Gammalt är minst lika bra (eller bättre?) som nytt

Text: Alba Guerini Molin


Ingen bör ha missat att secondhand och vintageshopping har blivit enormt populärt de senaste åren. Att söka efter det perfekta och unika plagget är inte bara en spännande upplevelse i sig. Det sparar också på miljön. Men vintage och secondhand-shopping kräver både tid och tålamod. Men när man hittar ett otroligt plagg som är både är unikt troligen inte heller så dyrt, så är det värt det. Eqotime’s modeskribent Alba Guerini Molin ger er guiden till att shoppa vintage och secondhand.

Secondhandkläder har rötterna i 1700-talets Sverige där det var en nödvändighet för att man skulle kunna klä sig efter sitt stånd, sin ekonomi och sin sociala ställning. Massproduktion var i princip okänt och varje plagg som skapades krävde stora resurser i form av tid och material. På 1700 talet och en lång tid framåt handlade man därför mycket secondhand utifrån en mestadels ekonomisk aspekt. I dagens konsumtionsinriktade samhälle med massmarknader och massproduktion handlar det till stor del om en modern trend och en skiftning till att i högre grad återanvända kläder utifrån miljöaspekter. 

Begreppen vintage och secondhand skiljer sig även åt. Secondhand innebär oftast begagnade och använda kläder. Begreppet vintage bär på en konnotation av högre kvalitet och historia. När det gäller att shoppa efter vintageplagg krävs det därför en del förkunskaper. Framförallt krävs kompetensen att kunna sila bort skräp från godbitar. Att därefter kunna klä sig i vintage kräver också kunskap gällande hur man kombinerar gamla plagg med nya.


Vintage Chanel.

Mixa gammalt och nytt

Oftast värderas vintageplagg också högre, speciellt i modevärlden. Och självklart är det en otrolig känsla när man hittar en vintage Chanel-dräkt. Den typen av plagg kostar däremot en hel del. Det är därför som det, enligt min mening, är minst lika kul att handla secondhandkläder. Då kan man hitta många unika och intressanta plagg för en oftast väldigt billig peng.  Det blir också en intressant outfit när du matchar din nya Prada-kjol med en stickad tröja för 25 kr från en secondhandbutik. Eller att matcha din kanske måttsydda favoritkostym med en unik slips du hittat secondhand.

Modeforskningen visar också att vintagekläder har blivit ett sätt för många att stå ut från mängden. Att bära något unikt.  En fullt förståelig utveckling. För det finns ju egentligen inget som är stilmässigt tråkigare än att bära exakt samma plagg som alla andra. Det exalterande med vintagekläder och secondhand är enligt mig att du kan bära något originellt. Och på så sätt skapa dig den där personliga stilen som så många eftersträvar.

Idag finns secondhand- och vintagebutiker överallt. Mycket hittas också online. Kanske lite i strid med tidsanadan anser jag ändå att den bästa vintageshoppingen sker i fysiska butiker. Detta då plagg som inte ser helt hundra ut på galgen faktiskt kan övertala dig om du provar det.


1940-tal. Ren stilinspiration.

Vintage, mode och klockor

På vissa sätt är principen densamma inom vintagekläder och vintageklockor. Vintageklockor är ett sätt att skapa en personlig stil och att köpa och samla vintageklockor är just nu populärare än det någonsin har varit. Marknaden har exploderat de senaste åren vilket har lett till att även mindre kända märken som Universal Geneve, Enicar och Movado börjar bli allt mer värda på andrahandsmarknaden.

Men vad är då vintage, vare sig det handlar om bättre kläder eller klockor? Föremål, inklusive klockor, anses generellt vara vintage när deras produktion är slut. Men när det handlar om just klockor vet jag att definitionen kan se något annorlunda ut. Marknaden för vintageklockor och vintagekläder skiljer sig också åt en hel del. Det finns exempelvis en stor marknad för vintageklockor, ofta på auktion, där priset kan gå upp högt över nypriset. Generellt sätt är vinatgekläder något billigare än en nya plagg. Något som delvis beror på att textil blir slitet med tiden. En klocka är inte riktigt lika känslig.

Vad som däremot är lika viktigt när du handlar vintage, vare sig det är klockor eller kläder är behovet av kunskap.  Exempelvis krävs det mycket kunskap för att kunna se om en vintageklocka är äkta eller inte. En kunskap som också krävs när du ska handla vintagekläder från kändare märken. Eftersom detta är marknader som omsätter mycket pengar så säljs det dessvärre också mycket kopior.

Men det säljs och skapas också en typ av klockor och plagg där man medvetet vill få ett objekt att se äldre, mer vintage ut för att öka värdet. Ett exempel är äldre dykarur från Rolex med tritium som lysmassa på tavlorna. När patinerade urttavlor med gulnad tritium började bli populärt började mindre nogräknade att själva patinera rolextavlor för att framkalla åldersslitage och därmed öka värdet. Egentligen är detta inte kopior. Det handlar snarare om en typ av fusk för att skapa vintageklockor. Vintage kan vara ett svårnavigerat område vare sig det gäller kläder eller klockor och det är viktigt att man besitter rätt förkunskaper för att avgöra vad som är bra och korrekt.Guide till de bästa vintage- och second hand-butikerna för mode
Stockholm

Vi börjar i Stockholm. I innerstaden finns flera bra secondhand-butiker. Dessvärre är de oftast ganska dyra och utbudet kan ibland kännas utplockat. Mitt bästa tips är därför att åka utanför tullarna. Där finns det oftast stora butiker, bra utbud och lite bättre priser.

Skyddsvärnets second hand i Spånga. Här finns massvis med kläder som dessutom säljs för kilopris – men dessvärre är det inte så strukturerat – så ta med dig tålamodet.

Siv & Åke vid Mariatorget. En välsorterad butik där du även kan hitta fina vintageplagg. Något dyrare i prisklassen.

Lisa Larsson Secondhand på Södermalm. Otroligt välsorterad butik med riktigt fina vintageplagg. Här kan du hitta allt från en klassisk Chanel-suit till Louboutins.

Kyrkornas Secondhand i Täby. En riktigt stor butik där du kan hitta mängder secondhandplagg till bra priser.


Skåne

Eftersom jag till vardags studerar mode vid Lunds Universitet har jag under de senaste åren självklart undersökt Skånes utbud av second-hand. De här är mina favoriter:

Erikshjälpen i Helsingborg. Butiken som till och med gör Helsingborg värt ett besök! Erikshjälpen, som ligger ungefär tio minuter utanför stadskärnan är enorm med mycket kläder till bra pris. Här finns även en stort utbud av möbler och inredning. Tips: Åk dit på torsdagar, då har de fyllt på butiken.

Humana i Malmö. Humana är en populär second-handkedja och finns i många städer. Denna i Malmö är väldigt välsorterad med fina second-handplagg. Minus är dock att det är ganska hög prisnivå.


Köpenhamn

En fördel med att studera i Lund är självklart att det endast är en 40 minuters tågresa bort från Köpenhamn, staden som är ett veritabelt secondhand och vintagemecka.

Lula2ndhandluxury. Detta är en otrolig secondhand och vintagebutik där man alltid hittar superfina kläder. Butiken har allt från Ganni till Prada, Couture, märkesväskor och mycket mer. Priserna är även generellt väldigt bra, så detta är ett hett tips!Episode. En av de populäraste secondhand butikerna i Köpenhamn. Här hittar du mängder av jackor, kläder, Levis-jeans och mycket mer. Stort tips!


London

London är en otrolig stad för secondhand och vintage. Dock gäller det att sortera ut vilka butiker som är bra och vilka som är dåliga, och eftersom det är en så stor stad tar det tid att hitta dem bästa. Några av dem hittar ni här nedan.

The Brick Lane Vintage Market. Denna “butik” är uppstrukturerad som en marknad med ett gäng olika butiker där man kan hitta otroligt mycket fina plagg, skor och accessoarer. Det är enormt stort – så ta med tålamodet! Om du blir hungrig finns världens bästa Bagel-ställe, Brick Lane Bakery, bara runt hörnet.

Hunky Dory Vinatge. Ytterligare en butik som ligger i Brick-Lane området, där du också hittar mycket fina secondhand och vintageplagg.Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0