Frihet på flaska?

Text: Britta Rossander


Populära whiskymakarna Mackmyra har varit i blåsväder. Bland annat för sitt användande av bilder i marknadsföringen av sina produkter på sina plattforma i social media. Och nu släpper man en whiskyserie för att kunna ta en tuff fajt med Patent och Marknadsdomstolen.

Vi har i tjugo år varit tålmodiga gentemot det svenska regelverket som i stora drag är ansvarsfullt och bra, säger Mackmyras VD Magnus Dandanell. Men nu är tålamodet slut eftersom de inte kan visa bilder på natur och människor i sina sociala medier ens för utländska kunder. 


Magnus Dabdanell, VD, Mackmyra

Det är en i dom från Patent- och marknadsdomstolen man kan läsa att Mackmyra förbjuds använda sex av sina bilder i sociala media. Det står att de inte lever upp till den så kallade bildregeln som kraftigt begränsar bildanvändning i marknadsföring av alkoholhaltiga drycker i Sverige. Men Mackmyra vägrar vika sig.

– Någonstans måste vi dra en gräns, det är i grund och botten en frihetsfråga, säger Magnus Dandanell.

Domen, som är överklagad och därför inte vunnit laga kraft, förbjuder Mackmyra att använda bilderna i sociala medier. Domstolen menar att bilderna anspelar på stämningar och känslor som ”väcker särskild uppmärksamhet”.Bildregeln innebär, enligt tillsynsmyndigheten, att bilder bara får visa själva varan eller de råvaror som ingår i varan, enstaka förpackningar samt varumärke. Bilderna får inte visa människor, natur, djur, måltider eller matlagning. Detta oavsett om publiceringen är en tidningsannons, egen hemsida eller ett konto på facebook.

Tvisten har pågått sedan 2017 och Mackmyra har inte fått besked om när domen kan komma. Processen innebär stora rättegångskostnader och Mackmyra letar medfinansiering. Magnus är av den uppfattningen att det nog inte heller är en tillfällighet att just de drabbats…

– Men vi har inga planer på att ge oss, säger han.Frihetsserien

I den nya Frihetsserien har alla flaskor etiketter med de bilder som domstolen vill förbjuda. Mackmyra lanserar serien då de helt enkelt behöver medel till rättsprocessen som kan bli dyr. De hoppas därför på hjälp av sina fans eftersom en del av försäljningspriset går till kostnader för rättegången. 

Så. Gillar du whisky och tycker att lite utmanande olydnad är bra så säljs de sex flaskorna i ett kit för 4 999 kronor med följande flaskor:Mack
En prisbelönt och mångsidig whisky. Kryddig med toner av ek, vanilj, citrus och frukt.

Ten Years
Lanserades 2017 och var första officiella utgåva av tioårig Mackmyra whisky. Lagrad på ny amerikansk ek, samt exOloroso och exBourbon.

Skördetid
Ett samarbete med vinproducenten Masi, lagrad på 
fat som mättats med Amarone. Toner av mogna körsbär, russin, torkad frukt och en örtig kryddighet.

Sommartid
År 2015 lanserades Mackmyra Sommartid. En innovativ finishlagring på hjortonsvinsfat som ger toner av bl.a. vanilj, fruktig syrlighet och kola.

Svensk ek
Med Svensk Ek ned kryddiga, örtiga toner lagring på svenska ekfat.

Svensk rök
Med balanserad svensk röksmak framställd med torv och enriskvistar.Av totalpriset för whiskyn går 1 000 kr till kostnader i samband med domstolsprocessen. Beställning går att göra på hemsidan och whiskyn som kommer i augusti hämtas därefter ut på Systembolaget.


Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0