Hermès Home Universe på Milan Design Week

Text: Britta Rossander


Milan Design Week går just nu av stapeln och anrika Hermès är naturligtvis där för att visa sitt Home Universe. Det är föremål tillverkade för att ge materialen rättvisa och utformade för att beröras. Gjorda av råa, naturliga material bearbetade med expertis där spåren från den hand som format dem gör dem till deltagare i en förtrollad värld. Eqotime’s Britta Rossander har tagit en närmare titt.

Dagens kollektion visades i en gigantisk monter med typisk Hermès-anda. Föremålen innehåller mer än bara design, det är hantverksmässig produktion där varje noggrant konstruerat föremål bär på en berättelse om konstnärerna bakom de mönster och tekniker som Hermès hantverkare behärskar.

Företaget Hermès startades som sadelmakeri redan 1837 av Thierry Hermès. Men verksamheten utvecklades snart till att kunna förse ryttare med ytterligare tillbehör. Redan år 1900 startade tillverkningen av den första väskan designad så att ryttarna kunde bära sin sadel i den. Så småningom kom Hermès in i hemmen och inredningsdelen startade med filtar och lampor men kom att utvecklas ordentligt. Detta tack vare ett möte 1924 mellan inredningsarkitekten Jean-Michel Frank (1895-1941) och Jean-René Guerrand (1905-1993), svärson till Emile Hermès som var barnbarn till grundaren. Guerrand gav honom i uppdrag att stoppa om hans fåtöljer och soffor. Ett projekt som gjorde att tycke för fortsatt arbetsgemenskap uppstod.Jean-Michel Frank

Jean-Michel Frank var Frankrikes mest inflytelserike designer och inredare under 1920- och 1930-talet och berömd för sina minimalistiska inredningar med möbler tillverkade i superlyxiga material. Med sin stil som kan beskrivas som ”understated luxury” blev Jean-Michel Frank i sin mest utstuderade form föregångare till det som vi idag kommit att kalla minimalism. Brutalt kapade han all överflödig dekoration till förmån för enkelheten. Hans linjer var stränga, hans former enkla, hans material naturliga och sofistikerade.

Det var med Jean-Michel Franks hjälp som Hermès tog klivet att tillverka möbler och väggbeklädnader. Ett partnerskap som varade under resten av designerns livstid och än idag finns Franks strama möbler i Hermès sortiment. 

Alla produkter är gjorda för att hålla och gå vidare i till generationer. Det är finess i hantverk utan industriella och syntetiska material. En kombination av arv och långsiktighet, gärna med lite överraskande tillägg av gömd lyx. På möbelsidan kan det vara att även möbelns låda är läderklädd invändigt.Jasper Morrison och Hermès

Många tycker att Hermès inredningsstil är som hand i handske i hem där den kan kombineras med till exempel skandinavisk och japansk stil. Jean-Louis Dumas, fransk miljardär och ordförande för Hermès-gruppen under åren 1978 till 2006, sa när det gäller:

– Man ska inte bara ha Hermès, man ska våga blanda.

Brittiske designern Jasper Morrison som står för lätthet och enkelhet i sin formgivning har samarbete med företaget inom den nya kollektionen ”Equilibre d’Hermès”.

– Ända sedan vi började på företaget har vi velat samarbeta med Jasper Morrison, säger Charlotte Macaux Perelman och Alexis Fabry, konstnärliga ledare för huset sedan 2014.

Det är Morrisons förhållande till material och hans design som fokuserar på användarvänlighet som attraherade – två saker som också är viktiga för Hermès.

Tre föremål ingår idag i Hermès serie och de är inspirerade av Morrisons stol ”La Tourette” ritad 1997 (levererad året efter) till klostret Sainte Marie de La Tourette som ritats av Le Corbusier. Den ursprungliga stolen, tillverkad i 100 exemplar, är skräddarsydd för att passa de dominikanska munkarna under deras kontemplation. Klostret som kom att bli Corbusiers sista uppdrag ses idag som ett av de viktigaste exemplen på brutalism med användandet av rå betong som på franska heter béton brut.


Equilibre d’Hermes designad av Jasper Morrison

Klosterstil

Nu, i Hermès kollektion, åtföljs munkarnas strama stol av ytterligare en stol med armstöd samt ett bord. Karmstolens ryggstycke är gjort av ett enda trästycke och sitsen har en lös läderplatta, sydd på sadelvis, som gör den extra bekväm att sitta på.Soffbordet Hippodrome d’Hermès ritat av den franska designduon Normale Studio är en fröjd för ögat för de som älskar rena linjer. Formgivarna har kombinerat en rektangulär bordsskiva i oljad ek, med kanter inspirerade av ett flygplan, med en oval undre hylla klädd med slätt och polerat kraftigt tränsläder. Det är en stor möbel som får lätthet av smala ben placerade en bra bit innanför kanterna på kortsidorna.Bland kollektionens dekorativa föremål är vasen Kala i terrakotta med handtag i ek fäst med en läderrem en riktig nyhet. Vasen är i form av en rektangel med rundade hörn och det är premiär för materialet lera inom huset Hermès.Väggväskan Gazette är en perfekt sak för att hålla ordning på papper och tidningar. Den känns som ett självklart föremål för Hermès, så självklar att man undrar varför den inte funnits förut. Den är tillverkad i kalv- och getskinn med handsydda handtagsflikar à la Kelly-väskan för upphängningsringarna.

Kollektionens mattor, Tremplin, H Vibration och Escalator, är designade av Gianpaolo Pagini och är broderade för hand. Inspirationen kommer delvis från rulltrappornas utseende. Mönstren är bildade genom att man broderat med band av bomull på kraftigt linnetyg. Ett hantverk som är väldigt arbetsintensivt, som alltid när det gäller Hermès produkter vad det än vara månde.För den intresserade så erbjuder Hermès i sin butik i Stockholm oss att både kunna se och köpa möbler och inredningsdetaljer.Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0