Jakt, mat och dryck i Italien

Text: Mark Carlsson


Cibo e vino sono la vita – mat och vin är livet. Antikens Rom, maffians ursprungsland och sportbilar av utsökt design. Italien lockar många med sin mytomspunna historia. Till detta kan vi addera ett lager av världens bästa vindistrikt i kombination med mat som pasta, focaccia, pesto, pizza och skinka. Som jägare går tankarna dessutom snabbt till märken som exempelvis Beretta och dessa långa tradition av att tillverka jaktvapen. Tillsammans med Eqotime’s Mark Carlsson drömmer vi oss bort till stövellandets goda mat och stolta jakttraditioner.Italien är en nation med många traditioner och kulturella influenser, vilket även avspeglar sig i jakten. De vanligaste jaktformerna är storvilt, flyttfåglar sjöfåglar och småvilt – och lokalt vilt som hare, fasan, rapphöna etc. som utförs med en hund. Nästan alla jägare utövar även vildsvinsjakt – och med över två miljoner vildsvin som konkurrerar på det nationella territoriet är vildsvinet det mest populära viltet att jaga.Italien har en imponerande produktion av sportvapen och ammunition och räknas som en av de största i världen tillsammans med USA och Tyskland. Varumärken som Beretta, Benelli, Franchi, Perazzi och Fiocchi är kända och uppskattade över hela världen. Beretta-anläggningen har också varumärken som av många rankas bland de bästa tillverkarna av gevär och optik. Men vad vore italiensk kultur utan kläder? Några av världens mest kända modehus är från Italien och det märks även inom jakten. Kulturen med att klä sig väl är mycket utbredd med små varumärken (Trabaldo, Brunel, Monte Coppolo och många andra) som också är kända utanför landets gränser.Matteo Brogi

Matteo Brogi är chefredaktör för Caccia Magazine, den ledande månatliga italienska jakttidningen. För samma förlag täcker han också rollen som teknisk handledare för andra tidskrifter och portaler tillägnad sportvärlden (tidningen Armi, Beccacce che passione, Armi-butiken, La vetrina delle armi och Coltelli).


Matteo Brogi

– Min publiceringsaktivitet är främst inriktad på att utveckla en ansvarsfull och medveten inställning till jägaren. Miljöskydd och biologisk mångfald är principer som ligger till grund för mitt tänkande som jag strävar efter att stärka bland jägare och kommunicera till en bredare publik, säger han.

Matteo började jaga med sin far vid sex års ålder. Upplevelsen påverkade honom starkt och sedan dess har Matteo alltid jagat i olika former och känner sig mycket lycklig att knyta passionen för jakt till sitt yrke.

– Jag har så många härliga minnen att jag har svårt att säga vilket som är det första. Kanske den första någonsin går tillbaka till när jag var i förskolan och såg min far ladda om ammunition. Där föddes min passion och min önskan att följa honom i hans utflykter.Det är framför allt kärleken till djur och natur som driver Matteo att vara jägare.

– Till en början jagade jag med en stående hund eftersom det gav dynamik till våra jaktutflykter. Därefter ägnade jag mig åt rådjurjakt, som jag idag utövar exklusivt. Det gör att jag aktivt kan delta i djurhanteringen i området.

– Jakten får mig att känna mig närmare mina rötter och ha en roll i bevarandet av biologisk mångfald.Vilt i Italien

  Mängden hjortar expanderar snabbt. Småvilt, å andra sidan, är i nedgång. Jämför vi med övriga Europa så är en jaktmässig specialitet i Italien jakt på chamois i bergsmiljö, säger Matteo.

De senaste officiella siffrorna talar om 700 000 licensierade jägare. Men antalet praktiserande jägare är för närvarande mindre än en halv miljon.

– Trenden har varit en kraftig nedgång sedan 1980-talet när det fanns nästan två miljoner jägare och när jakt var ett mycket utbrett och uppskattat socialt fenomen, kommenterar Matteo.Mycket riktigt så minskar antalet registrerade jägare med en hastighet på cirka fem procent per år. Det finns dock enligt Matteo en ökning av unga jägare och kvinnor.

– Den allmänna opinionen för jakt och jägare är en utmaning. Visst ligger en del av felet hos de jägare som bedriver farliga aktiviteter, men olyckor inträffar varje år med utomhusentusiaster och inte bara jägare.

– Delvis orsakas denna situation också av lagstiftningen som till exempel ger jägare möjlighet att jaga utan tillstånd i andras länder. Representationen av jägare är också mycket fragmenterad. Det finns sju nationella jägarorganisationer. Och bristen på enhetlighet utnyttjas klokt av dem som motsätter sig jakt för att minska dess sociala funktion och dess användbarhet för bevarande av biologisk mångfald.


Mat i fokus

Men det stannar inte vid ett digert vapen- och jaktintresse för Matteo. Även hans kulinariska intresse är stort.

 – Naturligtvis jagar jag också för att äta. Viltkött, som jag lagar själv, är grunden för min kost, förklarar han stolt.Fokus på råvaror

Det italienska köket karaktäriseras generellt av enkel, robust mat med fokus på färska råvaror av hög kvalitet och färskhet. Geografiskt så är det norrut lite mer fokus på smör och mejerivaror. Detta då denna region i allmänhet är lite rikare än den södra där fokus är mer på olivolja.Mycket av den italienska maten är internationellt känd. Både för sin rika och spännande historia, men även då mycket av maten kom med till USA vid de stora folkförflyttningarna från Italien till Amerika. Speciellt har olivoljan och olika ostprodukter som parmesan, mozzarella och gorgonzola tillsammans med olika korv- och charkprodukter som mortadella, salami och parmaskinka fått fäste världen över. Till detta skall nämnas att man nästan överallt i västvärlden lätt kan finna både restauranger med pasta- och pizzarätter.Värt att nämna i sammanhanget är även att italienarna älskar sitt kaffe. Och då gärna den starka espresson som är en viktig del av den italienska gastronomin.


Viltkött och Italien

Italiensk gastronomi är extremt varierad, och samma sak gäller viltköttet i matlagning.

– Jag har noterat att restauranger nu återupptäcker viltköttet efter att ha försummat det i flera år. De moderna teknikerna för jakt, rengöring och bevarande har också öppnat upp för modern gastronomi som råa köttberedningar och specialmatlagning. Hur som helst, på restauranger är vildsvin fortfarande mycket populärt i köttgrytor eller till stek, förklarar Matteo.Vad dricker den italienska jägaren efter jakten?

Dryck i Italien har en central roll, både som måltidsdryck men även i andra sociala sammanhang och kulturellt. Matteo förklarar:

– Att dricka efter jakt är populärt i den utsträckning att det har blivit en nationell vana, säger han. Jag skulle säga rött vin i allmänhet är populärast. Öl är populärt bland de yngre jägarna, och Grappa är populärt att avsluta en middag med.

Många känner till Amarone. Ett gott och smakrikt vin som genomgår en andrapressning för att få ut mycket socker och smak ur druvan. Ett annat populärt vin är Cantina Zaccagnini med både rött, rosé och vitt. Det röda med sin fylliga, kryddiga smak med fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, kakao, skogshallon samt timjan passar med sina smaker och höga fruktsyra extra bra till vilt. Det vita vinet och rosévinet är helt rätt till ostar, korv och skinka.Matteos egna råd

Vad skulle då Matteo rekommendera för de nordbor som vill resa till Italien för att jaga?

– Karaktäristiskt är vildsvinsjakt med hundar och några drevkarlar. Men om jag personligen skulle rekommendera en jakt så skulle det vara en Morkullor i norr eller en hjort i centrala Italien. Morkulljakt i november är mycket krävande och rolig. I Riserve är det dock möjligt att jaga nästan vilken typ av vilt som helst på året, ofta i ganska exklusiva sammanhang.När jag slutligen frågar om mat och jakt är en bra idé att kombinera så ler Matteo och svarar:

– Personligen skulle jag varmt vilja föreslå arrangemang av en traditionell jakttur med ackompanjemang och inramning av en gastronomisk afton efter italienska lokala traditioner.Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0