Exklusiva dofter med mycket doft i dropparna

Text: Britta Rossander


Ett nytt svenskt premiummärke för dofter, Savour, har precis lanserat en serie med sju dofter. Ordet Savour kan översättas med orden ”att njuta av en karakteristisk smak, arom eller doft, speciellt när det gäller en behaglig sådan”. Eqotime’s Britta Rossander har hittat ett doftmärke som lyckats med konststycket att ta fram en parfym som hon tycker doftar som en sprillans ny Audemar Piguet Royal Oak i stål.


Sveriges okrönta doftdrottning Linda Landenberg Holst kom förra året med doftljus komponerade för speciella år i varuhuset NK’s historia. Sedan dess har Linda bland annat också doftsatt Nordiska Museets utställning, Nordens Paris. En utställning som beskriver NK’s franska damskrädderi som gav NK och de modemedvetna kvinnorna en air av Paris. 

Linda driver Savour tillsammans med en partner i Grasse, Frankrikes doftmecka. En partner som också som producerar dofterna, även de hon komponerar på kunders begäran. Och sedan 2011 kan hon titulera sig parfymör efter studier på plats i Frankrike.

Savours dofter är alla tänkta för att förstärka bärarens personlighet men inte kön. Med ord som fokuserad och självsäker = Peratodoften, frestande och svår att fånga = Bee mine och mystisk och fascinerande = novemberviol, beskriver Linda några av sina dofter.Steel by Naim

Som doft nummer sju finns Steel by Naim, ett samarbete med Naim Josefi. Modedesigner som skapar coutureplagg och skor med svenskt stål.Steel by Naim

– Ackordet i doften är min egen översättning av stål med lite betongdamm tillsammans med en kall skärpa. Där den nordiska natthimlen gnistrar av stjärnor, säger Linda när vi över en frukost diskutera hennes dofter och jobb.I den flaskan finns dessutom en vacker tråd av rostfritt stål från Outokumpu i Fagersta, en ekertråd som vanligtvis används till högkvalitativa cyklar, berättar Naim Josefi, modeskapare och stålentusiast.

Själv kommer jag att tänka på Audemars Piguets Royal Oak i stål – är det inte så här den doftar? För några år sedan valde Audemars Piguet att poängtera att det i bergstrakterna runt Le Brassus fanns hyttor där man tog till vara järnet i berget. Den här doften skulle kunna vara den. Kanske det är en doft att använda för boxarna…

– Varje doft ska passa det tillstånd som du tycker att du befinner dig i och vill förstärka, säger LindaFlaskor, kartonage, ettiketter och korkar är genomtänkta i sin formgivning och av hög kvalitet. Och för den som har svårt att välja – vilket det kan vara när man handlar över nätet – finns ett set med alla dofter i en snygg kartong för en överkomlig summa. Mitt råd är: testa och känn efter om du tycker att någon eller några dofter matchar din personlighet. Och kom ihåg att en doftgarderob (Lindas favorituttryck) ska innehålla flera dofter för olika tillfällen.

Än så länge finns dofterna bara i Savour Swedens webbshop.


Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0