Georg Jensen trollar fram Art Noveau-skatt direkt ut ur arkivet

Text: Britta Rossander
Foto: Georg Jensen & Britta Rossander


Georg Jensen är liktydigt med unik design med basen i det danska silversmidet. Det är deras rena och tidlösa estetik som fört namnet över världen. Georg Jensen tillverkar nu Jardinère no 1505. En pjäs baserad på en originalskiss gjord av Georg Jensen från 1915. En skiss som nyligen upptäcktes i företagets omfattande arkiv. Eqotime’s Britta Rossander berättar mer.

Märkets värderingar, historia och tradition av hantverk, kvalitet och danskt designarv är en stark och pålitlig grund. Och Georg Jensen har förvaltat sitt arv väl. De riktar sig till en bred lyxpublik och har fått kunder över hela världen. En kundgrupp som dessutom ofta beställer bespoke föremål.


Våra svenska prinsessor med Daisy-broscher.

Anrik historia

Georg Jensen föddes 1866 i Raadvad norr om Köpenhamn och började sin utbildning till guldsmed i Köpenhamn redan som 14-åring. Jensens utbildning inom metall och stora kunskap inom konst gjorde att han på ett fantastiskt sätt kunde kombinera skönhet med kvalitet i sin formgivning. De Art Nouveau-föremål han tillverkade blev så småningom Georg Jensens berömda signum. Under 1920-talet öppnades butiker i New York, London, Paris, Stockholm samt i Berlin. Företaget etablerade sig på det sättet tidigt för en internationell publik.


Georg Jensen

Många av Georg Jensens föremål har blivit designikoner. Ett spännande exempel är Grape-serien ur vilken Karl Lagerfeldt var lycklig ägare av ett fruktfat på pelare. Han använde det dock som tvålfat i sitt privata badrum. Daisy-blomman (drottning Margrethes favorit) är också världsberömd och våra svenska kvinnliga kungligheter syns då och då med en Daisy vid klänningens ringning.Det fantastiska corpus-silvret från Jensen är enastående. Till exempel den gigantiska champagneskålen 19D som fick sitt namn då Musée des Arts Décoratifs på Louvren förvärvade en för sin permanenta utställning 1914. Den är 49 cm i diameter och väger 6,3 kilo och tillverkas på beställning.Ateljén i Köpenhamn

I verkstaden i Köpenhamn arbetar ett trettiotal smeder och en kund kan få vänta upp till ett halvt år på sitt efterlängtade objekt. Objekt som dessutom ofta skräddarsys om det finns önskemål om dekoration i ädelstenar, som till exempel en gigantisk karneol som knopp på locket till en fantastisk soppterrin.Jardinière no. 1505

Den nya spektakulära pjäsen, Jardinière no. 1505, tillverkas alltså för första gången och kommer att ha en begränsad upplaga. Hur många är inte klart och tillverkningen sker bara på beställning. Kombinationen vas och skål är tillsammans 42 cm högt och största diametern är 33 cm. Så det är ett objekt som ska stå framme eftersom den förmodligen inte går in i de flestas köksskåp. 
Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0