Årets bästa konst- & designutställningar. Eqotime har tipsen.

Av: Joana Grzegorz


Konst och design är ett ämne som är både brett och hett. Men det är väl halva grejen med att gå på en utställning – att ha något att berätta efteråt, att stimulera de grå och få nya perspektiv? Eqotimes designglada team har skannat nätet för att ta fram de tre utställningar, som du inte bör missa i år. Här är vår topp tre bland blommiga Frank-mönster och konstiga ljud.


Vi börjar med Inspiration – Iconic Works den 20 februari – 17 maj på Nationalmuseum i Stockholm. Frågeställningen här är hur våra samtidskonstnärer har inspirerats av den europeiska konstens klassiker och varför just dessa konstverk är kända över hela världen. Vi får se ett urval av Nationalmuseets skatter, som visas i dialog med samtida konst. Utställningen är ett samarbete med Ateneum i Helsingfors, där den kommer att visas under sommaren 2020.

Om du vill kunna vara med om diskussionerna om ASMR så får du inte missa Konstig känsla känns bra den 8:e april – 16:e augusti på ArkDes i Stockholm. ASMR – Autonomous Sensory Meridian Response är ljud, som kännetecknas av en distinkt angenämt, kittlande, känsla i hårbotten eller ryggen och framkallar lugn hos den som lyssnar och tittar. Det kan vara en viskning, naglar som rör ett tangentbord, ett smaskande eller prassel. Men alla tycker inte att detta är en positiv upplevelse och den kan väcka obehag hos vissa. Utställningen på ArkDes är den första i sitt slag och innehåller en bred samling av avsiktlig och oavsiktlig ASMR i ett tvärsnitt av global ASMR-kultur. Här visas verk av såväl globala ASMR konstnärer, som kommersiella aktörer, som t.ex. IKEA, Apple mm.

Den utställning vi mest ser fram emot är Josef Franks Flora den 30 april – 20 september på Sofiero slott i Helsingborg. Franks textiler visas i vacker slottsmiljö och kopplas ihop med Kung Gustav VI Adolfs stora trädgårdsintresse och egenskapade herbarium. Josef Frank är känd för sina färgrika mönster ur botanikens värld, där han blandar verkliga blommor med fantasi. Han räknas som Sveriges mest inflytelserikaste formgivare och kommer nog kännas modern och aktuell ett bra tag till.

Mycket att se fram emot alltså!Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0