Bra grejer att samla på

Av: Hans K Persson


I årets första krönika av Eqotime’s krönikor Hans K Persson dyker vi ner i samlandet och vad man egentligen ska samla på. Fickur, mynt och silver ligger för stunden bra till om vi ska tro Hans. Men hur kommer man igång, vart börjar man och varför är just dessa tre saker något att hålla ögonen på? Och den kanske viktigaste frågan, vad samlar Hans på själv?


Detta är en krönika. Åsikter, slutsatser och resonemang är skribentens egna.


I min förra krönika skrev jag om huruvida det kan sägas vara en samling bara för att man har flera av, nästan, samma sak. Jag nämnde också i en bisats ett par olämpliga samlarområden, och det har jag sedan fått en del frågor och mail om. Eller, det har jag såklart inte, men jag började själv fundera på frågan. Vad är egentligen “bra” att samla på?

Mina tankar i frågan är att det ska vara ett område där det finns flera nivåer där man som samlare kan utvecklas. Det ska vara spännande att skaffa sitt första objekt. Och allt eftersom intresset och kunskapen tilltar så ska samlingen kunna “notchas upp”. Sedan är det ju trevligt om det finns flera samlare av objekten i fråga. Så att man kan utbyta erfarenheter och kanske inspireras av varandra i sitt samlande.

Allra viktigast är nog också att de finns flera “underkategorier” i samlandet, så alla inte bara vill ha samma grejer. Sedan är jag, ärligt talat, lite snål också. Så jag tycker såklart att det är trevligt om man kan ha en “relevant” samling utan att behöva gå ifrån hus och hem. Att bra exemplar av intressanta objekt kostar mycket är såklart så som det ska vara. Men samtidigt är det trevligt med ett samlande med en låg tröskel. Så kan det få spåra ur helt när man kommit djupare ned i kaninhålet. 


Fickur

Så, vad är bra att samla på, då? Mina bästa idéer är fickur, mynt och antikt silver. Fickur var väldigt populära att samla på “förr”. Alla ni som läser detta har säkert någon morfar eller liknande som hade en samling fickur. De var extremt populära på sextio/sjuttiotalet, en auktion var inte komplett utan ett antal rödtolvor, nyckeldragare och nagelpetare.

Nuförtiden är fickursentusiasterna få och samlarna ännu färre. Fickur från de stora tillverkarna i Schweiz kostar en hel del. Särskilt skrytpjäserna med många komplikationer. Men äldre ur av god kvalitet, från intressanta tillverkare och i riktigt bra skick kan köpas för oväntat små summor. Ännu underligare blir det med de riktigt gamla uren. Det är svårt, jag skulle till och med säga nästan omöjligt, att köpa en handtillverkad, komplicerad maskin från 1700-talet som fungerar. Om det inte är ett fickur. Då går det att köpa god kvalitet för samma pengar som maskintillverkade nya automatiska armbandsur av tveksam kvalitet.


Mynt

Mynt då? Även här misstänker jag era morfäder. Myntsamlandet peakade nog något senare än fickuren, men även här är intresset nu för tiden en spillra av vad det en gång var. Mynt av mellankvalitet är knappt värda mer än sitt metallvärde. Så att till exempel dra ihop en samling med alla valörer från vissa år är inga bekymmer. 1875, första året med kronor i ställer för riksdaler, till exempel. Spännande historia med Skandinaviska myntunionen och så vidare. Allt eftersom samlandet tar över ens liv kan exemplaren bytas ut mot toppexemplar.Silver

Antikt silver är mitt tredje förslag. Nu sätter nog någon läsare kaffet i halsen, antikt silver låter dyrt, inte alls som ett “prisvärt samlarintresse”?! Och så kan det ju vara, vill man ha högsta kvalitet och enbart specialpjäser av de stora mästarna så krävs det att man öppnar lädret. Men även här finns det intressanta grejer i det mer modesta prisspannet.

De flesta länder har haft en hårt reglerad framställning av föremål i ädelmetall. Så det finns fina register över årsstämplar, tillverkare och städer i de flesta länder. Sitter du i Sverige? Fint. Kolla vilka silversmeder som fanns i din stad/stadsdel under exempelvis tidigt 1800-tal. Förmodligen kan du skaka fram ett föremål från varje smedja (till exempel en matsked) för mindre än vad din telefon kostar. Bruksföremål berättar dessutom alldeles underbara historier om sin samtid. Och att läsa gamla stämpelregister är, hur märkligt det än låter, väldigt intressant.Kombinera

Om du dessutom hakat på fickuren jag tipsade om kan du njuta av båda dina samlingsområden. Urmakarna på 1700-talet till exempel. De gjorde enbart urverken som sedan monterades i handgjorda fodral. Så, ett av dina föremål från till exempel Linköping kanske är ett fickursfodral av Nils Tornberg från 1786, som innehåller ett spindelurverk. Som alltså passar in i din fickurssamling. 

Själv samlar jag inte på något av ovanstående. Jag har några grejer ur de olika kategorierna. Men samlande för samlandets skull är inte riktigt min grej. Jag är mer impulsstyrd. Ser jag en intressant grej så vill jag ha den. Oavsett om den fyller en lucka i mina samlingar.


/Hans K Persson


Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0