremt avskalad. Inte en enda krusidull så långt ögat når. Allt är designat exklusivt för restaurangen som ligger i Östermalms kulturhistoriska kvarter Krubban med byggnader från tidigt 1700-tal. Detta ska förhoppningsvis bli ett nytt vardagsrum för Östermalmarna. Och jag tycker det är fantastiskt roligt att det händer något på gården som öppnar upp den för alla.Silversmedja

Sebastian, som har sin silversmedja i södra flygeln, var snabb när huset tvärsöver gården blev ledigt. Han tog direkt över kontraktet för att kunna förverkliga sin dröm om en restaurang. Ett ställe där konst, hantverk och gastronomi går hand i hand.

– Det ska vara ett konstprojekt för både öga och gom, säger han.

Elvira Lindqvist som har en gedigen kunskap av växtbaserad matlagning med lokala råvaror säger:

– Hållbar matlagning är ingen tillfällig trend. Det är det enda självklara om vi ska kunna fortsätta leva och äta gott även i framtiden. Vi vill visa att hållbar mat öppnar helt nya dörrar till kreativitet och riktigt god mat.


Sebastian Schildt & Elvira Lindqvist

Designkonceptet Subjective bjöd inför uppdraget några av våra främsta formgivare för att inreda och duka borden. Bland dem hittar vi storheter som Anna Lerinder, Åsa Pärson, Mats Theselius, Sebastian Schildt, Simon Klenell, Gunilla Lagerheim Ullberg, Carina Seth Andersson, Alexandra Nilasdotter, Monica Förster och Tilde Ullberg


Östermalmskvarter med historia

Greve Gabriel Oxenstiernas (1618–1647) malmgård ligger i kvarteret Krubban. Tomten fick han 1646 som kompensation för den tomt han blev av med när stadens gator drogs om. Hans son (med samma namn) Gabriel Oxenstierna (1647–1700) ärvde tomten men lät den stå obebyggd. Han dog år 1700 och då lät hans änka, grevinnan Elsa Barbro Sparre (1664–1731), bebygga den och flyttade dit.

Efter hennes död 1731 övergick egendomen 1733 till hennes måg greve Carl Gustav Spens. Denne gjorde permanentbostad av den med stor trädgård. När den var klar fanns huvudbyggnad, tre flyglar med kök, brygghus, stall och vagnslider samt fähus och svinstia. Dessutom en bostad för trädgårdsmästaren och en kvarn. Fler ägare kom och gick. Bland annat köpte repslagaren Olof Roselius gården 1774. Han lät sex år senare bygga ett stenhus i två våningar som kallas Roseliuska bostaden.  År 1829 brann det på gården. Men flyglarna från Spens tid klarade sig och står där än idag, likaså den Roseliuska bostaden. Kronan köpte hela rasket 1831 och södra flygeln blev marketenteri, den norra skosmedja och sjukstall. I Roseliuska bostaden blev det bostäder och sjukstuga. Idag är flyglarna ombyggda invändigt men utvändigt har ursprungsutseendet bevarats. Och sedan 1993 är gården ett statligt byggnadsminne som förvaltas av Statens Fastighetsverk.


Restaurang Oxenstiernan:


Matsalen hos Restaurang Oxenstiernan har plats för 50 gäster och ett chambre séparèe. Dessutom finns ett chef’s table med plats för upp till tio gäster. På sommaren finns bord ute under lindarna från 1700-talet. Där serveras rätter lagade över öppen eld och i september flyttar köket in med utökad meny.

Öppettider: tisdag – lördag: 11.00-22.00, söndagar: 11.00-16.00

Meny och bokning hittas på Restaurang Oxenstiernans websajt.


Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0