Hantverk från Dalarna – jackor med livslång kvalitet

Text: Britta Rossander


Det är det kompromisslösa som är kännetecknet. Martin Key arbetar med passion, beslutsamhet, mod och fingertoppskänsla där det näst bästa är inte ett alternativ. Och under flera år har han levererat skinnjackor till världseliten inom musik och idrott. Eqotime’s Britta Rossander har pratat skinnjackor och mode med Martin Key.

Det hela startade med att Martin som 20-åring lämnade hemstaden Varberg och en karriär som basketspelare på elitnivå. Målet var Stockholm och praktik på Svenska Moderådet. Han avancerade till stylistassistent på bland annat ACNE. Och under deras första modevisning i Sverige kom längtan efter ett eget varumärke. Men det blev ytterligare tio år inom modeindustrin med flera år som designer för ett av Sveriges största herrmärken online.


Butiken på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Med de erfarenheterna i bagaget och viktiga lärdomar i hur man bygger kollektioner och har koll på produktionen bestämde han sig 2013 för att satsa på ett eget varumärke. Martin Key med svensktillverkade skräddarsydda och bespoke-skinnjackor till kvalitetsmedvetna privatpersoner.

Erfarenheterna han tillskansat sig under alla åren som anställd hade gett Martin en total överblick över alla delar i arbetet. Från skiss till galge. Han är något så ovanligt som självlärd och förstår värdet av bästa kvalitet och bästa hantverk är. Oktagonen med sina åtta kanter är formen som symboliserar det Martin står för. Ett ord för varje hörn; Passion Through Determination And Guts Is My Key.I butiken

När vi ses i butiken på Birger Jarlsgatan 18 i Stockholm ser jag att på vänstra handens ringfinger sitter en stor guldring (vigselringen i egen design) med en kraftig oktagon. Och på handleden sitter en matchande Audemars Piguet Royal Oak med den berömda åttkantiga boetten.

– Att det blev skinn var en fråga om kvalitet och hållbarhet, säger Martin.


Butiken på Birger Jarlsgatan i Stockholm.

Svart är grundfärgen i kollektionerna och står för elegans och rock’n’roll. Martin har ett skickligt öga för detaljer. På insidan av de skräddarsydda jackorna placeras alltid en röd söm runt en oktagonformad skylt. Skylten är i 925 silver eller 18 karats guld. På denna finns kundens namn ingraverat samt plaggets produkt-ID där pricken över i:et i namnet Martin är en diamant.

Jackorna sys i Malung i Dalarna, accessoarerna tillverkas i Stockholm och skorna är handgjorda i italienska Ancona på en fabrik med tredje generationen på plats i verkstaden.

Det är svenskt hantverk från Malung i sömnaden av plaggen. Där har man i nästan 85 år som familjeföretag tillverkat och sytt skinnplagg. När ekonomin brakade samman för under hösten 2020 klev Martin in och köpte företaget.– De är de enda som kan sy på det här sättet och jag har köpt deras tjänster i flera år. Jag tycker det är viktigt att de kan finnas kvar, säger Martin.

Helen Matsson, som arbetat där i över 30 år tycker att det är ett nöje att arbeta och sy i de exklusiva material som Martin använder.

– Jag har en förkärlek för kvalité och vill göra produkter som kan gå i arv. Att ha en egen produktionsfacilitet är en dröm som blivit verklighet, säger Martin.


Martin Key på plats vid tillverkningen i Malung.

Custom made

Varje jacka är unik och sys upp efter kundens önskemål och i kollektionen är plaggen tillverkade av material från Skandinavien. Skinn från djur som älg, hjort, ren och lax. Att ta i plaggen är en ren njutning, skinnen är så lena och genom användning blir de bara bättre. Plaggen lovar att ”Ju mer du använder mig, desto vackrare blir jag.”

De skinn Martin använder kommer från noga utvalda garverier som garanterar kvalitén. Han anser att det är extremt viktigt att ha kontroll över varje detalj, därför används bara skinn som han vet var de kommer ifrån. Allt tillverkas på order från kund vilket gör att överproduktion och restlager av tyger med mera minimeras.

– Nästa steg är att ta till vara på skinnen från den svenska jakten. Då får vi veta vem jägaren är samt var och när djuret är skjutet, berättar Martin.

Varje möte med kunden börjar med en presentation av kollektionen för att välja modell, material och göra plagget custom made. Förutom att välja skinn har kunden också möjlighet att välja slutfinish på övrigt material i jackan. Det kan exempelvis handla om pytonorm innanför blixtlåset vid ärmslutet. Det är inte heller ovanligt att beställaren då vill ha den med diamanter vid fjällskikten.


Ormskinn med diamanter.

Det finns ingen övre gräns för vad som är möjligt att göra och för att pimpa jackan. Ofta sitter dessa specialdetaljer lite gömda, som att ha minken inåt i kappan, det är bara ägaren som vet…

– Det är bara fantasin som sätter gränser, säger Martin.

Butiken på Stureplan är en mötesplats till vilken man bokar tid för ett möte. Där kan man se och känna på grundkollektionen av jackor, accessoarer och skor, och utbudet har utökats med en damkollektion och ready-to-wear i webshoppen.

Han berättar att i affärsplanen ligger också att starta Martin Key Foundation.

– Jag vill kunna ge tillbaka till världen så den kan bli lite bättre än vad den var än när jag kom till den, avslutar MartinShopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0