Kalligrafi – en anrik form av digital detox?

Det är inte bara i Urbildningsradion som det pratas om pennor numera. Pennor av god kvalitet är ett samlarområde som ligger många klockintresserade varmt om hjärtat. Och det bästa sättet att använda en penna är ju rimligen att använda den för att skriva. Eqotime’s Joana Grzegorz funderar i veckans krönika kring den ädla konsten att skriva vackert.


Av: Joana Grzegorz


Det har blivit populärt med att lära sig “konsten att skriva vackert” eller kalligrafi som det också kallas. Men varför? Vad är det som lockar? Jag blev överraskad när jag gick omkring på bokmässan för något år sedan och såg många montrar med både kalligrafi pennor och block, samt otroligt många papperskalender i denna digitala tid. Många håller plötsligt på med bullet journals och dagböcker, där man vill skriva extra fint – ibland vill man bara framhäva den första bokstaven genom att den förstoras och utsmyckas, en s.k. Anfang


Jag kanske är gammalmodig…


Andra, speciellt människor som är mer tekniskt skolade och kanske jobbar med datorer, vill syssla med en analog hobby på fritiden. Man behöver nog vara lite kreativ eller ha en känsla för form och flöde, om kalligrafi ska vara något för en. Själv lärde jag mig grunderna när jag gick på gymnasiet och hade konst som huvudämne. Svårigheten är att få bokstäverna jämna både till längd och höjd. I början blir det en hel del sidor på specialpapper med antingen rutmönster eller hjälplinjer där man skriver samma bokstav, för att få till den perfekta formen. Lite som när man själv lärde sig skriva sina första bokstäver med bläckpenna i första klass. Val av penna är självklart också viktigt och det kanske är något som våra pennsamlare kan gå in på. Men som alltid, är val av rätt material viktigt för att kunna lyckas. Men är kalligrafi en konstform eller är det tidsfördriv eller bara nödvändigt för att kunna läsa mormors brev? Kalligrafin uppstod i Östasien och i både kinesisk och japansk konst, har den en väldigt stark ställning. Kalligrafi var ett av en lärd persons fyra måsten. Och helt ärligt, tycker jag att det fortfarande gäller. Jag kanske är gammalmodig. Men det är en fin och nödvändig kunskap att ha för att kunna läsa gamla dokument. Och för att kunna kalla sig själv för allmänbildad bör en väl kunna skriva för hand och behärska skrivstil?


..digital detox at its finest.


Det intressanta med skrivstil är ju också att man kan se en persons ursprung i dess sätt att utforma bokstäverna. Exempelvis skriver en nordeuropé ofta S på ett helt annat sätt än man gör i Tyskland. I Europa blev dock kalligrafi aldrig en riktig konstform. Trots att det finns ett par fantastiska verk, som t.ex. Book of Kells. Däremot blev det populärt att utforma sin namnteckning på ett vackert sätt och man kan nog kalla graffitikonstens tags för en vidareutveckling av detta fenomen. 

När skriver du något för hand idag? Blir det en snabb notis på en post-it lapp eller tillhör du dem som för kalender eller dagbok för hand? Vill du lära dig kalligrafi från grunden? Då är det nog inte helt fel att ta en kurs online eller hos något bildningsförbund. Men om du bara vill testa lite själv, så finns såklart massor av inspiration på Instagram eller Pinterest. Men det finns ju självklart även Facebook-grupper där du kan nörda ner dig tillsammans med andra.

Personligen tycker jag att kalligrafi är mest intressant ur en historisk synvinkel. Men det är också rätt skönt att sätta sig ner i några timmar utan digital närvaro. Bara jag och ett tomt blad jag kan fylla med välformade bokstäver och njutningen i ljudet från bläckpennans lätta tryck på pappret…digital detox at its finest.

/JG

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0