Friskidåkare hedras med coutureklänning i dun

Text: Britta Rossander


Matilda Rapaport Hargin var Sveriges främsta kvinnliga friskidåkare och inspirerade många med sin talang, passion och personlighet. Tyvärr gick Matilda bort i sviterna av en lavinolycka i Chile den 17 juli 2016. Stiftelsen MM Rapaport Hargin grundades kort efter Matildas bortgång. Sedan grundandet har man verkat för ökad kunskap om säkerhet på berget och att föra Matildas inspiration och engagemang vidare. Nu auktioneras en dunklänning signerad William Wahlström och Peak Performance ut till förmån för stiftelsen.


Klänningen

Designern William Wahlström var vän till Matilda och sydde hennes klänning som hon bar på sitt bröllop bara några veckor före olyckan. William gick senare utbildningen i modedesign på Textilhögskolan i Borås och kom då i kontakt med Peak Performance. En av Peaks designers, Andreas Eklöf, kom till skolan för att inspirera eleverna till en uppgift där de med sitt personliga uttryck skulle tolka en dunjacka. William bestämde sig då för att skapa en dun-klänning till minne av Matilda.Auktionen

William och Peak Performance har skänkt klänningen till stiftelsen MM Rapaport Hargin som nu auktionerar ut den till förmån för stiftelsen. Organisationen fokuserar på ökad jämställdhet inom friåkning och på att sprida kunskap om säkerhet på berget (med fokus på kvinnor). Ämnen som ligger Peak varmt om hjärtat. Inspirationen till klänningen kommer från Drottning Marie-Antoinette är handsydd och består av tre delar. En jacka med P’n, som står för Peak Performance, i ett quiltat mönster. Över den sitter en korsett i paljettyg med breda hängslen á la skidbyxor och glittrig text. Till detta kommer en kjol i dun med härligt släp där överdelen är täckt med paljetter. En dekoration tänkt att föra tankarna till gnistrande snö.Det är klassiska referenser till sporten som William använt; understället, quiltning och hängslen med spännen. Allt utfört i en tolkning som skulle passat Marie-Antoinette om hon skridit in på en after ski. Storleken på plaggen är 32-34, kjolen är justerbar och hela kalaset väger cirka 4kg. Plaggen visas på docka från och med den 17:e februari i ljusgården på NK Hamngatan i Stockholm. Där kommer den att kunna beskådas till auktionen avslutas den 23:e februari.

Auktionen kan nås via MM Foundations hemsida eller direkt på Tradera.Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0