Ett blommande kaos med massor av färg. Damien Hirst ställer ut i Paris.

Text: Britta Rossander
Foto: Prudence Cuming


Körsbärsträden blommar just nu i Kungsträdgården i Stockholm. Det är en fantastisk syn – men för alla som inte hinner dit finns det körsbärsblommor att njuta av ända till januari nästa år. Den kontroversielle konstnären Damien Hirst ställer ut Cherry BlossomsFondation Cartier pour l’art contemporain i Paris. Det kommer att bli en chockvåg av blommor som möter besökarna.


Foto: Prudence Cuming

– Cherry Blossoms handlar om skönhet, liv och död. De är extrema, det är något nästan klibbigt med dem. De är dekorativa men hämtade från naturen. Träd i galen blomning mot en klar himmel, säger Damien Hirst.

– Det har varit en njutning att göra dem, att kunna vara helt förlorad i färg. Bilderna är vackra, röriga och ömtåliga. Jag har tagit mig bort från minimalism vilket för mig är spännande.  Hirst tolkar på sitt alldeles eget sätt både lekfullt och ironiskt det traditionella landskapsmåleriet med tjocka penseldrag inspirerat av impressionism och pointillism. Dukarna är monumentala och helt är täckta med ljusa blommönster som är både figurativt och abstrakt. Sviten Cherry Blossoms är på sätt och vis en hyllning till de stora konstnärliga rörelserna under slutet av 1800- och början av 1900-talet.– Det är pandemin som har gett mig så mycket tid att kunna leva med målningarna, titta på dem och se till att de blev klara. Jag har haft ett romantiskt förhållande till måleri i hela mitt liv, även om jag inte velat inse det. Som ung konstnär på 1980-talet var måleri inte riktigt den accepterade vägen att gå, säger Hirst.


107 dukar

Serien innehåller 107 dukar uppdelade i paneler, diptychs, triptychs, quadriptychs och en hexaptych, alla i gigantiska format. Det har tagit tre år att färdigställa serien och i november 2020 blev den helt klar.


Foto: Prudence Cuming

Fondation Cartier pour l’art contemporain är man oerhört stolta över att kunna presentera Cherry Blossoms som är Damien Hirsts första utställning på ett museum i Frankrike. Att den kommer till Paris är Hervé Chandès, generaldirektör för Fondation Cartier, förtjänst som övertalade Hirst vid ett möte i London 2019.

Dörrarna öppnas den 1:a juni i år till detta överdåd av blommor och stängs den 2:a januari nästa år.  


Foto: Prudence Cuming

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0