Eldorado på Bukowskis för avskalad skandinavisk design

Text: Britta Rossander


Med japan som inspirationskälla och en hängiven specialist på Bukowskis kan vi nu få en samlad bild av Claesson Koivisto Runes design för japanska beställare. En produktion som tidigare inte varit så känd. Det är ett unikt tillfälle att uppleva trions design med en mängd olika föremål, material och uttryck. Eqotime’s Britta Rossander har tagit en titt på Bukowskis utställning och kommande auktion.

Japansk design har länge haft en särställning bland skandinaviska arkitekter och designers där trion Claesson Koivisto Rune har en unik position. Inget annat svenskt design- eller arkitektkontor har haft ett lika långvarigt och produktivt samarbete med Japan som de. I år fick de dessutom ta emot utmärkelsen Interior Designer of the Year in Japan. Att ett icke-japanskt kontor tilldelas detta pris är väldigt speciellt. Och dessutom välförtjänt.


Claesson Koivisto Rune

Killarnas fascination för Japan började redan på 1990-talet och sedan dess har de rest tillbaka minst en, gärna två gånger om året. Både för att suga i sig inspiration och men på senare år också få stora uppdrag.

– Vårt arbete i japan har på gått lite i skymundan. Något som vi varit väldigt bekväma med, säger killarna när utställningen öppnar.

Bukowskis presenterar nu detta svensk-japanska samarbete i en utställning som är öppen från nu och fram till och med lördag. De flesta objekten har aldrig tidigare visats utanför Japan. Så för designintresserade är det bråttom att ta sig till Berzeli Park i Stockholm. Parallellt med visningen pågår en onlineauktion med över 100 utrop (med ett sammanlagt utrop på 1.2 miljoner). Där ligger mycket av det som Claesson Koivisto Rune formgivit för japanska projekt och tillverkare under de senaste tre decennierna. Bland föremålen finns handgjorda möbler av japanska mästare i finsnickeri, stoppade möbler för egna arkitekturprojekt i Japan, keramik och metallarbeten. Men också lampor i washi-papper, industritillverkade plastbehållare, konsttryck, textil och mycket mer.Utställning och auktion

Det är Jonatan Jahn, Specialist för design & modernt konsthantverk på Bukowskis som varit drivande för projektet. Han berättar att det varit en utmaning att få föremålen från Japan till Sverige i dessa pandemitider med problematiska containerfrakter.

– Claesson Koivisto Runes beundran och respekt för sina japanska kollegor, producenter. Och den japanska kulturen syns tydligt i de olika föremålen. Utställningen, katalogen och auktionen är inspirerande. Man får på detta sätt en glimt av vad modern svensk design är i Japan. Något som vi nästa aldrig pratar om eller visar här hemma, säger Jonatan.  Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0